12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rudović: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nije trebalo sada staviti na dnevni red

Politika

Comments 3

Rudović: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nije trebalo sada staviti na dnevni red

Izvor: Mina

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Skupština nije trebalo sada da stavi na dnevni red Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer u ovom trenutku ništa nije važnije od dogovora o izbornim uslovima, ocijenio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Predstavnici Demokrata suspendovali su svoj rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zahtijevajući da Demokratska partija socijalista povuče sa dnevnog reda Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i počne dijalog sa tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori.

Rudović je u intervjuu agenciji MINA kazao da je izvjesno da Odbor za izborne reforme neće ispuniti zadatak zbog kojeg je osnovan.

On smatra da Skupština nije trebalo sada da stavlja Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti na dnevni red.

“Pokušavam da dobijem odgovor od njih u čemu je razlika ako se o tom zakonu raspravlja 24. ili 26. decembra ili 15. januara. Nikakvu razliku ne vidim u tome. Mogli su da taj zakon stave na dnevni red na vanrednoj sjednici u januaru ili februaru”, rekao je Rudović.

Kako je naveo, ogroman napor i volja značajnog dijela opozicije da se dođe do dogovora i da se pokuša da se stabilizuju političke prilike bili su uzaludni.

Prema riječima Rudovića, to govori o tome da u vladajućoj većini nemaju partnera koji je dorastao političkoj situaciji u Crnoj Gori i koji želi da bude jedan od faktora napretka države.

Kako je dodao, došli su u situaciju da se dva mjesesa uzalud radilo, jer neko od samog početka nije htio da bude dio dogovora.

“Znali smo za taj rizik, ali smo računali da ćemo ipak, zbog ogromnog interesovanja i domaće javnosti i međunarodnog faktora, uspjeti da natjeramo DPS da promijeni pristup i bude faktor rješavanja, a ne daljeg usložnjavanja problema”, naveo je Rudović.

On je kazao da razumije potez Demokrata jer je njihovo biračko tijelo, u dobrom dijelu, veoma osjetljivo na zakon o slobodi vjeroispovijesti i neka njegova glavna rješenja koja se tiču položaja Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Bez obzira na to što je moje političko viđenje tog pitanja drugačije, mogu da razumijem njihov postupak”, rekao je Rudović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ništa nije važnije od dogovora o izbornim uslovima, ali je vladajućoj većini očigledno važno da do tog dogovora ne dođe.

“Itekako su mogli da znaju da će na taj način da ugroze uspjeh rada Odbora i dogovor o izbornim uslovima, isto kao što su prošle godine znali da će onakvim hapšenjem Nebojše Medojevića da propadne prvi pokušaj dogovora i pregovora oko izbornih uslova” kazao je Rudović.

On je naveo da dominantnog krivca za neuspjeh rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva vidi u vladajućoj većini.

“Vidim njihov manevar da sabotiraju dogovor, jer im on ne odgovara i jer je njihov cilj da se zadrži postojeće stanje, koje im, zloupotrebom svih mogućih institucija, omogućava ogromnu startnu prednst na izborima”, kazao je Rudović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorski Betoven

Sta je poenta Rudovicu? Vaznije je tebi i novim drugovima stvoriti uslove da se domognete vlasti nego rjesavati crnogorska identitetska i drzavna pitanja. E jadan li su ti Crnogorac.

CiNick

Sporno pitanje vlastništva moglo je i trebalo je bit riješeno postojećijem zakonima. Postoji osnovana sumnja da je MCP SPC nezakonito upisana kao vlastnik narodne imovine, tj. bez zakonom propisane dokumentacije. Znači, radi se o krivotvorenju službenoga dokumenta što je krivično djelo.

Đoko Orlandić

No je tebe trebao pitat. Po tebi to nikada ne bi trebalo pokretati. Polako ali sigutno izbija četnički atavavizam, iz mnogih.