10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDP podnijela Interpelaciju: Traže od Markovića da smijeni Hrapovića

Politika

Comments 0

SDP podnijela Interpelaciju: Traže od Markovića da smijeni Hrapovića

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber
Potpisalo 27 poslanika opozicije.

Ministarstvo zdravlja nema kapaciteta da riješi probleme u javnom zdravstvu, i Skupština treba da zatraži od premijera Duška Markovića da pokrene proceduru za razrješenje resornog ministra Kenana Hrapovića, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Ta stranka podnijela je Skupštini Interpelaciju o pretresanju politike Vlade u oblasti zdravstva koju je, kako je saopšteno na konferenciji za novinare SDP-a, potpisalo 27 poslanika opozicije.

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je razlog za pokretanje Interpelacije, za koju očekuju da će ubrzo doći na dnevni red, prije svega nezavidan položaj zdravstvenih radnika u primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivo.

„Smatramo da briga o zdravstvenim radnicima mora biti jedan od ključnih prioriteta za Crnu Goru, posebno što će poboljšanje njihovog materijalnog položaja imati uticaja i na unapređenje cjelokupnog zdravstvenog sistema“, rekla je Vuksanović Stanković.

U SDP-u smatraju da je osnovni problem u kvalitetnom funkcionisanju sistema zdravstva nedostatak kadra.

Prema riječima Vuksanović Stanković, da se neko ozbiljno pozabavio tim pitanjem, utvrđivanjem uzroka odliva stručnog medicinskog kadra, otkrio bi i glavne nedostatke u zdravstvenom sistemu.

„Plate, iako ponižavajuće, polako prestaju biti odlučujući faktor koji doktore tjera iz javnog zdravstva u privatni sektor, ili što je tragičnije, tjera ih da napuste Crnu Goru“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da ljekari i medicinsko osoblje spadaju u red izuzetno stručnih, obrazovanih i pacijentima posvećenih ljudi, i kao takvi veoma brzo pronalaze dobro plaćene poslove u zemljama EU ili dalje.

„Već sada je jasno da postojeća struktura u Ministarstvu zdravlja, na čelu sa ministrom Hrapovićem nema dovoljno snage i znanja da pronađe rješenja za veliki broj problemima u javnom zdravstvenom sistemu“, istakla je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, njihov odgovor na zahtjev ljekara i medicinskih sestara da napuste javni zdravstveni sistem je da im ne daju dozvolu za to.

„Pa se pitamo, kakav je to zdravstveni sistem koji počiva na onima koji žele da ga napušte i da li su svjesni da će vremenom vrhunskih ljekari i medicinsko osoblje odlaziti i bez otpremnina i dozvola, kao što je uradilo preko 150 njihovih kolega u proteklih nekoliko godina“, dodala je Vuksanović Stanković.

Zbog svega toga, u SDP-u smatraju da su se stekli uslovi za organizovanje posebne sjednice Skupšitne na kojoj će se razmijeniti mišljenje o mogućnostima poboljšanja položaja zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, posebno u dijelu koji se odnosi na povećanje zarada u tom sektoru.

Vuksanović Stanković je kazala da se nada da će zaključke Interpelacije podržati sve kolege i iz opozicije i iz vlasti, „kako bi suštinski pokazali da brinemo našim zdravstvenim radnicima, uslovima u kojima se naši građani liječe i novcu poreskih obveznika“.

U zaključcima se navodi da, uzimajući u obzir važnost zdravstvenog sistema, Skupština smatra da pitanja iz te oblasti zahtijevaju sveobuhvatni stručni i politički konsenzus, i dugoročnu strategiju razvoja zdravstvenog sistema.

„Skupština ocjenjuje da je stanje u oblasti zdravstva zabrinjavajuće zbog nekontrolisanog rasta troškova Fonda za zdravstveno osiguranje, koji iz godine u godinu povećava potrošnju za desetine miliona EUR, bez rasta kvaliteta usluga, niti primanja zdravstvenih radnika, kao i zbog zabrinjavajućeg talasa odlaska zdravstvenih radnika, što sve ukazuje na neodrživost sistema sa dosadašnjim načinom funkcionisanja“, kaže se u zaključcima.

Skupština, kako se navodi, zadužuje Vladu da po hitnom postupku, pripremi statističke podatke i organizuje stručnu javnu raspravu na osnovu koje će definisati Strategiju dugoročnog - strateškog, srednjeročnog i kratkoročnog razvoja zdravstvenog sistema Crne Gore.

„Skupština poziva predsjednika Vlade da pokrene proceduru za razrješenje ministra zdravlja", kaže se, između ostalog, u zaključcima Interpelacije.

Potpredsjednik SDP-a Adnan Striković kazao je da kao ljekar osjeća sve nedostatke postojećeg zdravstvenog sistema.

On je rekao da su ljekari najbolji đaci u svojim osnovnim i srednjim školama, kao Lučonoše upisali medicinski fakultet i stekli izvanredna teorijska znanja na medicinskim fakultetima koji su završili.

„Danas, nažalost, ne rade niti u uslovima koji su dostojni njihovog obrazovanja, njihovog društvenog ugleda, niti imaju platu dostojnu posla koji obavljaju“, dodao je Striković.

On je istakao da doktori dijele iste teške sudbine, kao većina građana u Crnoj Gori.

„Da li ste svijesni da doktori, nosioci zdravstvenog sistema, nijesu zadovoljni niti zdravstvenim sistemom, niti su zadovoljni u ovom zdravstvenom sistemu“, upitao je Striković.

On je rekao da postoje i određene pozitivne stvari. „Pozitivno je to što pokušavamo da uvedemo određene screening metode, pokušavamo da uvedemo protokole za liječenje određenih bolesti“.

„Međutim, pošto je to samo pokušaj od bježanja od suočavanja sa realnošću, i to vodimo na pogrešan način. Tako da protokol koji je uveden za liječenje infekcije urinarnog trakta, već je na samom početku doživio krah“, kazao je Striković.

Međutim, kako je naveo, neke druge stvari, kao što je recimo screening program za rak grlića materice, dao je određene pozitivne rezultate, ali ni oni nijesu na zadovoljavajućem nivou.

Striković je kazao da je, kao čovjek iz struke, mislio da je procenat oboljelih od te opake bolesti mnogo manji nego što se pokazalo prošle godine, prilikom analize detalja screeninga.

„Jedina sreća u svemu tome je što postoje stvari na koje oni koji rukovode ovim zdravstvenim sistemom ne mogu uticati, a to su profesionalnost i stručnost doktora i njihova poštovanost. To je ono čemu možemo zahvaliti i razlog zbog kojeg se ovaj naš zdravstveni sistem održava, čak i ovakvim kakav jeste“, zaključio je Striković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR