10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Živković: Zašto ćuti međunarodna zajednica?

Politika

Comments 10

Živković: Zašto ćuti međunarodna zajednica?

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Mnogi građani nezadovoljni rezultatom ovih izbora pitaju se zašto međunarodna zajednica ćuti kod činjenice da su vlast osvojile dominantno nacional-šovinističke snage uz podršku tuđe crkve, napisao je bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković na svom Fb profilu.

"Ova razmišljanja idu toliko daleko, do toga da je međunarodna zajednica pokrovitelj pobjednika na ovim izborima i da mirno gleda na novu prekompoziciju država na zapadnom Balkanu. Uglavnom dominiraju mišljenja da je u pitanju teorija zavjere protiv malene Crne Gore".

Kako je istakao on ne dijeli takvo mišljenje i misli da su razlozi ćutanja sasvim druge prirode.

- Ćuti jer je za njih sasvim normalno da neko izgubi vlast na izborima poslije pune tri decenije vladanja;
- Ćuti jer su na izborima poražene snage koje nijesu izgrađivale demokratsko društvo evropskog modela vrijednosti, nego održavale partijsku državu zarobljenih i kontrolisanih institucija, limitiranu lošim nasljeđem i ograničenu u svakoj vrsti traženog demokratskog preobražaja.
- Ćute, jer je rezultat izbora od svih prihvaćen i vrši se iznenađujuće mirna primopredaja vlasti;
- Ćute, jer bi svako njihovo druagačije ponašanje bilo neprihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari druge države;
- Ćute, jer nijesu pokrovitelji nikakve zavjere protiv Crne Gore, iako dobro znaju i prate da takav plan postoji u susjednoj nam Srbiji, koji im još uvijek ne daje pravo na reakciju, jer se sprovodi u mirnim uslovima i bez nasilja.
- Ćute, iako znaju do detalja sve što se dešava i cijenit će buduću vlast u granicama zadate kooperativnosti.
- Uostalom, ćutali su i kada su se u Srbiji na vlast, na čelu sa Vučićem i Dačićem, vratile iste one snage koje su u krvi i pepelu razbile bivšu nam domovinu.

"Zato ja mislim da je ponašanje međunarodne zajednice normalno i očekivano. Isključivo od nas zavisi kako ćemo uređivati svoju budućnost, a oni su tu samo da reaguju u slučaju ozbiljnijeg nasilja i ne toliko zbog nas, koliko zbog njih samih.
Zato upamtimo, do nas je! Od nas sve zavisi", napisao je Živković.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

HNovi 3

Dakle sve je vec receno, napisano, dozivljeno! Do kad da se vrtimo u krug?! Ima li iko da je spreman da prekine obruc prokletstva kojim smo opasani!?Neophodna je nova misao i vizija koja ce obuhvatiti sve generacije, sve proslosti pomiriti zarad zajednicke buducnosti, porenuti klatno!

HNovi 2

Je li to slika našeg Balkana i Balkanaca? ”…metaforom Balkana, napuštenoj ludnici u kojoj vrijeme, kao da se Hrist nikada nije rodio, još uvijek teče kružno, gdje se sve samo ponavlja, gdje vladaju memla, tama i duhovi drevnih ludila što nikad ne umiru…” (”Mađarska rečenica”, Andrej Nikolaidis)

HNovi 1

”…čovjek koji po kazni ide naprijed a gleda unazad, stoga neprekidno vidi sve manje i nejasnije, biti čovjek čija je religija nostalgija, čovjek koji nije sposoban zamisliti bolju budućnost, koji svu svoju maštu koristi da bi retuširao, rekonstruisao, izmislio prošlost, ljepšu nego što je ikada bila