16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Graditi snažne mehanizme za očuvanje antifašizma

Izvor: Foto: Screenshot TVCG

Politika

Comments 0

Đukanović: Graditi snažne mehanizme za očuvanje antifašizma

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora mora graditi institucije i uspostaviti snažne društvene mehanizme za očuvanje i promociju antifašističkih vrijednosti u vremenima novih bezbjednosnih izazova, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je na svečanoj akademiji povodom 75 godina oslobođenja Crne Gore od fašizma, kazao da patnje crnogorskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu ne može izmjeriti nijedna statistika.

Đukanović je podsjetio da se protiv okupatora i domaćih kvislinga borilo oko 40 hiljada crnogorskih partizana, od kojih je preko 14 hiljada poginulo.

"Zvanje narodnog heroja dobilo je 257 boraca iz Crne Gore, ili preko 20 odsto proglašenih u Jugoslaviji“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Drugi svjetski rat je, nažalost, vrijeme velikih crnogorskih podjela, kojima je opterećeno i savremeno crnogorsko društvo.

Đukanović je kazao da se jedan dio ljudi tada opredijelio za kolaborantske pokrete, za služenje okupatoru, čineći najstrašnije zločine nad nedužnim crnogorskim građanima drugih ideologija, vjera i nacija.

Kako je naveo, velika vrijednost antifašističke Crne Gore, kao i cijele Jugoslavije, bila je što se nije svetila njihovim potomcima, već ih je prihvatila kao ravnopravne građane.

„Kad govorimo o toj stranici, ne želimo da podstičemo oživljavanje traumatičnih, unutrašnjih animoziteta i novih podjela. To je suprotno duhu naše državne politike, i ne odgovara težnjama savremene, proevropske Crne Gore. Ali isto tako ne želimo da pravimo kompromise sa onima koji danas hoće da afirmišu te retrogradne ideologije“, poručio je Đukanović.

On je kazao da se podsjećanjem na istorijske istine ne želi određivati bilo čiji odnos prema njegovim precima.

„Međutim, nećemo dopustiti da se bilo čija sjećanja i pomeni pretvaraju u afirmaciju zlokobnih nacističkih ideologija. Imamo vrlo jasan vrijednosni sud i jasne kriterijume i u odnosu na prošlost, i u odnosu na sadašnjost“, naveo je Đukanović.

To je, istakao je on, garancija bolje budućnosti za sve. „Zato antifašizam ostaje naša državna vertikala za sva vremena. Naša je obaveza da u tom smislu, i u tom cilju, djelujemo kroz sve poluge državne politike, prije svega kroz obrazovni sistem na svim nivoima“, istakao je Đukanović.

„Vjerujem da je članstvo Crne Gore u NATO granitni garant za očuvanje njene trajne antifašističke orijentacije“, kazao je Đukanović, dodajući da se Alijansa upravo bazira na vrijednostima koje su neophodne za njegovanje i očuvanje antifašizma.

On je ocijenio da Crna Gora mora graditi institucije i uspostaviti snažne društvene mehanizme za očuvanje i promociju antifašističkih vrijednosti u vremenima novih bezbjednosnih izazova.

„Naša je dužnost da svakodnevno ističemo značaj antifašizma, da djelujemo prosvjetiteljski, da vodimo ozbiljne političke debate, koje će i onima koji negiraju ili još ne shvataju značaj tih vrijednosti, pomoći da shvate da samo u antifašističkoj Crnoj Gori ima mjesta za sve naše različitosti“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, kad je potrebno, u tom cilju, država mora nepokolebljivo pokazati svoju snagu.

„Takva Crna Gora, promišljena, odlučna, svoja i evropska biće siguran i prosperitetan dom za svakog njenog građanina“, zaključio je Đukanović.

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić kazao je da prisutne pozdravlja u ime onih koji svoje obaveze ne prenose na druge i ne ostavljaju za sjutra, koji su najjači kad je najpotrebnije.

"I koji znaju da Crna Gora, i da je crnja i da je gora, naša je i najbolja", istakao je Hodžić.

On je kazao da je kazao da je 13. jula 1941. godine crnogorski narod upalio baklju slobode.

„I dao je svijetu da svijetli dok je svijeta, i vječne Crne Gore. Nek je vječna Crna Gora!“, poručio je Hodžić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR