11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Senator Sanders odustao, Bajden kandidat demokrata na novembarskim izborima u SAD

Svijet

Comments 0

Senator Sanders odustao, Bajden kandidat demokrata na novembarskim izborima u SAD

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Američki senator iz Vermonta, Berni Sanders (Bernie) se povlači iz utrke za predsjedničku kandidaturu Demokratske stranke na novembarskim izborima za predsjednika SAD, javili su svjetski mediji, čime bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) praktično automatski postaje protivkandidat aktuelnom američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump).

Najpopopularniji američki senator, 77-godišnji Sanders, uspio je tokom kampanje za ulazak u Bijelu kuću da sakupi najveći broj pojedinačnih donacija građana u istoriji SAD, da njegov primarni plan-zdravstveno osiguranje za sve stavi na listu broj jedan prioriteta za građane SAD, sa podrškom od preko 70 posto populacije, kao i da dobije podršku svih manjinskih zajedinica u Americi, ali ne i establišement Demokratske stranke koje je uporno radio protiv njega.

Posljednjih je dana na njega vršen ogroman pritisak da odustane i podrži Bajdena, jer se plaše da sve njegove pristalice, ako do kraja ostane u utrci neće podržati Bajdena, kao što i pored njegovih poziva nijesu podržali Hilari Klinton (Hillary Clinton) 2016.

Obraćajući se pristalicama uživo iz svoje kuće u Burlingtonu u Vermontu, senator Sanders je podsjetio da su ideje koje on zastupa, zdravstveno osiguranje za sve, minimalna cijena rada od 15 dolara, novi zeleni ugovor, besplatno školovanje, oslobađanje od plaćanja studentskog duga, ideje koje su ne tako davno smatrane radikalne i na marginama, danas prioritet za veliku većinu građana SAD. To su ideje za koje će i dalje nastaviti da se bori, poručio je ali i naveo:

„Volio bih da imam bolju vijest ali broj delegata koji imam mi ne daje šansu da na konvenciji osiguram demokrastku kandidaturu, zato ne mogu u dobroj savjesti u ovom teškom trenutku nastaviti da vodim kampanju za nominaciju. Čestitam potpredsjedniku Bajdenu, vrlo pristojnom čovjeku koji će biti kandidat Demokratske stranke i sa kojim ću nastviti da radim da ostvarimo imperativ uklanjanja Donalda Trampa iz Bijele kuće“

Senator Sanders koji uživa podršku mladih bez presedana u Americi, svih rasa i etničkog porijekla, potom je pozvao na jedinstvo svoje pristalice, čak iako nijesu zadovoljni ishodom demokratske utrke.

„Dok će Džo biti kandidat, mi moramo nastviti da radimo da okupimo što je više moguće delegata na na demokratskoj konvenciji i gdje ćemo biti u stanju da imamo zančajan uticaj oko platforme stranke i drugih funkcija“ rekao je Sanders.

Bivši potpredsjednik SAD Bajden oglasio se saopštenjem, komenatrišući koliciju podrške koju je Sanders izgradio i obećavši da će skupa sa njim raditi ubuduće:

“On nije samo vodio kampanju; on je formirao pokret. I da ne bude zabune, ja vjerujem da je to pokret moćan danas, kao što je bio juče. To je dobra stvar za našu naciju i našu budućnost”.

Bajden je rekao da će uskoro razgovarati sa Sandersom, budući mu je naravno prioritet da ujedini Demokratsku stranku i prije svega njene glasače prije izbora.

“Ti si stavio budućnost nacije – i potrebu da pobijedimo Donalda Trampa iznad svega. I zbog toga smo ti Džil (Bajdenova supruga) i ja zahvani. Ali isto tako želimo da znaš. Mi ćemo te potražiti, čućeš me uskoro”, poručio je Bajden koji ima velikih problema, bez obzira što je ovim činom praktično postao kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD.

Osim straha da ga kao klasičnog kandidata demokrataskog establišmenta, progresivni glasači partije (Bernijevo izborno tijelo)neće prihvatiti, kao što nijesu ni Klinton i pored poziva Sandersa, a on stoji gore od nje u istraživanjima javnog mnjenja ovog momenta, tu su ozbiljni problemi sa pamćenjem, lako uočljivi u skoro svakom TV nastupu bivšeg potpredsjednika posljednjih dva mjeseca, zbog čega se uveliko spekuliše da bi ga Demokratski nacionalni komitet (DNC) mogao zamijeniti sa nekim drugim, čak se otvoreno pominje guverner Njujorka (New York) Endriju Kuomo (Andrew Cuomo), koji je doduše negirao takvu mogućnost.

Osim toga posljednjih se dana pojavila i afera o navodnom seksualnom napadu na svoju saradnicu 90-tih Taru Rid (Reade), što je Bajden negirao, ali alternativni mediji koji su znatno popularniji od mainstream medija u SAD, a koji se time uopšte ne bave, već dvije sedmice drže u fokusu i naglašavaju da se pokušava prećutati. 

Čak i prije nego što se senator Sanders oglasio i obrazložio povlačenje, predsjednik Tramp je reagovao na Twitteru:

 „Berni Sanders je van!Hvala Elizabet Voren.Da nije bilo nje, Berni bi dobio skoro svkau državu u Super utorku!Ovo se okončalo baš kao što su demokrate &DNC željeli, isto kao nepoštene Hilari fijasko. Bernijev narod treba da dođe u republikansku stranku. Trgovina“

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR