12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović: Politika tolerancije i solidarnosti ključni faktor kredibilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima

Politika

Comments 1

Darmanović: Politika tolerancije i solidarnosti ključni faktor kredibilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na generalnoj debati 75. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se ove godine održava u online formatu, saopšteno je iz tog vladinog resora.

On je tom prilikom istakao da međunarodna zajednica, više nego ikad, od Ujedinjenih nacija očekuje da budu stožer stabilnosti međunarodnog poretka i očuvanja najviših civilizacijskih vrijednosti. Takođe, pozdravio je odabir Volkana Bozkira za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izražavajući uvjerenje da će njegov angažman biti uspješan i konstruktivan.

„U vremenu koje bilježi jačanje unilateralizma i protekcionizma, Crna Gora nema dilemu, već sa još većom motivacijom ostaje posvećena univerzalnim vrijednostima i načelima multilateralizma“, poručio je šef crnogorske diplomatije. Ocijenio je da konflikti na lokalnom i regionalnom nivou prijete urušavanju međunarodnog poretka, stoga je od prioritetnog značaja da Ujedinjene nacije ostanu faktor mira i stabilnosti.

Osvrnuvši se na savremene trendove u međunarodnim odnosima, akcentovao je da pomenuti izazovi istovremeno predstavljaju priliku da se uspostavi model za efikasnije djelovanje UN-a u uslovima nove međunarodne realnosti.

Ministar Darmanović je takođe potvrdio posvećenost i podršku Crne Gore reformskim procesima UN-a u dijelu reorganizacije Savjeta bezbjednosti i revitalizacije Generalne skupštine, s ciljem izgradnje efikasnijeg, transparentnijeg i otvorenijeg UN sistema, jednakog za sve.

„Podržavamo poziv Generalnog sekretara UN-a za prekid vatre na područjima zahvaćenim konfliktom, u doba pandemije, kako bi se diplomatiji pružila šansa da kreira uslove pogodne za obezbjeđivanje humanitarne pomoći i podrške najranjivijim društvenim zajednicama“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Ministar Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da promoviše pitanja ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u svim aspektima djelovanja UN-a.

„To nas posebno preporučuje za članstvo u Savjetu UN-a za ljudska prava za period 2022-2024. godine", naglasio je ministar Darmanović. Takođe, ukazao je na posvećenost naše države ispunjavanju obaveza iz Agende za održivi razvoj 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, uz napomenu da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je u potpunosti prevela ciljeve održivog razvoja u nacionalni zakonodavni okvir.

Ministar Darmanović je ocijenio da evroatlantska i evropska budućnost Crne Gore nema alternativu te da ostaje primarni prioritet našeg vanjskopolitičkog usmjerenja, čiji je dio i naša apsolutna posvećenost dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

„Samo sa odgovornom i zrelom politikom tolerancije i solidarnosti, možemo ostati kredibilan faktor u regionalnim i međunarodnim okvirima“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mirko

E,ovo je novost ! Mi čak imamo i ministra vanjskih poslova ! Umjesto da se bavio svojim poslom i djelovao proaktivno u zadnjih 9 mjeseci on se bio uživio u ulogu fikusa. Ovakve ne puštati ni da se približe zgradi MVP a kamoli da uđu u nju.