11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Epidemija izazov za vlast i prilika da iz nje izađe osnažena

Izvor: Cemi

Politika

Comments 3

Vujović: Epidemija izazov za vlast i prilika da iz nje izađe osnažena

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Epidemija korona virusa u Crnoj Gori predstavlja ogroman izazov za vlast, ali i veliku priliku da pokaže građanima da je sposobna da vodi zemlju u kritičnoj situaciji, ocijenio je, u intervjuu Pobjedi, Zlatko Vujović predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

"Ono što je razlika u odnosu na druge izazove jeste da ovu igru vlast igra sama. Nema opozicije, koja je nekako, isključena po samoj definiciji njene uloge u ovakvim situacijama. Stoga iz ovoga vlast može da izađe ili jako osnažena, ili da usljed neuspješnog upravljanja krizom prepusti svojim oponentima ulogu favorita na narednim parlamentarnim izborima", ocijenio je Vujović.

Na pitanje kako će se aktivnosti u vezi sa borbom protiv korona virusa odraziti na rejting političkih stranaka, Vujović kaže:

"DPS je bila prilično uzdrmana brojnošću i učestalošću održavanja protestnih litija SPC-a. Teško da je iko krajem februara ove godine mogao vjerovati da će se njihov efekat istopiti tako brzo. Prosrpska i proruska opozicija su gotovo dobijenu partiju izgubili usljed djejstva neke više sile (vis maior), čiji razorni efekat niko nije mogao u potpunosti predvidjeti. Kako su iznenađujuće bile snažne, tako je efekat litija tako brzo nestao. Kako se DPS loše snalazila suočena sa vjerskim protestima, tako se i SPC veoma loše snašla suočena da mora da poštuje stroge propise protiv širenja epidemije.

DPS je, neočekivano, dobila ogromnu priliku, da se ,,vadi“ za prethodne promašaje. Uspostavljena kontrola nad širenjem epidemije joj ide u prilog. Na sreću DPS-a, ali i prije svega crnogorskih građana na čelu Instituta za zdravlje nalazi se izuzetno sposoban tim, čiji je direktor ne samo dovoljno stručan i sposoban menadžer, već je dovoljno dugo bio na toj poziciji da je mogao da izgradi snažnu instituciju koja je noseća u vođenju borbe protiv epidemije. Institut, predvođen dr Bobanom Mugošom pokazao se kao više nego sposoban i uspješan da vodi ovaj proces. No, i sam dr Mugoša je mogao doći na tu poziciju, i pored nesporne stručnosti, samo ako je aktivan u DPS-u. Na sreću crnogorskih građana ovaj kadar DPS-a je više nego spreman da odgovori ovoj krizi. Šteta što DPS nije postavljao kadrove sličnog kvaliteta na čelo nekih drugih institucija.

Vlada je pokazala da je u ovoj krizi povlačila mjere, ranije, hrabrije, pametnije nego neke druge zemlje u našem okruženju. No, bilo je i bespotrebnog oklijevanja kao kad je riječ o zabrani sprovođenja vjerskih procesija koje nose rizik širenja epidemije. To nam je donijelo značajan broj zaraženih. Ako bi se održao dosadašnji trend Vlada ima sada realnu šansu da iz svega izađe kao više nego sposobna da upravlja zemljom u velikoj krizi. Upravo ovaj uspjeh im može može značajno povećati šanse da ostvare dobar izborni rezultat. Međutim, neuspješno upravljanje krizom, u sve dosadašnje ,,grijehe“ vlasti vladajuću koaliciju može koštati gubitka vlasti na narednim parlamentarnim izborima", kaže on.

Vujović kaže da moramo shvatiti sve aktere, uključujući i opoziciju, da se suočavaju kao i cijelo društvo sa nezapamćenim mjerama ograničavanja ljudskih prava i sloboda.

"Naravno da svi reaguju sa nervozom. Ne postoji niko u Crnoj Gori ko posjeduje iskustvo da bi znao koja bi bila prava mjera ovih ograničenja. Ovakva ograničenja svakako nose sa sobom rizike, negativne posljedice po stanje ljudskih prava i sloboda. Neminovno je da nećemo izbjeći negativne posljedice po razvoj demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori, kao što neće ni druge zemlje u kojima je demokratija značajno snažnije "usidrena“ od Crne Gore. Nadajmo se da ipak ovo stanje neće dugo trajati, jer bi negativne posljedice po stanje sloboda i ljudskih prava u Crnoj Gori bile nesagledive.

Ono što hrabri je da dosad nijesu zabilježeni potezi vlasti da zloupotrebljava ovlašćenja ako izuzmemo objavljivanje liste sa imenima osoba kojima je određena mjera izolacije odnosno samoizolacije. To je bila velika greška. Kada je riječ o "curenju“ spiska sa imenima osoba zaraženih koronom, onda u Vladi i Vrhovnom državnom tužilaštvu ovo treba da shvate kao test njihove sposobnosti da osiguraju vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava u ovako teškoj situaciji. Moraju se zaštiti prava pacijenata, a oni koji su krivci moraju biti kažnjeni. U protivnom državni organi će pokazati da nijesu dorasli ovoj situaciji", poručuje Vujović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

@Miki DPS ce odneti ubedljivu pobedu bas zbog litija, zato se Milo nije ni trudio da ih zaustavi. Kao nisu imali vremena do pred kraja Februara da se sastanu sa MPC.

Miki

Sta kaze da bi zbog litija crnogorci poceli masovno da glasaju za srpske partije, da se klanjaju SPC i drzava bi presla u Vuciceve ruke, kao 89. u Slobove? Ja mislim da su litije ucvrstile DPS i manjinske partije jer da nije tako barem 50% gradjana bi lizalo Anfijeve tabane po ulicama litijaseci.