9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medojević: Trpimo pritisak birača, nakon šest mjeseci razmotrićemo podršku Vladi

Politika

Comments 3

Medojević: Trpimo pritisak birača, nakon šest mjeseci razmotrićemo podršku Vladi

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Pokret za promjene (PZP) nakon pola godine analiziraće rezultate buduće vlade i vidjeti da li će i dalje nastaviti da je podržava u Skupštini, saopštio je lider Nebojša Medojević, navodeći da trpe pritisak birača zbog podrške novoj vladi.

Medojević je kazao da će pokušati tu ideju da dogovori sa kolegama Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem i da to bude zajednički stav Demokratskog fronta (DF).

„Da vidimo poslije šest mjeseci šta je vlada uradila, posebno imajući u vidu naša obećanja i programske principe koje smo godinama predstavljali biračima. Mi već trpimo veliki pritisak naših birača“, kazao je Medojević u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da su birači PZP-a, nezadovoljni predloženom vladom i da se smatraju prevarenim.

„Iste pritiske imaju Mandić i Knežević posebno zbog prvog sporazuma kojim su poništeni ključni programski principi Nove sprske demokratije i Demokratske narodne partije“, kazao je Medojević.

On je naveo da ukoliko nova vlada krene da demontira, kako je kazao, sistem Mila Đukanovića, pokreće pitanje odgovornosti bivšeg režima i krene u reforme, da će nastaviti da ih podržavaju.

„Ogromna je vjerovatnoća, oko 75 odsto da ova vlada neće uraditi ništa od reformi i da ćemo mi poslije pola godine morati da zauzmemo politički stav prema tome“, kazao je Medojević

On je rekao da se Crna Gora nalazi u istorijskom trenutku iz dva razloga - jer je pao režim Mila Đukanovića nakon 30 godina i zato što nova vlada treba da sprovode nužne političke reforme kako bi napravila diskontunuitet od prethodnog poretka i stvorila uslove za razvoj demokratije.

Medojević je kazao da su za PZP to dvije podjednako važne stvari, a da će zbog svega što se dešavalo od formiranje izborne liste do sastavljanja kabineta, Crna Gora dobiti vladu iza koje stoje dva konzervativna „centra moći“, crkva i krupni kapital.

„Nju (Vladu) su napravili Mitropolija crnogorsko primorska i tajkuni iz Vijesti, to je problematično i ona nema nikakav politički legitimitet, niti autoritet i to će biti vlada kontinuiteta“, smatra Medojević.

On je ocijenio da nova vlada neće uraditi ono što bi trebalo da joj bude obaveza – demontaža jednog sistema, sprovođenje radikalnih političkih reformi.

„To podrazumijeva otvaranje tajnih dosijea, lustraciju i još nekoliko reformi koje su obavezne“, rekao je Medojević.

On je naveo da će PZP podržati novu vladu zbog istorijskog trenutka i pada režima Demokratske partije socijalista (DPS).

„Zato ćemo glasati za ovaj kabinet, iako se ne slažemo ni sa programom, ciljevima, prioritetima, načinom formiranja. Imate ljude koji se prvi put susreću sa oblastima u kojima postoje ogromni problemi“, kazao je Medojević.

Medojević je najavio da će PZP korigovati način djelovanja, funkcionisanja poslaničkog kluba, imajući u vidu da će nova vada biti, kako je ocijenio, antievropska, antidemokratska i da je sastavljena od ljudi za koje nije niko glasao.

On je rekao da će PZP inicirati usvajanje niza zakona kako bi provjerili da je nova većina za reforme.

Medojević je kazao da će inicirati donošenje zakona za vraćanje nadoknade majkama sa troje i više djece, zakona koji uvode krivično djelo neisplaćivanje zarade radnicima, povećanje minimalne zarade, zakona o lustaciji, predloge revizija nekih privatizacija.

„Tu ćemo vidjeti da li postoji većina za reforme u Crnoj Gori, jer ne vjerujemo da će ova vlada inicirati bilo šta od toga“, rekao je Medojević.

On je naveo da je jedan od prvih zakona koje će predložiti Skupštini biti zakon o otvaranju tajnih dosijea.

„U vezi sa tim već duže sarađujem sa eminentnim regionalnim i međunarodnim eskpertima. Bez otvaranja dosijea te države se ne mogu zvati demokratskim“, ocijenio je Medojević.

On je dodao da pretpostavlja da je prljava kampanja koja se vodi protiv njega zavjera svih koji se plaše otvaranja dosijea.

Medojević je kazao da predlog nove vlade sada više kritikuju predstavnici parlamentarne većine nego opozicija.

„Ovu vladu Demokratska partija socijalista ne kritikuje nimalo, kao što Krivokapić nije još nijednu kritičku riječ uputio odlazećem režimu i Đukanoviću“, kazao je Medojević.

Medojević je zaključio da ako nova vlada uspije da očisti biračke spiskove i raspiše izbore poslije godinu, to biti njen istorijski domet.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Pritisak glasača, sa sigurnošću ne možeš reći koji su tvoji; prljava kampanja, ko je vodi Medo..ali zbog istorijskog trenutka ćeš glasati za tu nedemokratsku vladu? Sa davanjima majkama sa troje djece si prevršio svaku mjeru, ali za tebe je izborna kampanja već počela!

HN

Aha silni birači, da ste samostalno izašli imao bi pravo na ovakvu priču!

Tek tako

Muči Medo časti ti, ovaj napravi Srpsku nacionalu vladu a ti ga podržavaš i samo nešto mrmljas sebi u bradu.