10 °

max 22 ° / min 10 °

Četvrtak

09.04.

22° / 10°

Petak

10.04.

24° / 10°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

23° / 14°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 13°

Utorak

14.04.

17° / 12°

Srijeda

15.04.

20° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Camaj: Albanci pregovaraju o zajedničkom nastupu

Politika

Comments 0

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber

Camaj: Albanci pregovaraju o zajedničkom nastupu

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca (DSA) Nikola Camaj saopštio je da albanski politički subjekti pregovaraju o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

On je za Dan rekao da albanske stranke ne razmišljaju o odlaganju parlamentarnih izbora, što traži dio opozicije, a ne vjeruje ni da će biti neke izborne reforme.

Camaj je istakao da albanske stranke pregovaraju jer imaju dobro iskustvo sa lokalnih izbora, a uvjeren je da je to dobitna kombinacija.

“Albanske stranke već pregovaraju o mogućnosti zajedničkog izlaska na predstojeće izbore i već postoje dobri signali da će to biti realizovano. Pregovore je inicirao Albanskim forum, na čijem čelu sam ja, za ovu godinu. Poučeni iskustvom sa lokalnih izbora, i ne samo tim, sigurni smo da bi samo zajednička lista predstavljala dobitnu kombinaciju za Albance”, rekao je Camaj.

On smatra da politički subjekti, kako kome odgovara u datom trenutku, stalno prave opstrukciju pokušaja da se realzuju izborne reforme.

“O odlaganju izbora ne razmišljamo, pošto se nadamo da će se i novonastala situacija ubrzo stabilizovati. Dogovor o izbornoj reformi ne očekujem, jer svako malo, kako kome odgovara, neko pravi opstrukciju”, rekao je Camaj.

Upitan kako komentariše to što je vladajuća većina u parlamentu odbacila zahtjev albanskih stranaka da im se garantuju četiri mandata u Skupštini Crne Gore, on je podsjetio da su i vladajuće i opozicione stranke odbacile takav zahtjev.

“Nije samo vlast odbacila naše zahtjeve. Tu su jedinstveni, kada smo mi u pitanju”, naveo je Camaj.

Albanski politički subjekti tražili su krajem prošle godine da se u izborni zakon uvrsti norma po kojoj bi taj korupus imao pravo na četiri garantovana mandata u parlamentu, ali taj zahtjev na sjed nicama odbora u Skupštini Crne Gore nije prihvaćen.

Postizborni sporazum sa savezom „Albanci odlučno“ (Forca, Demokratska unija Albanaca i Albanska alternativa) obavezao je Demokratsku partiju socijalista da albanskim partnerima, osim ustupanja ministarskog mjesta u resoru za ljudska i manjinska prava, ispuni i još 13 zahtjeva.

Dogovoreno je da Tuzi postanu opština, kao i izmjena izbornih zakona kako bi Albanci dobili zagarantovane poslaničke mandate, te slobodna upotreba nacionalnih simbola i očuvanje kulturnog nasljeđa.

Od preostalih zahtjeva najvažniji su oni kojima se traži zaštita prirodnih bogatstava ulcinjske Solane i Valdanosa.

Albanci zahtijevaju da se građanima vrate oduzeti maslinjaci na Valdanosu, da se ta uvala isključi iz zone morskog dobra i da se tu zabrani bilo kakva gradnja.

Očekuju i proglašenje Solane zaštićenim područjem, na kojem neće moći da se grade stambeni i smještajni objekti.

Možemo do tri mandata

Po Camajevom mišljenju, ako albanski politički subjekti izađu na izbore zajedno, mogu da osvoje tri mandata.

“Smatram da zajedničkom listom možemo doći do tri mandata, što je solidno u odnosu na sadašnji jedan mandat, iako nam po brojnosti pripadaju četiri mandata.Ne očekujem dogovor o izbornoj reformi, jer se svako malo, kako kome u tom trenutku odgovara, pravi opstrukcija”, rekao je Camaj

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR