15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji: Tražimo načine da pomognemo Zapadnom Balkanu

Politika

Comments 0

Varhelji: Tražimo načine da pomognemo Zapadnom Balkanu

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji uputio je pismo premijeru Dušku Markoviću, ističući da Evropska komisija traži načine kako da uključi Crnu Goru i druge partnere u inicijative EU u odgovoru na pandemiju kovida-19, kao i na koji način da ponudi najbolju podršku u suočavanju sa društveno-ekonomskim uticajima.

"Razumijem da ste zahtijevali aktivaciju Zaštitnog civilnog mehanizma EU (EUCPM). Nadam se da vam mehanizam biti na raspolaganju što prije, imajući u vidu trenutne prioritete u suočavanju sa potrebama najpogođenijih zemalja. Povodom građana regiona koji su ostali zaglavljeni u EU, Komisija je u razgovorima sa zemljama članicama u vezi sa građanima trećih zemalja, koji su ostali u zemljama Šengena kao rezultat ograničenja putovanja", kazao je Varhelji.

Takođe, u pismu premijeru Markoviću, u koje je TVCG imala uvid, navodi se da bi predloženim izmjenjenim zakonodavnim okvirom Fonda solidarnosti EU, koji se očekuje u narednih nekoliko dana, neki fondovi takođe mogli biti iskorišćeni kako bi se pomoglo Crnoj Gori u suočavanju sa uticajem trenutne krize javnog zdravlja.

U okviru finansijske pomoći Crnoj Gori komesar je dao instrukcije svijom službama da stave na raspolaganje tri miliona eura za hitne potrebe, koje će se finansirati iz integracionih sredstava, kao i da počnu posao na preusmjeravanju 50 miliona iz već postojećih nacionalnih programa, a neki će biti reporgramirani.

Komisija će raditi zajedno sa Vladom Crne Gore kako bi se ubrzala implementacija planiranih programa i projekata koji su u toku koji bi mogli da olakšaju poslovanje u privatnom sekotru , na tržištu rada i socijalnom sektoru.

"Za sada bih istakao našu saradnju u okviru 15,3 miliona eura vrijednog Višegodišnjeg operacionalnog programa zapošljavanja, obrazovanja i socialne politike (SOPEES 2015-17)”, kazao je Varhelji.

Takođe, Varhelji je naveo da Komisija radi zajedno sa Evropskim finansijskim institucijama tražeći način kako da se najbolje odgovori na likvidnost i finansijske pobleme privatnog sektora, i razmatra na koji način evropski mehanizmi koji uključuju više država, poput Garancijskog fonda za Zapadni Balkan (Western Balkans Guarantee) mogu najbolje pomoći regionu.

“Radimo sa Regionalnim savjetom za saradnju, CEFTA-om i Sekretarijatom Ugovora o transportnoj zajednici, kako bismo se suočili sa pitanjima koje se odnose na snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, olakšavanje transporta roba u regionu i između regiona i EU”, istakao je komesar Varhelji.

Navodi i da je region zatražio da se granični prelazi sa EU uvrste u predlog Evropske komisije o uvođenju tzv "zelenih linija" koje bi trebalo da olakšaju i ubrzaju transport robe širom Evrope.

Situacija se brzo mijenja i moraćemo da se prilagođavamo.

"Zatražio sam od šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava i njegovog tima u Podgorici da blisko sarađuju sa vama, kao što će i naše briselske službe to činiti sa Misijom u Crnoj Gori", zaključio je Varhelji.

EU je zemljama regiona u svrhu borbe protiv kovida-19 dodijelila 38 miliona eura neposredne podrške zdravstvenom sektoru, i više od 373 miliona preraspodijeljenih sretstava za društveno ekonomski oporavak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR