8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Dačić se svrstao u red onih koje je istorija zapamtila kao inspiratore egzodusa"

Politika

Comments 4

"Dačić se svrstao u red onih koje je istorija zapamtila kao inspiratore egzodusa"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

"Pozivom Crnogorcima u Srbiji da se izjasne o zakonu o slobodi vjeroispovijesti u susjednoj državi, uz upozorenje onima koji podržavaju vlast u Crnoj Gori, da će se preispitati da li treba da zadrže srpsko državljanstvo, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić svrstao se u red političara koje je istorija čovječanstva zapamtila kao inspiratore egzodusa zbog nacionalne pripadnosti, političkih stavova i načina mišljenja"- navedeno je u saopštenju predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića.

 Kako dodaje Nikolić u saopštenju, obilježavanjem podobnih i nepodobnih Crnogoraca u Srbiji, Dačić je zapravo želio da zaprijeti protjerivanjem onima koji su u njegovoj projekciji nepodobni građani Srbije.

''Na isti način započela je politička priprema progona Jevreja u Hitlerovoj Njemačkoj, koja je za posljedicu imala stravičnu ‘Kristalnu noć’ tokom koje je uništeno ili spaljeno stotine sinagoga, jevrejskih domova i radnji, a 91 osoba je ubijena. Umjesto da prvi čovjek diplomatije države koja igra važnu ulogu u stabilnosti kompletnog regiona, stvari usmjerava u pravcu dijaloga i smirivanja strasti, ministar Dačić je dodatno kontaminirao, inače usijanu javnu atmosferu, i uznemirio brojne građane u sopstvenoj, i susjednim državama''- poručio je Nikolić.

Dačić: Treba li onaj ko podržava Podgoricu da i dalje ima srpsko državljanstvo?

Ostalo je, međutim, nejasno, kako smatra Nikolić, da li ministar Dačić poznaje zakone i Ustav Republike Srbije?

''Gdje piše da je državljanin Srbije crnogorskog porijekla dužan da se izjasni o zakonu usvojenom u susjednoj državi ? Takođe, nepoznato je i da li su ‘0,5 odsto Crnogoraca u Srbiji’ koji su prema Dačićevoj interpretaciji prošlosti godinama vladali Srbijom, Crnogorci ili Srbi iz Crne Gore? Kad govori o položaju Crnogoraca u Srbiji, i Srba u Crnoj Gori, ministar Dačić zaboravlja da su Crnogorci migrirali, odnosno doselili u Srbiju, a da su Srbi iz Crne Gore, kao i njihovi preci, rođeni u Crnoj Gori. O ugroženosti prvih ili drugih, najbolje govori podatak da je 1981. godine u Srbiji živjelo blizu 150 hiljada ljudi koji su se izjasnili kao Crnogorci, dok ih je danas 38 527. Kad je riječ o Srbima u Crnoj Gori, prema rezultatima popisa iz 1991. bilo ih je 9 odsto, a danas ih ima 28 procenata''- navodi on.

''Nadali smo se da su iz događaja bliske i dalje prošlosti, izvučene određene pouke, i da su odnosi Crne Gore i Srbije oprezno i sa obostranom namjerom, krenuli uzlaznom putanjom. Komentari poput ovog, koji je došao od šefa srpske diplomatije, ozbiljno ugrožavaju takav trend, i imaju za cilj da stvari vrate na početak''- zaključio je Nikolić u saopštenju.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

saci

Ova Bagra je isti Slobodan Milosevic, pihhh ovakca stoka zavadi bratstvo.

beogradjanin

Dacicu, u tvom zakrzljalom fasistickom mozgu ne moze da stane: da Neko moze da voli zemlju u kojoj zivi I onu u kojoj se rodio. Zbog toga ti dobro razumijes mrznju jer mrznja je hrana za takve patoloske jadove.

Boka

"Tamo daleko,daleko od mora...Tamo je selo moje,tamo je Srbija" Veli pjesma,daleko "braco" srbi,daleko od mora.