15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Neću potpisati predloge za razrješenje Dakića i Pešića

Politika

Comments 26

Đukanović: Neću potpisati predloge za razrješenje Dakića i Pešića

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da neće potpisati prijedloge za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića.

Kako je naveo u saopštenju, 29.12.2020, iz Ministarstva odbrane dobio je Predlog odluke Ministarstva odbrane za njihovo razrješenje, a istovremeno mu je dostavljen mi je i primjerak Predloga o razrješenju i prestanku službe general - majora Rajka Pešića.

Oba akta su, kako je objasnio, potpisana od dvojice članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, Alekse Bečića, predsjednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore.

"Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića.

Podsjećanja radi, Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Savjet za odbranu i bezbjednost odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

U radu Savjeta postoji i praksa da Savjet između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta.

Nema razloga za novu praksu ni ovaj put", naveo je Đukanović u saopštenju.

Kako dodaje, vjeruje da je eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.

"Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu. Prvi pravni propust je kršenje odredaba Zakona o vojsci. Naime, Rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba. Cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona", naveo je on i dodao:

"Takođe, predlozi za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i general majora Rajka Pešića dostavljeni su uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta. Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta.

Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta", zaključio je Đukanović.

Komentari (26)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

@Todor Komita Ma sta pricas to covjece , to sve tako bilo auuuuuu , ju ju. A moj Todore .....

Crnogorka

@Stari nk SVAKA CAST. MISLIM DA SU PREVISOKO POLECELI. NEKA POSTUJU OVU ZEMLJU DJE SU IM KOSTI PREDAKA, NEKA POSTUJU ZAKON, USTAV CRNE GORE.

Todor Komita

@LJiljaM Jes nije forum al ipak. Mozda je moderator moderat :-) Mila ce, na zdravlje mu, kad ga onaj gore pozove, Crna Gora ovjekovjecit spomenicima, imenom ulica sto nas je uspjesno odbranio i brani od srpskih apetita. In medias res. Ova Vlada vec ima vise koverata od SPC, BG i afera no sva DPS.