8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Jača EU znači više demokratije u regionu

Politika

Comments 0

Krivokapić: Jača EU znači više demokratije u regionu

Autor: Antena M

  • Viber

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić učestvovao je danas na vanrednoj online sjednici Predsjedništva Partije Evropskih socijalista na temu Plana oporavka koji je najavila Evropska komisija, saopšteno je iz SDP-a.

"Ovaj plan predstavlja istorijsku mogućnost za otpočinjanje rekonstrukcije Evropske unije i korak ka progresivnijoj i humanijoj Evropi. Članovi predsjedništva, druge najveće partije u Evropskom parlamentu razmijenili su mišljenja o tome kako okrenuti Evropu ka solidarnijoj, digitalizovanoj, ravnopravnijoj i održivoj budućnosti.

Ovim planom još jednom je potvrđena snaga i odlučnost Evropske unije da pomogne jačanje i progresivnih snaga na Balkanu", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, sa tim ciljem samo za Crnu Goru ove godine je opredjeljeno 152 miliona eura sa ciljem unapređenja njenih demokratskih i ekonomskih kapaciteta.

"Plan oporavka znači solidarniju i snažniju Evropsku uniju ali i nedvosmislenu podršku za zemlje kandidate. Mi u regionu znamo da što je snažnija Evropska Unija snažnija je i demokratija u našim zemljama a bez snažne demokratije nema ni ravnopravnog savezništva sa najrazvijenijim državama. Kao što je Evropskoj uniji potreban ekonomski oporavak tako je i nama u regionu, pored ekonomskog, potreban i oporavak od loših politika zbog kojih zaostajemo u procesu evropskih integracija.

Kao što je Evropskoj uniji potrebno okupljanje oko daljeg jačanja tako je i u našim zemljama potrebno okupljanje svih progresivnih snaga kako bi ojačali naša društva i zaustavili nazadovanje u demokratiji i vladavini prava. Ovo se naslanja na ocjene koje je Krivokapić iznio juče na premijerskom satu da bi podrška Crnoj Gori bila i snažnija da je ona članica Evropske Unije što se sinoć pokazalo na primjeru Hrvatske kojoj je dodjeljeno 10 milijardi eura pomoći. Građani Crne Gore gube stotine miliona koje bi mogle biti utrošene na znatan boljitak cjelokupnog društva zbog toga što nas korupcija i autokratija spriječavaju da budemo zemlja članica", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, deklaracija koja je ovim putem usvojena pozdravlja plan koji će uključiti progresivne prioritete kakvi su snažan plan oporavka, tranziciono finansiranje, ulaganje u obrazovanje i oporezivanje digitalnih giganata.

"Predsjedništvo PES-a je apelovalo na vlade država članica da hitno usvoje i implementiraju predložene mjere jer jedino zajednički mogu pokrenuti evropsku ekonomiju", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR