16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Picula dolazi u trodnevnu nastupnu posjetu CG kao izvjestilac EP

Izvor: Foto: Fena

Politika

Comments 2

Picula dolazi u trodnevnu nastupnu posjetu CG kao izvjestilac EP

Izvor: Fena

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Hrvatski zastupnik Tonino Picula sjutra stiže u Podgoricu kao stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, što je njegova prva posjeta našoj zemlji od naimenovanja na tu poziciju prošle godine, prenosi Fena. U Crnoj Gori će ostati tri dana.

„Kao zastupniku Evropskog parlamenta koji se od početka mandata bavi vanjskom politikom s posebnim angažmanom oko zapadnog Balkana i  bivšem ministru vanjskih poslova Republike Hrvatske, dobro su mi poznate političke prilike u Crnoj Gori. Od svih zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima. Kao izvjestilac Evropskog parlamenta radim na tome da pomognem jačanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore, kako bi što prije ispunila kriterijume za punopravno članstvo u EU“, poručio je zastupnik Picula uoči odlaska u Podgoricu.

Picula će se u Podgorici sastati s predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem te šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivom Oravom. 

Sastanke će održati i s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem te drugim šefovima delegacija EU-a, a uz teme pristupanja EU, Picula će sa sagovornicima razmatrati i trenutno aktuelne političke teme u toj zemlji.

Uz navedene susrete s visokim zvaničnicima, Picula će tijekom boravka obići i hrvatsku zajednicu u Kotoru.

Picula je već ranije najavio kako će proširenje Evropske unije biti prioritet njegovog mandata predsjednika Radne grupe za Zapadni Balkan, u skladu i s ranijim naimenovanjem na mjesto izvjestioca za preporuke Evropskog parlamenta za Zagrebački samit.

U tom svojstvu Picula radi na setu preporuka koje će sadržavati objektivni pregled rezultata i metodologije trenutnog sistema pregovaranja, te prijedlozima koji bi trebalo da doprinesu novom zamahu sada usporene politike proširenja. Naglasio je kako bi Crna Gora svoj put u EU trebalo da nastavi po pravilima pod kojima je pregovore i započela.

„Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svojim granicama ima druge članice Unije. Budući da je Hrvatska posljednja zemlja koja je postala članicom EU, imamo najsvježije iskustvo koje treba i želimo da prenesemo na zemlje u regiji. Hrvatsko predsjedanje Vijećem Evropske unije prilika je da potvrdimo svoje vanjskopolitičke prioritete među kojima je proširenje i stabilizacija nama susjedne regije zapadnog Balkana. Nadam se da će Crna Gora nastaviti da radi na reformama koje su potrebne u pitanjima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, a stalan napor potreban je u prevenciji i suzbijanju korupcije te borbi protiv organizovanog kriminala“, poručio je Picula.

Crna Gora zahtjev je za članstvo u EU podnijela 2008, status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji dobila je 2010, a pregovore o pristupanju započela 2012. Otvorila je 32 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima, od kojih su tri poglavlja već privremeno zatvorena.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Hrvat

Pomoći će Hrvatska Crnoj Gori koliko god može da uđe u zajednicu najnaprednijih država svijeta (EU). Koliko god bude trebalo pomoći će Hrvatska CG,Kosovu,Makedoniji,Albaniji..

CG1

Dobro nam došao,prijatelju Crne Gore i svih njenih građana.Želim da se udobno osjećate u našoj CRNOJ GORI.