26 °

max 34 ° / min 22 °

Srijeda

24.07.

34° / 22°

Četvrtak

25.07.

33° / 20°

Petak

26.07.

34° / 19°

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

40° / 25°

Utorak

30.07.

39° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šćekić: Neću potpisati predlog da Mladić dobije ulicu

Izvor: Opština Berane

Politika

Comments 4

Šćekić: Neću potpisati predlog da Mladić dobije ulicu

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da neće potpisati predlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama ukoliko mu bude upućen nakon javne rasprave.

Podsjećamo, opštinski Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u Beranama dobije ime Ratka Mladića- bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog za genocid u Srebrenici.

Šćekić je za portal Pobjeda kazao da takav predlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje.

-"redlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki predlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o predlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija", precizirao je Šćekić.

Pojašanjava da prema proceduri Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu na kojoj takođe mogu da predlažu nazive ulica i građani i udruženja.

"Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će predloge uputiti predsjedniku Opštine koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost.

Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi predloge udruženja ili pojedinaca a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje", naveo je Šćekić.

Određena lica, kako je dodao, ne mogu biti predložena jer ne ispunjavaju zakonske uslove.

Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

"Nijesam saglasan sa predlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za opštinu Berane a nikako da to budu predlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja.

Ipak je to šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora da ima širi konsenzus u jednoj sredini. I ako takav predlog (da Mladić dobije ulicu u Beranama) dođe kod mene nakon javne rasprave neću ga potpisati jer poštujem zakone", zaključuje Šćekić.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

isti si

Kao i oni što daju imena fašista

Mirko

Ako nećeš ti da potpiše neka to umjesto tebe učini Albin Ćeman, Suada Zoronjić ili Dženan Kolić.Oni će to potpisati sa velikim zadovoljstvom.

Kotoranin

Desnicarski topuzan u pravom smislu te rijeci. Da li se on sa nama sprda, opstinska komisija poslala predsjedniku opstine i on to kao nece potpisati. Pa nisu ti topuzane poslali neki NVO vec tvoji ljudi osokoljeni tvojm idejama, stavovima, vodjstvom. Pi 3 puta i 3000 puta. Sram vas bilo!