9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bivši ministri: Neprihvatljivo i politički rizično spajanje četiri resora

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 0

Bivši ministri: Neprihvatljivo i politički rizično spajanje četiri resora

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Mandatar Zdravko Krivokapić nije popustio pod pritiskom brojnih kulturnih i javnih radnika koji su tražili da se odbaci ideja o objedinjavanju kulture, prosvjete, nauke i sporta u jedno ministarstvo, ali i da se odabere drugi kandidat koji bi, umjesto Vesne Bratić, obavljao tu sada već jako složenu funkciju. U petak je, predstavljajući budući kabinet, potvrdio Bratić za ministarku, a ranije je u intervjuu TV Vijesti najavio da će ona boraviti u Podgorici.

To se kosi sa Zakonom o prijestonici, budući da član 9 propisuje da je „u prijestonici rezidencija predsjednika Crne Gore, kao i sjedište Ustavnog suda Crne Gore, ministarstva nadležnog za vanjske poslove i ministarstva nadležnog za poslove kulture“.

Pobjedini sagovornici na ovu temu, bivši ministri kulture Branislav Mićunović, Pavle Goranović i Janko Ljumović, ne gledaju blagonaklono na spajanje četiri resora, ali ni na odluku da sjedište buduće ministarke bude u Podgorici. Ovo posljednje, najvjerovatnije, izazvaće nužnost izmjene Zakona o prijestonici.

STRATEŠKI MOTIVI

Branislav Mićunović, koji je za ministra kulture, sporta i medija biran u tri mandata 2008, 2010. i 2012. godine, kazao je za Pobjedu da namjeru o spajanju bilo kog resora sa kulturom ne može principijelno podržati. Po preuzimanju dužnosti ministra u Vladi Crne Gore, kako je rekao, od prvog dana posvetio se radu na prvom crnogorskom Zakonu o kulturi i inicijativi da kultura dobije samostalni resor u Vladi.

Mićunović: Bez identiteta nema nas

- Pred timom koji sam vodio su bile zakonodavne i institucionalne reforme, brojni strateški programi poput razvoja kulture na sjeveru, podrška razvoju kulture u Nikšiću, Program Cetinje - grad kulture, izrada Nacionalnog programa razvoja kulture, pregovori sa EU u ovoj oblasti i brojni drugi poslovi, te je bilo dovoljno strateških i ključnih motiva da Vlada Crne Gore prihvati moju inicijativu – kazao je Mićunović.

Nadležnosti Ministarstva kulture su prilično široke, a Mićunović, pored zakonodavne, izdvaja i brigu o stvaralaštvu, baštini, međunarodnoj kulturnoj saradnji, ali i važnu činjenicu da ovaj vladin resor obavlja nadzor nad organima uprave - Upravom za zaštitu kulturnih dobara i Državnim arhivom, kao i nad brojnim nacionalnim institucijama kulture.

- Strateško unapređenje kulturnih politika, afirmacija multikulturalizma, snaženje kulturnih raznolikosti, valorizacija kulturnog nasljeđa su identitet jedne, u ovom slučaju, naše zemlje, i po mom mišljenju, identitetu ne može biti pretpostavljen izuzetno kompleksan administrativni sistem. Jer identitet nije znak, nije naziv i ne pokazuje se kao lijepa, idilična slika. Identitet se stvara. To je rađanje koje traje. A dužnost kulture je da obezbijedi to trajanje. No, ako je kultura jednog naroda nemušta, ako ne bije svakim damarom njegovog bića, nema identiteta. A bez identiteta nema nas – rekao je Mićunović.

BIĆEMO SVJEDOCI

Komentarišući najavu da će buduća ministarka kulture, prosvjete, nauke i sporta sjedjeti u Podgorici, Mićunović je podsjetio da se navršilo deset godina od preseljenja Ministarstva kulture na Cetinje. U promišljanju ideje o preseljenju, kako je objasnio, prirodno su se nametale dileme o njenoj održivosti iz administrativnih razloga.

- Uprkos tome, cijenio sam da ova ideja, njena misija i njen smisao nadilazi administrativnu logiku. I danas, poslije deset godina sam na istom stanovištu. Jer Ministarstvu kulture je mjesto na Cetinju koje je naša državna i kulturna prijestonica. Ministarstvo kulture, na koncu, mora biti tamo gdje su brojne nacionalne institucije kulture važne i presudne za naš identitet – rekao je on.

Potvrdio je da se predloženim rješenjem krši Zakon o prijestonici, koji propisuje da se resor nadležan za poslove kulture nalazi na Cetinju. Ovakva ideja, prema mišljenju Mićunovića, neminovno vodi do izmjene Zakona o prijestonici što je „politički rizičan posao.“

- Administracija ne nadilazi supstancu i istoriju jedne zemlje, njenog savremenog građanskog društva i njenog međunarodnog statusa. Bićemo svjedoci kako će se odvijati politika i koncept koji nova vlada planira za oblast kulture i, shodno tome, bićemo u prilici da budno pratimo posljedice ovakve administrativne i, po mom sudu, rizične ideje – rekao je Mićunović.

Ne može, kaže, da povjeruje u to da je moguć paradoks da Ministarstvo kulture više nije na Cetinju u Ulici Njegoševoj. I da više ne postoji.

- Reći ću i to da nijesam sreo nijednog građanina Crne Gore, bez obzira na to kakve je i koje političke i etničke pripadnosti, da nije sa neskrivenom empatijom govorio o ostvarenoj ideji da je Ministarstvu kulture mjesto na Cetinju. Jednako kao i nebrojeni saradnici, gosti, kolege i umjetnici iz svijeta, sa kojima smo u Njegoševoj na Cetinju radili i susretali se. Ne želim ni da mislim na to da bi se jedan uspostavljen državni sistem i njegov kontinuitet mogao dovesti u pitanje po uzoru na ideju o rušenju Mauzoleja na Lovćenu. ,,Grehota je o tom i misliti“ – kazao je Mićunović.

On je dodao da Cetinje nije samo prijestonica naše države.

- Cetinje je prijestonica našeg državnog identiteta. Cetinje je prijestonica naše slobode – rekao je Mićunović.

IMAMO PRIMJERE

Pavle Goranović, koji je bio ministar kulture od marta 2015. godine do novembra 2016. godine, zapitao se da li se u novoj koncepciji vlade radi o objedinjavanju ili ukidanju (pojedinih) resora. I da li je riječ o promjenama organizacionog ili suštinskog karaktera.

- Konačno, ovakva mijena ne liči na put ka progesivnoj ideji. Takvu odluku teško je pravdati racionalizacijom državne uprave. Naime, ovdje su već zatečene četiri zasebne administracije – znači li to da je samo jedna od njih dovoljna za četiri oblasti i šta da očekuju ostali? – kazao je Goranović.

Goranović: Slični eksperimenti nijesu uspjeli

Podsjetio je da je u Sloveniji, ne tako davno, prilikom formiranja jedne od vlada napravljen sličan eksperiment, koji je vrlo brzo dobio epilog u povratku samostalnog resora kulture.

- U evropskim zemljama imamo primjere spajanja kulture sa drugim resorima (npr. sa turizmom) no mišljenja sam da je takva praksa za našu državu nepotrebna i neodrživa – kazao je Goranović.

On ističe kao očigledno da nije u skladu sa zakonom najavljeni plan da Ministarstvo kulture ne bude smješteno na Cetinju. Za Goranovića je to i neprirodno, a unutar tog čina on vidi i višeslojnu simboliku.

- A zašto ne bi bilo opravdano, imajući u vidu kulturološki i prosvjetiteljski značaj prijestonice, da i Ministarstvo prosvjete države Crne Gore bude smješteno na Cetinju! – naglasio je on.

Opravdava reakcije dijela javnosti na nove ideje o Ministarstvu kulture i kontroverzne izjave ministarke i tumači ih kao bojazan i smisleno pitanje gdje će se zapravo odlučivati o crnogorskoj kulturi i ključnim pitanjima naše posebnosti, stvaralaštva i nasljeđa.

SLABLJENJE POZICIJE

I Janko Ljumović, ministar kulture od novembra 2016. do oktobra 2017. godine, vjeruje da je rješenje o spajanju resora pogrešno, ne samo zbog toga, kako je objasnio, što svaki resor pojedinačno predstavlja specifičnu i složenu javnu politiku, već i zbog toga što se na taj način ne uvažavaju promjene koje su se desile nakon obnove nezavisnosti u pomenutim resorima, niz reformi i razvojnih projekata.

- Objedinjavanje slabi poziciju svakog resora pojedinačno unutar vlade, a sama racionalizacija ne uvažava okolnost da su to sektori koji nemaju značajnu tradiciju u sistemu izvršne vlasti još od perioda socijalizma. Za malu državu i kulturu to su resori koji zaslužuju najveći stepen pažnje – rekao je Ljumović.

Nemoguće je, prema njegovom mišljenju, zastupati na kvalitetan način tako različite teme i politike sa jednog mjesta i od jedne osobe.

- Svaki resor ponaosob i do sada je imao niz problema, od pitanja budžeta koji je u slučaju sektora kulture zakonski određen procenat od 2,5 odsto, zatim pitanja prostornog menadžmenta i kapitalnih investicija u kulturi, kadrovske poltike, do specifičnih podsektorskih politika. Koliko primjećujem, nijesmo dobili dovoljno argumentovan odgovor na izrečene kritike, pa ostaje da vidimo učinak tog novog modela, kao i dalji tok javne debate u procesu donošenja nekih važnih razvojnih dokumenata, koje inicira i sam Zakon u kulturi. Ne smijemo zanemariti i lične preferencije svakog ministra koje u konačnom predstavljaju i pitanje menadžerskog stila, ali i programske prioritete koji se uspostavljaju. Nepoznata je u ovom trenutku i organizaciona struktura novog ministarstva, i posebno važna pitanja direktorata – kazao je Ljumović.

STRATEŠKA ODLUKA

Ljumović je ukazao da odluka da Ministarstvo kulture ima sjedište na Cetinju jeste rješenje koje postoji i prije Zakona o prijestonici.

- To je bila strateški značajna odluka, slična ranijoj da na Cetinju djeluju i tri umjetnička fakulteta. Cetinje kao adresa Ministarstva kulture je konceptualno rješenje koje nadilazi pitanja pojedinačnog uređenja bilo koje vlade – istakao je Ljumović.

Ljumović: Izjave Bratić uklapaju se u ideologiju nove većine

Komentarišući brojne kontroverzne i neprihvatljive izjave buduće ministarke Vesne Bratić, Ljumović je kazao da svjedočimo da se takve izjave uklapaju u ideologiju nove većine ili jednog njenog dijela koja treba da preuzme funkcije izvršne vlasti.

- Ne znam što bih novo dodao kao komentar, a da nije već rečeno. Možda činjenicu da neko ko tako loše upravlja komunikacijama u polju društvenih medija, sigurno će još teže upravljati istima u realnom životu – kazao je Ljumović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR