10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stručnjaci u vladi oročeni na godinu

Politika

Comments 0

Stručnjaci u vladi oročeni na godinu

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Nova crnogorska vlada, koju treba da formira tročlana koalicija predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i Urom, biće bazirana na ekspertskom konceptu, odnosno sastavljena isključivo od nestranačkih stručnjaka, dogovoreno je juče na sastanku predstavnika tih koalicija sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem.

Krivokapić je, nakon sastanka koji je vođen iza zatvorenih vrata, putem svog Tviter naloga, javnost obavijestio da će narednih dana predložiti kandidate za ministre u ekspertskoj vladi.

Bez političara

- Na sastanku lidera pobjedničkih koalicija potvrđen je naš raniji dogovor o izboru ekspertske vlade, koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima. Narednih dana upoznaću stranke sa mojim prijedlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi – napisao je Krivokapić na Tviteru.

Do dogovora na sastanku koji je trajao nešto više od dva sata došlo je, prema saznanjima Pobjede, zbog ogromnih ustupaka Demokratskog fronta, PzP-a, SNP-a i Demokrata koji su na kraju prihvatili koncept ekspertske vlade, a čemu su se do sastanka žestoko protivili.

Najveći ustupak je napravio Demokratski front, koji je do juče žestoko ratovao saopštenjima sa mandatarom, ali je na kraju prihvatio koncept bez političara u izvršnoj vlasti.

Dva izvora Pobjede koja su prisustvovala sastanku saopštila su da je Krivokapić na insistiranje predstavnika DF-a iznio ideju koja uključuje trinaestočlani kabinet: premijer i 12 ministara koji su svi eksperti, bez potpredsjednika vlade. To je u izjavi za RTCG potvrdio i predsjednik Nove Andrija Mandić, navodeći da bi ta Vlada bila oročena na period do godinu dana.

Oročena vlada

- Takva vlada bi bila oročena na period najviše do godinu dana, a treba da pripremi prve fer i slobodne izbore, rekao je Mandić.

Ograničenje roka nove izvršne vlasti na maksimum 12 mjeseci znači da će nova vlada prije biti prelazna vlada koja treba da pripremi naredne izbore, nego istinski ekspertska.

Zanimljivo, oročenje vlade na kratak vremenski period nije se našlo u zvaničnim izjavama nakon sastanka, niti u Krivokapićevom tvitu.

Medijima se nakon sastanka obratio lider Ure Dritan Abazović navodeći kako je sastanak protekao „iznad očekivanja“.

- Mandatar je dobio potvrdu svih da saopšti imena svoga tima za sastav nove vlade. Postignut je veliki napredak. Preovladao je koncept ekspertske vlade. Koncept je prihvaćen i to je najvažnije. Očekujemo da u novoj vladi ne bude političara - kazao je Abazović.

On je naveo i kako se očekuje da će mandatar do 8. novembra iznijeti svoj plan u parlamentu. Abazović ističe i kako su sve ingerencije oko raspodjele resora sada na mandaratu.

- Mandataru smo dali povjerenje i vjerujemo da će izabrati najbolje ljude - kazao je Abazović.

Ukoliko bude ispoštovan dogovor sa sastanka - van vlade će biti, a kako je ranije Pobjeda pisala, svi lideri parlamentarnih stranaka, kao i visoki stranački funkcioneri. Takođe, finalna raspodjela mandata koju je predložio mandatar prije nekoliko dana pala je u vodu, jer je suštinski ostalo da Krivokapić ne vodeći računa o kvotama predloži svoj tim.

Doprinos

Na pitanje Pobjede da li će, s obzirom na to da se insistira na ekspertskom konceptu, u novoj vladi biti mjesta i za aktuelnu ministarku nauke Sanju Damjanović čiji je resor jedini dobio pozitivne ocjene Evropske komisije, Abazović je odgovorio kako to nije pitanje za njega, već za mandatara.

- Svi koji su stručni mogu da daju svoj doprinos na ministarskoj poziciji ili na nekoj drugoj funkciji - naveo je Abazović.

Sastanku sa Krivokapićem su, osim Abazovića, prisustvovali i lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, predsjednici Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i Demosa Miodrag Lekić i poslanik Demokrata Momo Korpivica.

Oni su, nakon sastanka, potpisali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je potvrđen raniji dogovor o izboru nove vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

- Mandatar će narednih dana upoznati stranke sa vlastitim prijedlogom o kojem će se izjasniti stranke - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sastanak je počeo minutom ćutanja zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Knežević: Dobro je što Dritana jure đevojke

Lider DNP-a Milan Knežević prisustvo medija, nakon sastanka sa mandatarem, iskoristio je da se našali na račun Abazovića.

- Ako je išta dobro od toga što smo pobijedili na ovim izborima, onda je to što Dritana jure đevojke – rekao je Knežević, aludirajući na Abazovićevu raniju izjavu u kojoj je priznao da je, nakon izbora, primijetio da interesovanje žena za njim raste.

Licemjerje Krivokapića: Tražio od Vlade dan žalosti, a nije odgodio sastanak sa liderima trojke

Mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić zatražio je juče ujutro od Vlade da proglasi dan žalosti zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- Primio sam vijest o upokojenju našeg mitropolita Amfilohija. Iako smo mi kao ljudi tužni, uvjeren sam da je Crkva danas dobila svetitelja! Moli se, vladiko, u Carstvu Nebeskom za svoju Crnu Goru. Ovim putem pozivam tehničku Vladu Crne Gore da proglasi dan žalosti u CG zbog upokojenja mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija! Crna Gora žali i žaliće i bez toga, ali vaša civilizacijska obaveza je da ispoštujete odlazak jednog od najvećih od nas u ovom vijeku - napisao je Krivokapić na Tviteru sat vremena prije početka sastanka sa predstavnicima parlamentarne većine.

Poziv Krivokapića je licemjeran imajući u vidu da i pored očekvanja dijela prisutnih nije odgodio sastanak na kome se govorilo o formiranju vlade.

- Očekivali smo odgađanje za ponedjeljak ali se ipak to nije desilo - rekao je izvor sa sastanka.

Krivokapić se stavom o svetitelju takođe umiješao u unutrašnje pitanje SPC koja je jedina nadležna za proglašavanje svojih poglavara svetim.

Medojević: Druga familija masno lagala, nijesmo bili sporni mi već svi političari

-Svu odgovornost za stanje u zemlji preuzeo je mandatar Zdravko Krivokapić, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević. On je naveo i da će ekspertska vlada, bez političara, biti slaba i oko svake odluke trebaće da pregovara o većini.

-Poslije dva mjeseca zamlaćivanja, grafikona, algoritama, raspodjele resora partijama, usaglašavanja i medijskih prepucavanja, Krivokapić je konačno saopštio ono što sam ja znao još prije dva mjeseca. Hoće vladu bez političara! Priča o nepodobnosti nas trojice je bila obična laz. Kao što sam više puta izjavljivao, nijesmo sporni nas trojica. Nego svi političari su sporni. Neko je iz druge familije masno lagao, naveo je Medojević na Fejsbuk profilu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR