6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruski portal: Milo nije poražen, pravi gubitnik možda je EU

Politika

Comments 5

Ruski portal: Milo nije poražen, pravi gubitnik možda je EU

Izvor: regnum.ru

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora, sićušna primorska država na zapadu Balkana, poznata je ne samo po nevjerovatnim plažama i iskrenome divljenju Vladimira Visockog – piše istoričar dr Andrej Ganža za ruski portal Информационное агентство REGNUM.

Portal je prethodnih mjeseci uglavnom donosio vijesti i analize s podrškom proruskoj opoziciji u Crnoj Gori. U nastavku objavljujemo cjelokupan članak naslovljen „’Crnogorska intriga’ kao evropski izazov”:

„Takođe se čini da je Crna Gora neka vrsta evropske društveno-političke laboratorije. Zaista, tokom protekle dvije decenije bilo je i sprovode se eksperimenti: na mirnom otcjepljenju od konfederacije; o ulasku u NATO, kada ‘među stanovnicima republike ima čak malo više protivnika ulaska u NATO nego pristalica’; o upotrebi eura bez sporazuma sa EU; o autokefalizaciji pomjesne Crkve; o upotrebi tehnologije ‘zavjere’ na parlamentarnim izborima.

Posebnu pikantnost crnogorskome slučaju daje činjenica da je država trideset godina pod kontrolom jedne osobe – svoga sadašnjega predśednika Mila Đukanovića (četiri puta premijera i dva puta predśednika). U pogledu ‘ostajanja na vlasti’, još uvijek politički mladi 58-godišnji Đukanović je neprikosnoveni šampion među nekrunisanim liderima evropskih zemalja.

I sada počinje nova ‘crnogorska intriga’ - o budućnosti zemlje u uslovima jednakih rezultata na parlamentarnim izborima. U Skupštini Crne Gore ima 81 poslaničko mjesto. Glavna bitka na izborima 30. avgusta bila je između predśedničke Demokratska partija socijalista (DPS) i opozicione koalicije Za budućnost CG. DPS je direktni nasljednik Saveza komunista CG, ali sada nesebično podržava evropski vektor i atlantizam. Oni svoje protivnike iz Koalicije za budućnost CG često nazivaju ‘Vučićeva lista’, zbog njihovih bliskih veza sa srpskim predśednikom, otvorenoga evroskepticizma i primjetne lojalnosti Rusiji. Tu nema ništa novo.

Ali inovacija je u trećem po plasmanu u ovoj trci, koaliciji Mir je naša nacija. Oni su centristi, antinacionalisti i proevropljani. Međutim, oni ne kriju da je glavni cilj koalicije rušenje vladajućega DPS-a pod parolama antikorupcije, reformizma i umjerenosti. Istovremeno, sa ništa manje žara, kritikuju Za budućnost CG, došavši do konačnoga zaključka da je ‘nemoguće formirati jedinstvenu listu opozicije’.

Sličan stav zauzima i platforma ujedinjenih reformista (ili jednostavno URA): sa liberalnom i proevropskom ideologijom, izjasnili su se kao opozicija i protivnici moći Mila Đukanovića.

Ostali kandidati za mandate bili su iz proevropskih i nacionalnih (bošnjačke, hrvatske i albanske) stranaka.

Iako pobjednička u pojedinačnome plasmanu, predśedničkoj stranci je da formira vladu potreban 41 mandat. Mnogi, posebno u Ukrajini, požurili su da takav rezultat proglase ‘osvetom Putinovih prijatelja’.

I očigledno su žurili. Prvo, danas je cijena crnogorske vlade 1 (jedan) poslanik. U Crnoj Gori ne postoji imperativni mandat, a koalicija protivpredśedničkih parlamentarnih snaga nije samo ‘labava’, već i ‘ideološki suprotstavljena’ - evropski integristi i evroskeptici u jednoj čaši.

Tako će ‘stari Milo’ sigurno imati i priliku i resurs da nadjača (izvinite, ‘pridobije’) par evropskih integrista i zaštiti njihov transfer svim autoritetom i težinom predśedničke moći.

Drugo, trenutni Đukanovićev predśednički mandat ističe tek 2023. godine, a niko još nije otkazao opcije poput manjinske vlade ili vanrednih parlamentarnih izbora.

Dakle, predśednik Đukanović, najverovatnije, nema poseban razlog da brine o budućnosti svoje moći. Čak i ako prizna rezultate izbora ‘koji se razlikuju od očekivanih’.

Umjesto toga, Evropska unija treba da bude zabrinuta. Jer, Balkan je od Čerčilova doba (i mnogo ranije) ‘mekani stomak Evrope’, a trenutni izbori u Crnoj Gori postali su ‘lakmus test’ za širi Balkan. I ovaj lakmus pokazao je da je nacija od 620.000 ljudi više nego ikad podijeljena oko ključnih pitanja poput članstva u Evropskoj uniji ili NATO-u. Ti raskoli postoje vjekovima i decenijama suvereniteta, ali pod pokroviteljstvom Evrope nijesu izbrisani - samo su zaživjeli. A sada na pitanje: ‘Da li ste sa nama ili protiv nas?’ – kompromis možda neće biti pronađen”.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Ksenij

Nikako ne verujem u ljubav Demokrata za čuvanje Naših Svetinja. Obnovu naše crnogorske Crkve i drugih samo naših problema kao i ponovna Nezavnistos jer će i njih za kratko vreme progutati DF i SPC! A da ne govorimo o ljubavi onoga iz Demosa !

Ctrl

Sto se tice opisa Demokrata,tu skoro da ste u pravu,ali skoro,oni jesu manje vise antinacionalni po pitanju drugih nacija,osim srpske.

maximus

Predsednik Djukanović je otac moderne Crne Gore, tako da Crnogorci sa svojim vladarom, neće dozvoliti rušenje svoje države! Živjela vječna i ponosna Crna Gora!