12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dakić: CG posvećena izradi koncepta odvraćanja i odbrane

Izvor: Foto: NATO

Politika

Comments 0

Dakić: CG posvećena izradi koncepta odvraćanja i odbrane

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić, učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava 14. i 15. januara u Briselu, saopšteno je iz MO.

Dakić je, kako je navedeno, iskazao podršku daljem razvoju NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i konceptu ratovanja, koji će predstavljati osnov za izradu plana procjene sadašnjih i budućih izazova Alijanse.

Načelnik Generalštaba VCG naglasio je da će Crna Gora ostati posvećena finalnoj izradi koncepta odvraćanja i odbrane, zahvalivši se na transparentnosti i konsultacijama koju je SHAPE imao sa članicama Alijanse.

Sjednicu je otvorio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je istakao posvećenost i opredijeljenost saveznika za zajedničko dijeljenje tereta i dostizanje dogovorenog nivoa izdvajanja za odbranu.

Načelnici generalštabova imali su priliku da sa Stoltenbergom diskutuju i razmjene mišljenja o prioritetnim pitanjima i izazovima sa kojima se NATO susrijeće.

Komandanti misija “Resolute Support”-Avganistan, “NMI”- Irak (Nato Mission in Iraq) i “KFOR”-Kosovo predstavili su načelnicima generalštabova izazove, procjene i planove budućeg rada u njihovim zonama odgovornosti. 

''Tokom diskusije o NATO konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, postavljeni su vojni prioriteti kao i njihov pristup trenutnim i budućim prijetnjama. Sve ovo omogućiće NATO komandantima pravovremeno reagovanje u bezbjednosno promjenjivim okruženjima''- navedeno je u saopštenju.

Na sjednici načelnici generalštabova diskutovaće o konceptu NATO odvraćanja i odbrane evro-atlanstke oblasti, operacijama, misijama i aktivnostima koje Alijansa sprovodi u svojoj zoni odgovornosti. Plan je da  posljednjeg dana komiteta usvoje  zaključke, definišući prioritete djelovanja u narednom periodu, najavljeno je iz MO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR