10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Članovi DIK-a da podnesu ostavke

Politika

Comments 1

Zeković: Članovi DIK-a da podnesu ostavke

Autor: Antena M

  • Viber

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je članove Državne izborne komisije (DIK) da podnesu ostavke zbog, kako je saopšteno iz te stranke, otvorene najave kršenja Ustava.

Iz te partije su reagovali povodom dokumenta "Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača", koji je u četvrtak usvojio DIK, a kojim se uskraćuje biračko pravo oboljelima od kovid19 koji su hospilizovani i osobama u karantinu van mjesta prebivališta.

Potpredsjednik SDP–a Bojan Zeković kazao je da će ta partija tražiti sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, jer je parlament birao DIK.

Prema njegovim riječima, portparol DIK-a je informisao javnost da su u Komisiji svjesni da „tehničke preporuke koje su donijeli nijesu u skladu sa Ustavom, ali, prema njihovom mišljenju, tako treba“.

„Ustavni sud se već mjesecima pravi mrtav“, naveo je Zeković.

Kako je kazao, Ustavni sud ne samo da ne štiti Ustavom zagarantovana prava, već krši zakonske propise o organizaciji sopstvenog rada.

„SDP poziva Ombudsmana, čija je obaveza da ukaže na, u ovom slučaju sistemsko kršenje Ustavom zagarantovanih prava, da se hitno oglasi povodom otvorene najave kršenja Ustava“, naveo je Zeković.

On je dodao da je SDP više puta u Skupštini pitao nadležne da li je moguće održati izbore bez narušavanja zdravlja ljudi.

„Nijesmo stvarno pitali da li je moguće, a da ne kršimo Ustav, smatrali smo da se podrazumijeva. Sada nam se lažnom dilemom, ili poštovanje Ustava ili ugrožavanjem zdravlja ljudi najavljuje kršenje Ustava, sa punom sviješću da krše Ustav, čak “uvjerenjem” da je to opravdano“, kazao je Zeković.

On je rekao da u SDP-u očekuje reakciju nadležnih, "vjerujući da u cijelom sistemu ima dovoljno normalnosti da najava kršenja Ustava neće proći nekažnjeno".

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

Vi iz SDP-a postajete rezervni DF. Pa se onda pitate kako vas u Vijestima nazivaju pogrdnim imenima. A da su recimo predložili da se glasa putem SMS-a, prvi bi se oglasili kao kritičari. Imate li vi konkretan predlog kako da glasa osoba na respiratoru sa infuzijom na ruci?