30 °

max 31 ° / min 23 °

Utorak

04.08.

31° / 23°

Srijeda

05.08.

28° / 23°

Četvrtak

06.08.

29° / 23°

Petak

07.08.

32° / 22°

Subota

08.08.

33° / 24°

Nedjelja

09.08.

33° / 24°

Ponedjeljak

10.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupštinski Odbor: Diplomate da poštuju pravila službe

Politika

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Skupštinski Odbor: Diplomate da poštuju pravila službe

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike apelovao je na diplomate i zaposlene u diplomatsko - konzularnoj mreži Crne Gore Gore da u potpunosti poštuju pravila rada te službe i da se uzdrže od neprimjerenih istupa u javnosti.

To se navodi u zaključcima Odbora dostavljenim parlamentu, poslije kontrolog saslušanja crnogorskog šefa diplomatije Srđana Darmanovića 23. decembra prošle godine.

Ocijenjeno je da reagovanje trojice ambasadora Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića, u slučaju Mirne Nikčević, nije bilo primjereno dobroj praksi u vršenju diplomatske dužnosti.

"Izraženo je očekivanje da de Disciplinska komisija Vlade Crne Gore uskoro donijeti odluku u vezi sa istupom trojice ambasadora i da će o tome blagovremeno informisati i Odbor za međunarodne odnose i iseljenike", kaže se u zaključcima.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Miodrag Kankaraš je na sjednici Odbora informisao da su predviđene mjere Disciplinska komisije - prestanak radnog odnosa, zabrana odlaska na mandat u periodu od najmanje dvije godine i novčanu kazna u iznosu od 30 odsto.

Kankaraš je saopštio da je Nikčević prestao radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova.

Članovi Odbora su pozvali Ministarstvo vanjskih poslova da „učini korake“ radi uklanjanja nepravilnosti uočenih u poslovanju diplomatskih predstavništava Crne Gore u Italiji, Vatikanu i Njemačkoj 2018.godine, na koje je u izvještaju ukazala Državna revizorska institucija (DRI).

"Kao i da reaguje u slučajevima nepoštovanja zakonskih obaveza diplomata u vezi dostavljanja imovinskih kartona Agenciji za sprečavanje korupcije", kaže se u zaključcima.

Darmanović je na sjednici Odbora kazao da se preporuke DRI najvećim dijelom odnose na kašnjenja u dostavljanju dokumentacije i na manje formalne nedostatke i da nije konstatovana zloupotreba finansijskih sredstava u bilo kojem DKP-u.

"Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti da unapređuje način poslovanja i transparentnost u raspolaganju finansijskim sredstvima", zaključio je Darmanović.

Darmanović je na sjednici Odbora podsjetio da Crna Gora ima 28 ambasada, šest stalnih misija i četiri generalna konzulata i da je planirano otvaranje ambasada u Holandiji i Danskoj.

"Od obnove nezavisnosti 2006. godine, diplomatska mreža, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova, značajno je doprinijela promociji Crne Gore kao međunarodno priznate, suverene države i ostvarivanju vanjsko-političkih ciljeva koje je definisala Vlada“, kazao je Darmanović.

On je istakao učešće Crne Gore u 30 regionalnih inicijativa, jednogodišnje predsjedavanje Centralnoevropskom inicijatlvom i Fondom za Zapadni Balkan, izbor za članicu Ekonomskog i socijalnog savjeta UN na trogodišnji period od 2020-2022, kao i predan rad na razgraničenju.

Darmanović je ukazao na značajan doprinos diplomatsko-konzulamih predstavništava afirmaciji međunarodnog ugleda i statusa Cme Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR