11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CGO: Podnijeli smo inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti preporuka DIK-a

Politika

Comments 2

CGO: Podnijeli smo inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti preporuka DIK-a

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, koje je na 130. sjednici, održanoj dana 6.8.2020. donijela Državna izborna komisija (DIK).

"CGO je odmah nakon objavljivanja ovog akta ukazao na njegove brojne manjkavosti komunicirajući to sa crnogorskom javnošću i sa međunarodnim partnerima koji su razumjeli ozbiljnost problema. Posebno brine što se uspostavlja praksa da institucije svjesno donose neustavna rješenja. Izjava portparola DIK-a potvrđuje da su članovi DIK-a znali da krše Ustav donoseći ovaj akt i da ne spore njegovu neustavnost.

Ustavni sud se mora u hitnom postupku izjasniti u vezi sa ovim pitanjem a vjerujemo da to neće biti teško jer je nesporno da je akt DIK-a u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore. Takođe, ovaj akt je u suprotnosti i sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i podzakonskim aktima DIK-a, a njegovim odredbama vrši se ozbiljna povreda pozitivnih normi koje su imperativnog karaktera.

Podsjećamo da iako naslov upućuje da se radi o tehničkim preporukama, akt koji je izdao DIK predviđa i izvjesna prava i obaveze za birače, posmatrače, organe za sprovođenje izbora, kao i druga lica. Njime se određuje ko može, a ko ne može koristiti aktivno biračko pravo, te je stoga podložan ocjeni ustavnosti. To potvrđuju i formulacije koje se koriste u dokumentu ('obavezno', 'ne može', 'neophodno je', itd.).

U Inicijativi upućenoj Ustavnom sudu, CGO je ukazao da su dijelovi dokumenta kojima se reguliše glasanje za lica smještena u karantine van svog mjesta prebivališta, ali i odredbe kojima se propisuje postupak za glasanje putem pisma, u suprotnosti sa članom 45 Ustava, članom 3 Dodatnog protokola 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom 85 Zakona o izboru odbornika i poslanika", navode iz CGO.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Pitanje je naravno za ove velike borce za ljudska prava iz NVO.

čitalac

Zašto onaj iz Pljevalja koji trenutno leži na ortopediji u Risnu ne može ostvariti glasačko pravo? Zašto pomorac koji je trenutno na brodu ne može ostvariti glasačko pravo? Zašto vojnik koji je u mirovnoj misiji ne može glasati? Po čemu se oni razlikuju od pacijenata na Infektivnoj i u karantinima?