15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto je Abazović ugostio i zavetnicu Havrilov

Politika

Comments 4

Zašto je Abazović ugostio i zavetnicu Havrilov

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Dva dana nakon objave istraživanja Pobjede, Građanski pokret Ura Dritana Abazovića priznao je da je plaćao troškove smještaja za lažnog diplomatu, američko-srpsko-crnogorskog državljanina Stevana Simijanovića, ali su kao opravdanje naveli da je sve to bilo na preporuku ,,zvaničnika jedne zapadnoevropske države“, bez objašnjenja zbog čega bi jedna partija u Crnoj Gori sponzorisala višemjesečni boravak nekog navodnog stranog diplomate, piše Pobjeda.

Iz GP Ura nijesu otkrili identitet evropskog zvaničnika koji im je preporučio usluge Simijanovića, niti su objasnili zbog čega su bili prinuđeni, prihvatili ili sami odlučili da plaćaju troškove boravka navodnom američkom diplomati na preporuku neidentifikovanog evropskog ,,zvaničnika“- ako nijesu imali politički ili neki drugi interes.

U kratkom saopštenju iz Ure su naglasili da se ,,sa vizit karte i ostalih legitimacija moglo zaključiti da se radi o savjetniku u Ambasadi SAD pri misiji OEBS-a u Beču“ i potvrdili da su obavili više razgovora sa Simijanovićem ,,na javnim mjestima“. Time su, tvrde u Uri, demantovali da je američko-srpsko-crnogorski državljanin obavljao ,,neke usluge za pokret Ura“ uz napomenu da se radi o ,,medijskim manipulacijama“.

Kako su istakli iz ove stranke, ,,imajući u vidu specifičnost slučaja“, iz kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića ,,biće upućeni dopisi civilnim i vojnim bezbjednosnim službama, Upravi policije i Tužilaštvu, kako bi se prikupile sve relevantne informacije i razriješio slučaj do kraja“.

Osim iznuđenog priznanja Pobjedinih navoda o sponzorisanju stranih državljana, za što su već objavljena dokumenta, Abazovićeva partija nije ponudila jedno valjano objašnjenje za poteze koje su povlačili od oktobra do prije nekolika dana, do hapšenja lažnog diplomate.

Naprotiv: upravo su neke teze iz ,,demantija“ dodatno narušile stranački kredibilitet, dovele u sumnju namjere Ure i otvorile nove rukavce afere ,,lažni diplomata“.

Jer, u istoriji međunarodnih kontakata nije poznata praksa da jedna parlamentarna stranka, čiji je lider potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti u državi, ostvaruje višestruke kontakte sa stranim diplomatom, finansira njegov boravak u zemlji, vodi državničke razgovore, uz prethodnu identifikaciju važnog gosta – na osnovu vizit karte.

Za ozbiljne političare i stranke, pokazivanje vizit karte nije legitimisanje, niti bi američki diplomata iz Beča dolazio u zvaničnu misiju kod Abazovića, a da o tome nije upoznata Ambasada SAD.

Međutim, svom pokušaju demantija – Ura upravo to sugeriše: da je riječ o nekoj tajnoj operaciji o kojoj ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i osoblje američke ambasade ne treba ništa da zna.

Kako drugačije objasniti zvanično objašnjenje Ure o preporuci ,,jednog zapadnoevropskog zvaničnika“ koja je upućena lično Dritanu Abazoviću, osim da su lider Ure i njegovi partijski sljedbenici povjerovali da navodni savjetnik iz američke ambasade u Beču – na preporuku nekog ,,zvaničnika zapadnoevropske države“ treba da obavi tajnu operaciju u Crnoj Gori, koju valjda ne smije da zvanično finansira Stejt Dipartment, pa će se sve sakriti pod plaštom sponzorisanja jedne partije.

I još na kraju poruka da će potpredsjednik Vlade tražiti od civilne i vojne bezbjednosne služe, od Uprave policije i od tužilaštva, da se razjasni afera, što će reći i stvarna uloga Ure i Dritana Abazovića?!

Uz sve napore, čak i dobru volju, teško je povjerovati u priču koja je juče, kao pokušaj opravdanja čelnika Vlade i stranke parlamentarne većine, plasirana u javnost. Više liči na trivijalni i tragi-komični pokušaj spinovanja i izbjegavanja odgovora.

No, pitanja se množe i na njih ni Dritan Abazović ni GP Ura, ali ni Vlada Crne Gore neće moći dugo da ćute.

ULOGA MARIJE HAVRILOV

I prije zvanične istrage, Dritan Abazović bi morao da javnosti pruži odgovor: koga je sve GP Ura ugošćavala u Crnoj Gori.

Jer, prema informacijama Pobjede, jedan od saputnika lažnog diplomate Stevana Simijanovića u hotelu ,,Ambasador“ u Podgorici od 24. decembra do 9. februara je bila Marija Havrilov.

Crnogorskoj javnosti nepoznata srpska državljanka iz Inđije, filolog po zanimanju, nije bez političkog iskustva: visokopozicionirana je članica srpskog ekstremnog nacionalističkog pokreta – Sabor „Zavetnici“. Prilikom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Srbiji Havrilov je bila na 12. mjestu na poslaničkoj listi ,,Zavetnika“.

Inače, ,,Zavetnici“ su veliki podržavaoci ideje o ujedinjenju Srbije, Crne Gore i entiteta Republika Srpska u ,,srpski svet“ i bili su veliki protivnici bivše crnogorske vlasti. Tokom suđenja za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, ,,Zavetnici“ su često protestovali protiv tužilačkog i sudskog progona Srba u Crnoj Gori.

Bili su veoma aktivni i nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti 2019. godine. Tako je Sabor ,,Zavetnici“, tokom protesta ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu 28. decembra 2019. zatražio, u znak podrške Srbima u Crnoj Gori, da srpsko državno rukovodstvo ,,odmah zabrani ulazak u Srbiju svim poslanicima u Skupštini Crne Gore koji su glasali za Zakon o slobodi vjeroispovijesti“.

,,Zavetnici“ gaje veoma bliske odnose sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom, a u Beogradu tvrde da ih Moskva logistički obilato pomaže. O tome svjedoče i zvanične informacije: delegacija srpskog pokreta ,,Zavetnici“ u decembru 2017. godine sastala se sa predstavnicima Jedinstvene Rusije Vladimira Putina i pred Sergejom Željeznakom predstavili su svoju strategiju odbrane Kosova.

Tom prilikom se Marija Havrilov, članica Odbora za međunarodnu saradnju srpskog pokreta „Zavetnici“, uslikala sa svojim saborcima i prijateljima iz Jedinstvene Rusije.

Kako je Pobjeda već objavila, Havrilov je u hotelu ,,Ambasador“ boravila desetak dana, praveći društvo lažnom američkom diplomati Simijanoviću. Da li je i ona učestvovala u razgovorima Abazovića i Simijanovića – iz GP Ura nije saopšteno.

Sudeći po političkom angažovanju, Havrilov dijeli političke stavove slične Simijanovićevim. Kao i ,,američki diplomata“, Marija Havrilov je veliki poštovalac Srpske pravoslavne crkve, ideje o ,,srpskom svetu“ i zagovara beskompromisnu borbu protiv NATO.

Pobjeda je u dva nastavka opisala politički profil Simijanovića, njegovu bliskost sa SPC, ali i sa strukturama u Beogradu, protivljenje NATO, kao i njegovu aktivnost u srpskoj zajednici u SAD.

Teško je povjerovati da je, na osnovu takvog bekgraunda, Simijanovića mogao neidentifikovani ,,zapadnoevropski zvaničnik“ da preporuči Abazoviću za bilo kakvu aktivnost u Crnoj Gori. Čak i površna analiza ukazuje da su Simijanović i Havrilov prije bili preporučeni od nekih istočnoevropskih zvaničnika: od obavještajnih službi iz Srbije ili Rusije.

Zato bi bilo jako važno da, kada bude svjedočio u istrazi koju zahtijeva, Dritan Abazović objasni: otkud lider Ure, prozapadne stranke koja zvanično podržava Crnu Goru u EU i NATO, u društvu ekstremnih zagovornika ,,srpskog sveta“?

Osim ako Abazović, sve glasno pričajući o putu na Zapad, ipak oslušne neki signal sa Istoka. Iz susjedstva ili malo hladnijeg Istoka, nije velika razlika.

Ko je provjeravao Simijanovića

Pobjeda je objavila da je Stevan Simijanović, osim važećeg američkog pasoša, srpske i američke vozačke dozvole, prilikom pretresa imao i crnogorsku ličnu kartu izdatu 27. januara 2021. godine.

Valjda će istraga koju najavljuje Abazović utvrditi da li su sprovedene provjere i da li je neko iz vlasti garantovao da Simijanović bez problema dobije crnogorske isprave.

Tim prije jer, sudeći po ispravama, Simijanović živi istovremeno na tri adrese: prebivalište u SAD je 42514 Park Kresen, Dr Sterling Heights, Mičigen; u Srbiji je nastanjen u Ulici Jug Bogdana 16 u Novom Sadu, dok je u Crnoj Gori prijavljen u Ulici Obala 13. jula u Baru…

Enigma Guleski

Dimče Guleski, uz Simijanovića i Havrilov, treći do sada otkriveni član grupe koju je sponzorisala GP Ura nema neku biografiju koja bi se mogla tumačiti da je riječ o pripadniku neke ekstremističke ili tajne organizacije. Prema dostupnim podacima, ovaj Novosađanin je planinarski vodič.

Zanimljivo, njegov instagram profil pokazuje da je i u septembru boravio u Crnoj Gori. Slikao se ispred Manastira Ostrog, potom na moru je uslikavao predjele, restoran ,,Ćatovića mlini“, Sveti Stefan…

Ipak, nije politički neutralan. Na instagram profilu ,,Hadži Dimče Gulevski“ objavio je niz fotografija sa Kosova, uz znakoviti komentar: ,,Mi smo uvek tu gde treba… uz svoj narod… Naše lepa Srbija…Kosovo i Metohija…“

Može se samo nagađati je li i u Crnoj Gori boravio zato što smo ,,mi uvek tu gde treba“.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

bojsa

Mene lijepo strah ... I kako ja sad da sjedim u kafani s’URAšima!!! Možemo li se Crnogorci sabrati da se odbranimo! Ima li prijatelja da pomogne! Rakčeviću sram te bilo, ćutiššššš....?

Branka

Albanski četnik finansira četnike iz okruženja a i prekookeanske.Sa mjesta Potpredśednika vlade i vrhovnog bezbjednjaka od naših para finansira fašiste koji će mu najefikasnije pomoći da poništi nezavisnost CG i pretvori nas u servske sluge.A crnogorski "građani" i dalje vjeruju u njegovo europejstv