10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završen POSP: Nastaviti dijalog u vezi sa sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Završen POSP: Nastaviti dijalog u vezi sa sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Autor: Antena M

  • Viber

Osamnaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP), kojim su kopredsjedavali predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i šef delegacije Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, završen je usvajanjem Deklaracije i preporuka.

Drugog dana 18. POSP-a poslanici su razmijenili mišljenja o izazovima na polju životne sredine i klimatskih promjena i položaju mladih u Crnoj Gori, sa fokusom na obrazovne vještine, nezaposlenost i "odliv mozgova", navedeno je u saopštenju iz Skupštine.

Zajedničko saopštenje

Nakon 18. sastanka POSP-a, kopredsjedavajući Ivan Brajović, u ime crnogorske strane, i Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta, izjavljuju:

"Činjenicu da je Odbor za stabilizaciju i pridruživanje usvojio Deklaraciju i preporuke po četvrti put zaredom, kao i da su poslanici oba parlamenta bili u prilici da vode iskrenu i konstruktivnu debatu, smatramo pozitivnim znakom.

Pozdravljamo nepokolebljivu predanost Evropskog parlamenta i Evropske komisije održavanju zamaha procesa proširenja i što je novi prijedlog Komisije od 5. februara o revidiranoj metodologiji proširenja ponovo potvrdio perspektivu punopravnog članstva u EU zasnovanog na zaslugama i činjenicu da se pregovarački okvir za Crnu Goru neće mijenjati bez njene saglasnosti.

Konstatujemo sa zadovoljstvom da je Crna Gora, sa 32 otvorena pregovaračka poglavlja od 33 i tri privremeno zatvorena, zemlja koja je najviše napredovala u pregovaračkom procesu i izražavamo žaljenje što tokom 2019. nije otvoreno jedino preostalo pregovaračko poglavlje.

Izražavamo žaljenje što privremeni parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije mogao da uspješno završi svoj rad prije nego što mu je istekao mandat 18. decembra 2019. 

Privremeni skupštinski odbor je imao značajnu ulogu u poboljšanju postojećeg izbornog okvira, i podsjećamo na odgovornost svih političkih snaga zastupljenih u Skupštini da se u potpunosti ispune preostale preporuke posmatračkih misija OEBS/ODIHR-a.  Ističemo da je veoma važno da se politički dijalog odvija u Skupštini Crne Gore. Stoga, ponavljamo da politički bojkot nije rješenje i pozivamo sve opozicione poslanike da zauzmu svoja mjesta u Skupštini i učestvuju u predstojećim sastancima POSP-a, kao i u predstojećim opštinskim i parlamentarnim izborima, koji će se održati u aprilu odnosno najkasnije do novembra 2020. 

Evropski parlament nastavlja da podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i očekuje konkretne i opipljive rezultate u ključnim oblastima vladavine prava, što je i dalje od glavnog značaja u određivanju brzine ulaska Crne Gore u EU. Uporni izazovi u oblasti slobode izražavanja moraju se rješavati kao prioritetno pitanje, uključujući istrage i procesuiranje odgovornih za napade na novinare. Neophodni su dodatni i kontinuirani napori za povećanje nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti svih pravosudnih institucija i postizanje vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima.

Saglasni smo da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore i da je potrebno da bude u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava, a naročito u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019. Pozivamo na nastavak inkluzivnog dijaloga sa svim relevantnim činiocima u vezi sa sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Nadalje, osuđujemo pokušaj određenih poslanika da ometaju raspravu i opstruiraju proces glasanja tokom usvajanja Zakona 27. decembra 2019. i konstatujemo mirna okupljanja onih građana koji se protive usvajanju Zakona koja su u toku.

Pohvaljujemo Crnu Goru na posvećenosti inkluzivnoj regionalnoj saradnji i konstruktivnoj ulozi koju ima u regionu Zapadnog Balkana. Slažemo se da sve bilateralne i regionalne sporove treba rješavati kroz inkluzivni i beskonfliktni dijalog.

Pozdravljamo dosljedno i potpuno usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa svim stavovima i deklaracijama Evropske unije po pitanju Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike. 

Nakon sastanka, predsjednik Brajović i Bilčik dali su izjave za javnost.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR