10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Odluke donosimo na osnovu kriterijuma, a ne galame i manipulacija

Izvor: Twitter

Politika

Tag Video
Comments 2

Marković: Odluke donosimo na osnovu kriterijuma, a ne galame i manipulacija

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski premijer Duško Marković odgovarao je danas u Parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović pitao Markovića kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore.

„Svaki pokušaj da se naruši stabilnost i gradjanski sklad biće osujećen na način koji priliči demokratski uredjenom sistemu“, rekao je Marković koji je, odgovarajući na pitanje rekao da sadašnji ataci na Crnu Goru nijesu ništa novo, već su ti napadi samo vidljiviji.

„Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama i sebi prepuštena. Uz sva protivljenja, postala je članica NATO saveza što je suštinska zaštita naše teritorije i granica koju garantuju najznačajnije zemlje svijeta“, rekao je Marković istakavši da je „današnja Crna Gora svih koji žive u njoj otporna na agresivnost i negatore njene nezavisnosti.

„Crna Gora je primjer susjedstva, solidarnosti i zajedništva. Naše odluke mogu biti loše i nedovoljno utemeljene, ali su naše. Ne sjekiram se u odnosu na glasove koji se čuju. Možda nijesmo dobra vlast, ali smo crnogorska i samostalna. Koliko je uspješna, ocijeniće gradjani još tokom ove godine na izborima“, rekao je Marković.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević pitao je Markovića sa koliko novca su Milo, Blažo i Aco Đukanović, kao i Ana Kolarević, pomogli građane i državu u doba korone.

Odgovarajući na pitanje, ali i na brojne navode Kneževićevog izlaganja u vezi sa nedavnim događajima u vezi sa nezakonitim javnim okupljanjima na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, hapšenjem vladike Joanikija i svim naknadnim konsekvencama, premijer Marković je rekao da je preko 5.000 građana doniralo sredstva preko posebnog računa Nacionalnog koordinacionog tijela.

 „Mnogima ne znamo imena i adrese. Mnogi donatori nijesu htjeli nikakvu promociju, pa su identiteti mnogih ostali nepoznati. Pomogli su svi koliko su mogli i koliko su smatrali da treba, a pomoć će biti usmjerena zdravstvenom sektoru, prvenstveno za izgradnju neophodnih klinika“, rekao je premijer.

„Vjerujem da kao humanista znate smisao riječi donacija. To je lični čin, pa mi ne pada na pamet da vas pitam koliko ste donirali vi i vaši rodjaci“, zaključio je Marković.

"Prva banka je donirala 44.000 eura, Kapital invest 20.000 eura, BB solar 20.000, Kodio 50 tablet-računara, a predsjednik kao i svi funkcioneri od zarade izdvaja sredstva koja idu na račun Nacionalnog koordinacionog tijela", rekao je Marković na naknadno insistiranje Milana Kneževića koji je zatim ocijenio da odluka Srbije da zabrani Montenegro airlinesu da slijeće na njenu teritoriju.

"Ja bih napravio popis tajkuna koji su u Srbiji zaradili novac kojim sada finansiraju Vladinu antisrpsku politiku", rekao je Knežević dodajući da bi im sav novac zaplijenio i zabranio crnogorskim studentima da se izijašnjavaju kao Srbi čime bi izgubili mogućnost besplatnog studiranja u toj zemlji.

Na Kneževićeve zamjerke Vladi zbog izostavljanja Srbije sa spiska zemalja prema kojima su granice Crne Gore otvorene, Marković je rekao:

"Mi se nijesmo ljutili kada je Srbija prva zatvorila granicu prema Crnoj Gori, kada je zabranila izvoz medicinske opreme, kada je zabranila izvoz žita za Crnu Goru. Nijesmo se ljutili jer smo smatrali da racionalno donose odluke u skladu sa svojim interesima. Naše odluke nijesu usmjere ni protiv koga, one su samo odraz pravil akoja su na snazi, baš kao i odluka o otvaranju granica za zamlje koje ispunjavaju međunarodni epidemiološki standard. Sistem je taj koji određuje naše djelovanje i kanališe naše odluke'', kazao je marković i dodao:

''Crna Gora je uvažavajući smjernice i postulate iznešene u ključnim aktima EK, odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski, te da definiše uslove za ukidanje mjera i kriterijuma za postepeno otvaranje granica. Odluke o ublažavanju mjera donijete su na osnovu tri grupe kriterijuma opoštujući preporuke EU, a ne galame i manipulacija'', kazao je on.

Poslanika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića interesovalo je šta Marković planira da preduzme kako bi bili zaustavljeni, kako je naveo, svima vidljivi i očigledni, međunarodno potvrđeni, opasno negativni trendovi u društvu koji zlonamjerno proizvode velike posljedice po niegovu stabilnost, dalji napredak na putu ka EU i ukupan proces demokratske konsolidaciie.

„Proglasili ste Crnu Goru za korona-free destinaciju, a sada Crna Gora treba da postane i korupcija-free država“, rekao je Krivokapić, dodajući da je to je „bolest koju ćemo najteže izliječiti. Ako je korona viša sila ovo je naša slabost. Što je više korupcije, građani su siromašniji“.

„Ne uspjevate da ekonomski stignete ni nekadašnju Titovu Crnu Goru. Ne koristite više tvrdnju da je Crna Gora bila najsiromašnija u Jugoslaviji. Tada smo pretekli i Bosnu i Makedoniju i stigli Srbiju“, kazao je Krivokapić uz poruku:“Crna Gora se može braniti samo demokratijom“.

„Dobili smo sve moguće žute kartone. Partneri nas upozoravaju na ključne probleme – autokratiju i korupciju. Naparavite snažan zaokret ka demokratiji. Odlaganja više neće biti a mi smo slabiji nego što smo bili prije nekoliko godina“, rekao je Krivokapić.

„Iznenđen sam oštrinom ocjena. Stanje koje ste opisali ne prikazuje realno Crnu Goru. Kritika je dobrodošla i poželjna ali bi bilo fer da objektivno sagledavamo naše društvo“, odgovorio je Marković.

„Rad vlade biće i dalje posvećen ispunjenju programa i strateških prioriteta. Duboko sam uvjeren da je to jedini put koji će donijeti rezultate. Vjetar u ledja i podsticaj da mijenjamo ono što nije dobro dobijamo i sa međunarodnih adresa“, rekao je Marković istakavši da se sa jednakom pažnjom Vlada odnosi i prema izvještajima koje je Krivokapić uputio.

„U konkretnom slučaju, ne možemo se složiti sa izrečenim ocjenama“, rekao je Marković dodajući da se radi o izvještajima koji se dominantno oslanjaju na lokalne analitičare.

Poslanica Danijela Pavićević je u ime kluba Socijalistička narodna partija (SNP) - Demos pitala je šta je Vlada konkretno uradila na planu sprovođenja reforme javne uprave, koja podrazumijeva racionalizaciju zaposlenih u lokalnim samoupravama i državnoj upravi.

Ona je tražila da joj se dostavi podatak o primanjima za svakog izvršnog direktora, člana i predsjednika borda direktora firmi koje su u većinskom državnom vlasništvu, kao i pregled finansijskih rezultata firmi za 2018. i prošlu godinu.

Pavićević je zatražila i pregled svih primanja izvršnih direktora, članova i predsjednika borda direktora svih nezavisnih regulatora.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović tražio je od Markovića komentar na učestale incidente tokom kojih se ispoljava šovinizam prema pripadnicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori.

''Imali smo prijetnje upućene radiju Dux, zatim incident i u Bijelom Polju i napad na Bošnjaka, a nijesmo zaboravili još situaciju iz Berana'', kazao je Vuksanović.

Kako je u odgovoru naveo premijer Marković, navedeni primjeri nijesu puki napadi na pojedince, već nasrtaji na temelje crnogorske države, čemu doprinose i pojedini nosioci političkog života svojim izjavama. Siguran sam da bi nas javna konfrontacija sa njima jednakom mjerom učinila gorim od njih. Upravo zato se izdižemo iz tih vještačkih konflikata. Svaki takav slučaj jeste i biće procesuiran u skladu sa zakonima Crne Gore'', kazao je Marković.

Na pitanje Andrije Popovića iz Liberalne partije - kako Vlada planira da zadrži pozitivan trend stvoren u posljednje vrijeme na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, smanjenja saobraćajnih nesreća, ali i oporavka ekološkog stanja države – premijer je rekao da se borba protiv kriminala nastavlja, a da rezultati neće izostati.

„Aktivnosti policije su rezultirale sa 58 krivičnih prijava zbog krivičnih djela organizovanog kriminala“, rekao je Marković koji je govoreći o situaciji u drumskom saobraćaju, rekao da su privremena ograničenja dovela do smanjenja broja nesreća, ali da poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju ostaje važan zadatak.

O ekološkom aspektu, Marković je rekao da su mjerenja tokom epidemije pokazala „da smo prije epidemije bili neodgovorni i da se ubuduće naše ponašanje i praksa moraju mijenjati.

„Ekološki principi će imati značajnije mjesto, a Crna Gora će po njima kreirati politiku životne sredine. Epidemiološka situacija se poboljšava, izgradnja infrastiukture se nastavlja. Trend očuvanja prirode mora biti dodanto osnažen“, rekao je Marković.

U ime posebnog kluba poslanika Goran Danilović pitao je Markovića na koji napad je mislio kad je 14. maja na vanrednoj konferenciji rekao da je Crna Gora izložena brutalnom napadu koji može da ima nesagledive posljedice po zdravlje građana.

Danilovića je interesovalo koji pojedinac, grupa ili organizacija je pokrenula te brutalne napade.

“Da li ste, s tim u vezi, Vi sredili da nakon svetovasilijevskog hoda ulicama Nikšića bude priveden vladika Joanikije, kao i osam sveštenika, uz naređenje da episkop budimljansko-nikšićki po svaku cijenu bude „transportovan” policijskom „maricom””, pitao je Danilović.

"Prestao sam da uzimam za ozbiljno vaš pristup politici iako je nekada bilo drugačije. Na prve znake popuštanja virusa ste među prvima izašli da podstičete devastaciju i podrivate postignuto“, rekao je premijer Marković koji je odgovarajući Daniloviću rekao da „država mora obezbijediti jednaka prava i slobode za sve, ali je obaveza vlade i da se prava drugih ne ugržavaju od strane drugih“.

U vezi sa hapšenjem vladike Joanikija i nekoliko sveštenika, Marković je rekao da premijer ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen, niti koje će prevozno sredstvo biti korišćeno.

„To je stvar nadležnih instituucija. Tek sjutradan ujutru sam dobio informaciju da je tužilac odredio zadržavanje za nekoliko sveštenika“, kazao je Marković.

„Za razliku od vaše tišine, više puta sam razgovarao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim, Amfilohijem, zabrinut za ono što će se desiti i o tome – kakva se manipulacija može desiti u Nikšiću. Sa mitropolitom sam bio u kontaktu i prije i nakon hapšenja. Nije tačno da sam naredio da sam naredio, da sam znao, a koliko sam bio opterećen tom situacijom, govori činjenica kada sam dobio informaciju o tom dogadjaju. Nemojte me staljvati u mračne odaje“, rekao je Marković.

„Učinili ste mi veliku čast ovolikom količinom agresije i prijetećeg tona. Uzrujanost ne možete sakriti.

Ako neko treba da bude razočaran, to sam ja koji sam ovdje, prije samo godinu dana, od vas čuo kako treba pomiriti pravoslavnu Crnu Goru, a da sada budete sljedbenik jedne pogubne političke misli, da partija osniva crkvu, da vas je vlada i njeni resori hapse sveštenike“, rekao je Danilović.

„Rekli ste da sam naredio hapšenje vladike Joanikija, a ja sam vam odgovorio da to nije tačno. Nemojte da podmećete. Nemojte to meni da radite. Vi nijeste razgovarali sa mitropolitom koliko sam ja tih dana razgovarao sa njim. Sve što je bilo pod Ostrogom, bilo je veličanstveno i u saglasju sa dogovorom. Želim mirnu i ujedinjenu Crnu Goru, bilo na dan nezavisnosti ili litija, sa crnogorskim zastavama i crnogorskim grbom, a ne da se vijore tudje zastave, a da za crnogorsku nema mjesta. Vi ste nas zadržali na linijama podjela“, zaključio je premijer Marković.

Skupština nastavlja rad sjutra sjednicom posvećenoj poslaničkim pitanjima.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Prvo ulonite

Kada prvo uklonite albanske zastave iz c gore ,onda mozete ukloniti i nase trobojke jer kako rekoste svi zakon jednak za sve i pravda to vas demantuje redom pocnite.

CG

Kada će se donijeti odluka da se uklone srbijanske zastave ispred hramova i crkvenih objekata.Ako su objekti državno vlasništvo nije logično sadašnje stanje.Zašto se čeka ?