18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makronov prijedlog se ne može odnositi na Crnu Goru

Politika

Comments 0

Makronov prijedlog se ne može odnositi na Crnu Goru

Izvor: Pobjeda

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Inicijativa ,,Mali Šengen“ jasno pokazuje razliku između crnogorskog pristupa pregovorima o članstvu u EU i pristupa Republici Srbiji. Beograd stalno traži izgovor da bi odustao od pregovora, jer nije sposoban sprovoditi demokratske reforme, ne želi učestvovati u zajedničkim evropskim politikama i traži kratkoročne lake dobiti za sebe, kaže u intervjuu Pobjedi hrvatski analitičar Davor Gjenero. Objašnjava da je skepsa crnogorskih javnih vlasti prema inicijativi vrlo racionalna.

POBJEDA: Kako komentarišete novi prijedlog Francuske o pristupanju EU gdje se traži suspenzija pregovora ukoliko se ne ispunjavaju kriterijumi. Uz to proces integracije više se ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, imajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gdje je to prikladno?

GJENERO: Markonov non pejper nastao je nakon loših reakcija na francusko zaustavljanje otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom. On predstavlja izvjestan korak natrag francuske politike, odnosno stvaranje utiska kao da na stolu nije bila francuska ponuda zemljama Zapadnog Balkana da odustanu od punopravnog članstva u zamjenu za ne baš razrađene finansijske kompenzacije.

Problem non pejpera nije njegova loša namjera, nego, ponovno, nerazrađenost. Istina je da se nikad prije u istoriji pristupnih pregovora nije događalo ono što se događa trenutno u pregovorima EU i Srbije, naime da država u pristupnom procesu u manjoj mjeri ispunjava kriterije za članstvo, i to od stanja demokratskih institucija, poštivanja načela vladavine prava, slobode medija, pa do usklađenosti svoje vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, nego što ih je ispunjavala u trenutku otvaranja pregovora.

Ta regresija posebno brine u kombinaciji sa dominantnim uvjerenjem politike u Srbiji, da ako Srbija riješi pitanje odnosa s Kosovom, ona ima pravo na praktički direktan pristup Uniji. Mogućnost zaustavljanja pregovora u slučaju reverzibilnih procesa u nekoj zemlji postojala je i do sada.

Ideja o tome da se promijeni sistem pregovaračkih poglavlja i da se osmisle novi blokovi javnih politika koje bi se sukcesivno usklađivale nije prihvatljivo, pogotovo s pozicije Crne Gore, koja je otvorila praktički sva pregovaračka poglavlja, a sada bi se sav taj rad zapravo preko noći, ako ne poništio, ali onda sigurno devalvirao.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR