9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fajon: Francuski prijedlog bi mogao da uspori proces proširenja

Politika

Comments 0

Fajon: Francuski prijedlog bi mogao da uspori proces proširenja

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Francuski prijedlog za postepenije pristupanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji mogao bi usporiti cijeli proces proširenja, ocijenila je poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, navodeći da nije dobro da se metodologija mijenja kada je zemlja u pregovorima.

Fajon je kazala da je sada bitno kako će se cijeli proces proširenja biti nastavljen ocjenjujući da prijedlog Francuske odnosno njenog predsjednika Emanuela Makrona može usporiti cijeli proces.

“Taj papir je možda samo jedan od različitih ideja ali može usporiti cijeli proces. Nijesam uvjerena da je namjera iskrena, jer se samo jednom spominje evropska perspektiva i dostup do evropskih politika i fondova je ograničen. Ta ponuda Francuske nije najbolja”, rekla je Fajon agenciji MINA.

Ona je najavila da Evropska Komisija i grupa socijaista i demokrata spremaju svoj prijedlog o modelu proširenja koji će dati bolju dinamiku cijelom procesu.

Prema njenim riječima, nije dovoljno samo otvaranje i zatvaranje programa, jer to ne funkcioniše u svim državama.

“Vidimo da danas proces proširenja ne radi kako bi željeli. Sa jedne strane treba više sigurnog povjerenja a sa druge novi aut off box pristup koji će će biti efikasna”, rekla je Fajon.

Ona je ocijenila da ako bi se metodologija promijenila, ne bi bilo dobro, jer je Evropska unija (EU) izgubila puno kredibiliteta zbog toga.

“Ako će biti neke promjene, onda ona ne smije ići u pravcu da država koje su već napravile što se od njih očekivalo, opet idu korak nazad”, rekla je Fajon.

Ona je kazala da očekuje burnu raspravu kada se se bude diskutovalo kako dalje, jer proširenje posljednjih godina nije bilo visoko na agendi EU.

“Sada postoji pozitivni momenat, odnosno više se razgovara i ima više dinamike oko proširenja i njega onda treba iskoristiti.Tu je Francuska i druge države koje su skeptične, ali je potrebno taj mentalitet mijenjati uz rezultate sa regiona”, rekla je Fajon.

On je istakla da je, ako se posmatra situacija u drugim država Zapadnog Balkana, Crna Gora je otvarala najviše poglavlja i napravila najveći pomak do sada.

“Istina je da je od zadnjeg poglavlja veliki razmak, ali jedan od razlog jer da su bili izbori u Evropskoj uniji, da se komisija mijenjala. Crna Gora je do sada napravila najveći pomak”, rekla je Fajon.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR