Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Najviše "koštaju" članske karte DPS-a, SD i LP

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Najviše "koštaju" članske karte DPS-a, SD i LP Ilustracija/Pobjeda

Funkcioneri DPS-a na državnom i lokalnom nivou obavezni su da plaćaju partijsku članarinu tri odsto od primanja, a stranački funkcioneri u organima upravljanja ustanova i preduzeća - sedam odsto od primanja. Zaposleni u direktoratu partije plaćaju članarinu u iznosu jedan odsto od primanja – navodi se u Odluci o načinu utvrđivanja i visini članarine koju je DPS dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Članovi DPS-a, koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini plaćaju članarinu od jedan euro mjesečno – predviđeno je Odlukom, koja nije mijenjana od 1. januara prošle godine.

Članovi partije koji su penzioneri, nezaposleni i studenti oslobođeni su plaćanja članarine. Članarina se uplaćuje do 5. u mjesecu za prethodni mjesec, u skladu sa ostvarenim mjesečnim primanjima.

"Funkcioner Socijaldemokrata na lokalnom ili državnom nivou, u obavezi je da plaća članarinu u iznosu od tri odsto primanja, s tim da novčani iznos na mjesečnom niovu ne može preći deset odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu, u skladu sa članom šest Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", navodi se u Odluci o kriterijumima i načinu određivanja visine članarine za 2020. godinu.

Prema Odluci, dostavkljenoj ASK-u, član partije koji, osim stalnog zaposlenja, obavlja neku drugu funkciju u javnom sektoru, obavezan je plaćati članarinu u iznosu deset odsto od ličnog primanja, s tim da novčani iznos na mjesečnom nivou ne može preći deset odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prošlu godinu. Odlukom je propisano da član SD-a koji se nalazi u radnom odnosu obavezan je plaćati članarinu u iznosu od najmanje jedan odsto na mjesečnom nivou. Penzioner, nezaposleni ili student koji je član SD-a, oslobođen je članarine.

Plaćanje članarine u iznosu od tri odsto od primanja obaveza je funkcionera Liberalne partije na državnom i lokalnom nivou, dok članovi LP koji su u stalnom radnom odnosu plaćaju mjesečnu članarinu od najmanje euro. To su obaveze propisane Odlukom LP o iznosu članarine za 2020. godinu, koja je dostavljena ASK-u.

Penzioneri, nezaposleni i studenti koji imaju člansku kartu LP, oslobođeni su plaćanja partijske članarine. Članarina se uplaćuje do 10. u mjesecu za prethodni mjesec.

Na prijedlog Izvršnog odbora, a uz odobrenje Predsjedništva, Ujedinjena Crna Gora donijela je odluku o dobrovoljnoj članarini za 2020. godinu, koja, shodno mogućnostima, neće biti manja od pet, ni veća od 50 eura – informisala je UCG Agenciju.

Nova srpska demokratija obavijestila je ASK da je Izvršni odbor te partije odlučio da se ne plaća članarina u ovoj godini.

"SNP nije donosila posebnu odluku o uvođenju i visini članarine za 2020. godinu. Ujedno vas obavještavamo da smo 26. aprila 2015. godine donijeli odluku o izdvajanju dijela zarada za finansiranje partije, koju nijesmo mijenjali, a primjenjivaćemo je tokom 2020. godine", navela je ta partija u dopisu Agenciji za sprečavanje korupcije.

Članovi Demokratske Crne Gore, kako je navedeno u dopisu ASK-u, u 2020. godini neće plaćati članarinu zbog ograničenog materijalnog stanja.

Članovi Demokratske narodne partije, shodno odluci Predsjedništva, nemaju obavezu plaćanja članarine u ovoj godini – obavijestila je DNP Agenciju.

Ni Radnička partija ne naplaćuje članstvo, kao ni Bjelopoljska partija – saopšteno je iz tih stranaka. Članstvo u Bošnjačkom savezu Crne Gore, shodno Statutu i odluci Predsjedništva, besplatno je – obavijestili su iz te stranke.

Članarinu ne plaćaju članovi Srpske stranke, Demokratskog jedinstva Albanaca u Crnoj Gori, kao ni Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore.

Do 31. januara rok za odluke o članarini
Agencija za sprječavanje korupcije obavijestila je zakonske obveznike - političke subjekte da su obavezni da do 31. januara ove godine donesu odluku o visini članarine za 2020. godinu i dostave je Agenciji, u skladu sa članom 15 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"Obaveza se odnosi na sve političke partije iz registra, kao i političke subjekte koji imaju mandate u Skupštini Crne Gore, odnosno skupštinama jedinica lokalne samouprave, bez obzira da li planiraju ili ne planiraju članarinu kao izvor finansiranja u 2020. godini", saopštila je ASK i upozorila da nepostupanje po članu 15 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja povlači prekršajnu odgovornost.

Ostavi komentar

0/300