9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blagojević: Skandalozno je izreći da smatrate da je okupacija jedne države oslobođenje

Izvor: Mina

Politika

Comments 3

Blagojević: Skandalozno je izreći da smatrate da je okupacija jedne države oslobođenje

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Socijaldemokrate Crne Gore najoštrije osuđuju izjavu predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić u kojoj je kazala da je saglasna sa onim što je izrekao ambasador Vladimir Božović, te da su sa tim saglasne i cijela Srbija i pola Crne Gore, saopštila je članica Predsjedništva SD-a Marija Blagojević.

"Nevjerovatna je nepromišljenost koju je demonstrirala osoba koja se nalazi na čelu Vlade jedne države koja se, kao što je nakon toga izjavila, barem deklarativno zalaže za dobre odnose u regionu, sa Crnom Gorom pogotovo. Skandalozno je izreći da smatrate da je okupacija jedne države nakon pobjede u Prvom svjetskom ratu i njeno nasilno prisajedinjenje drugoj, zapravo oslobođenje i iskaz slobodne volje njenih građana.

Time pokazujete i nepoštovanje institucija Crne Gore, jer o dešavanjima iz tog perioda jasno govore Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegos i Rezolucija povodom stogodišnjice “Podgoričke skupštine” koji u usvojeni u Skupštini Crne Gore. Zamislite kako bi bilo da neko iz crnogorske vlasti komentariše to što je u Srbiji rehabilitovan Dragoljub-Draža Mihailović.

Te 1918. godine su, gospođo Brnabić, oni Crnogorci koji su bili protiv bezuslovnog ujedinjenja zvjerski ubijani. Bratska krv je prolivana i vi to podržavate, nazivajući ga oslobođenjem. I nekoliko puta smo kolegama iz Srbije sugerisali da se fokusiraju na svoje unutrašnje izazove, kao i na jedno od opterećujućih pitanja u regionu, odnos Srbije i Kosova.

Nema potrebe da svoju javnost opterećuju stvarima koje su suvereno pravo Crne Gore kao nezavisne države i o kojima se ništa ne pitaju. Uostalom, morala bi i znati da posao diplomatskih predstavnika nije da uopšte, a kamoli tendenciozno tumače istoriju zemlje u kojoj obavljaju dužnost ambasadora i da se konstantno miješaju u unutrašnja društveno-politička pitanja zemlje domaćina.

Ne grade se, gospođo Brnabić, dobri odnosi između dvije države na ovaj način, stavljajući so na ranu ogromnom broju građana Crne Gore čiji su preci te 1918. godine izgubili živote i koje i dan danas boli takav nestanak crnogorske države. I zbog toga Vam poručujemo sljedeće - odnosi između dvije države bi trebalo da budu na najvišem nivou i mi to želimo, očigledno više od Vas, ali nemojte svojim izjavama da stvarate zlu krv među narodom u Crnoj Gori, a onda i između naroda Crne Gore i Srbije. Kakvi god odnosi između državnih vlasti bili, mi smo jedni na druge upućeni i želimo da tako i ostane.

Na kraju, a u vezi sa izjavom evropskog komesara za proširenje, Olivera Varheljija, očekivali smo veći stepen edukacije o nekoj temi kada se daje zvanična izjava, konkretno misleći na 1918. godinu i dešavanja u Crnoj Gori. Onda će, vjerujemo, g-din Varhelji shvatiti zašto stav MVP Crne Gore jeste ispravan, a kolega iz Srbije nije bio. I zašto su ga oni, u konačnom, i promijenili.  

S druge strane, primjerenije bi bilo, a što je u duhu evropskih standarda i dobre prakse, a posebno regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, da se ukaže na zabrinutost oko izjava poput ove jučerašnje, koju je izrekla Ana Brnabić, koja dolazi sa najviših adresa susjedne nam države, a koja prijeti da vrati region u predvečerje 1918. i devedesetih godina prošlog vijeka i da dodatno produbljuje podjele u Crnoj Gori", navela je Blagojević.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

58SINDON

BRAVO MARIJA! NASI CRNOGORCI NIJESU SRBIJANCI. CRNOGORCI JESU DUKLJANI ZETANI CRNOGORCI. 100%

neće da znaju

U Srbiji mnogo šta znaju ali ne žele da znaju. Oni tumače na svoj način.