0 °

max 5 ° / min 0 °

Subota

16.01.

5° / 0°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP: Poruka Srbiji i Varheljiju - nećemo povući odluku o Božoviću

Politika

Comments 21

Autor: Antena M

  • Viber

MVP: Poruka Srbiji i Varheljiju - nećemo povući odluku o Božoviću

Ministarstvo vanjskih poslova, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni  bilo razloga, saopšteno je iz Ministarstva.

"Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese.

Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji. Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja", mavode u saopštenju.

Zbog toga, kako navode, ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku.

"Tim više što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema.

Crna Gora je u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima. Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji", poručuju u saopštenju.

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

bajo

E kad Varhelji pocne slaviti novembarski upad Rusa u Madjarsku 1956 god , i pogibiju oko 2500 Madjara ,i to proglasavati velikom srecom za madjarski narod , onda neka i nama predlozi da slavimo Podgoricku Skupstinu . Ima li ko da mu to napise ili objasni osim ambasadora Vlahovica ?

LOVCEN

I OVOG VARHELJA PROGLASIT PERSONOM NON GRATA JER SE PETLJA A NEZNA ZASTO IMA BIZNISE PO SRBIJI ZAR NE VIDITE IGRANKE ON DOSAO DA NAM PRICA O DEMOKRATIJI MRS BRE

Hunter6

Ovako ste morali da reagujete jos od 2006 a ne da dozvoljate bitangama da tretiraju CG kao neku koloniju. Jeste, Crna Gora je mala, ali moramo pokazati samopostovanje braneci svoje na svakom mjestu jer ce nas samo tako drugi postovati.