23 °

max 31 ° / min 20 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 20°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović - Kurti: Želimo dobro svojim narodima, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima

Politika

Comments 1

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Đukanović - Kurti: Želimo dobro svojim narodima, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je telefonski razgovor sa premijerom na dužnosti Republike Kosovo Aljbinom Kurtijem.

On je zahvalio premijeru Kurtiju na inicijativi za razgovor, u kontekstu prijateljskih dobrosusjedskih odnosa dvije države i nastavka intenzivnih političkih kontakata, i upoznao  ga o uspješnom završetku  prve faze borbe Crne Gore sa koronavirusom, iskazujući uvjerenje da će i Kosovo u skladu sa dosadašnjim postupanjima u primjeni mjera uskoro imati još povoljniju epidemiološku situaciju.

Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede, kazao je Đukanović, i naglasio spremnost za tijesnu saradnju sa Kosovom sa ciljem da se u što većoj mjeri smanje očekivani ekonomski gubici u tekućoj godini.

Kurti je, uz zahvalnost na prilici za razgovor sa Đukanovićem, ukazao na značaj komunikacije u važnom trenutku za obje zemlje, naročito dinamiziranja ekonomije nakon krize uzrokovane pandemijom.

Obostrano je ocijenjeno da je u ovom trenutku važno da se pored zdravlja ljudi i očuvanja ekonomije, očuva i demokratski kurs  kao osnova razvoja svakog društva koje ima evropske ciljeve, posebno izgradnja institucija, vladavina prava, ljudska prava i medijske slobode.

Đukanović je istakao da Crna Gora pažljivo prati sve što se dešava na Kosovu i regionu u cjelini, i u tom smislu izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

Želimo dobro svojim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima, naglasio je on.

Na toj liniji pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi kao ohrabrujući korak ka obnovi povjerenja i iskazao nadu u skoro nalaženje kvalitetnog i dugoročno održivog rješenja koje će biti prilog regionalnoj stabilnosti i prosperitetu ka zajedničkom cilju – integraciji u EU.

Kurti je potvrdio posvećenost principijelnom i dobro pripremljenom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ističući da problemi postoje, ali da se radom i saradnjom u budućnosti može ići naprijed.

Zajednički je ocijenjeno da je dijalog zasnovan na vrijednostima multietničničke demokratije ključan i da bi njegov uspjeh bio prelomna tačka za povratak povjerenja i stabilnost regiona.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila

Ma neće Srbija priznat Kosovo.Bez veze gubit vrijeme na to.O tom ne treba ni razmišljati vise.