9 °

max 14 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbor podržavao inicijative za kontrolno saslušanje Abazovića i Vukšića

Politika

Tag Video
Comments 3

Odbor podržavao inicijative za kontrolno saslušanje Abazovića i Vukšića

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Odbor za bezbjednost i odbranu usvojio je inicijative za kontrolno saslušanje v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Saslušanje Vukšića 10. marta

Inicijativu za saslušanje prvog čovjeka ANB-a Dejana Vukšića podnio je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević, a članovi Odbora podržali su prijedlog da kontrolno saslušanje koje bi trebalo bude održano 10. marta.

Konjević je, kako je pojasnio, tražio hitno saslušanje Vukšića nakon informacija da je dio dokumentacije u ANB-u o nezakonitom prisluškivanju tokom mandata prethodne Vlade uništen. Kako je podsjetio Konjević, o tako važnoj temi dobili su informacije iz medija. Podsjetio je da Odbor o tome još nema nikakvu informaciju. V.D. direktora ANB-a, kako je kazao, bio je u obavezi da inicira da se sazove sjednica Odbora i u pisanoj i usmenoj formi obavijesti članove Odbora.

Član Odbora iz redova DPS-a Predrag Bošković kazao je da će podržati inicijativu da Vukšić bude saslušan i ocijenio nečuvenim činjenicu da prve aktivnosti direktora ANB-a budu medijski nastupi i, kako je kazao, klasično vođenje političke kampanje.

Vladimir Martinović iz Demokrata kazao je da će oni podržati inicijativu jer, kako je objasnio, vjeruju da Vukšić nema šta da krije. Sličnog mišljenja bio je i član Odbora iz SNP-a Dragan Ivanović.

Ervin Ibrahimović iz BS kazao je da očekuje da će inicijativa proći, a podršku prijedlogu za kontrolno saslušanje najavio je i Ivan Brajović iz SD-a.

Gost na sjednici Nebojša Medojević kazao je da je Vukšić postavljen bez bezbjednosne procjene.

"Posebno zbog jasnog konflikta interesa jer je bio advokat jednog od najopasnijih kriminalnih klanova u Evropi", rekao je Medojević.

"Je li Vukšić i dalje direktor kavačkog klana ili je v.d. direkora ANB-a", dodao je on.

Podršku najavljenom prijedlogu najavio je i Miloš Konatar iz GP URA.

Članovi Odbora različito o Simijanoviću

Konjević je tražio saslušanje i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića zbog, kako je naveo u obrazloženju, potencijalnih bezbjednosnih propusta u vezi njegovih susreta sa izvjesnim Stevanom Simijanovićem, koji se predstavljao kao diplomata.

Odbor je jednoglasno podržao ovu inicijativu.

"Prema mojim saznanjima, Simijanović je lice iz bezbjednosnog sektora", rekao je Konjević i dodao da se desilo niz propusta ovim povodom.

Kako je kazao, Abazovića niko nije upozorio da ne razgovara sa diplomatom već sa licem koje je obavještajno angažovano u Crnoj Gori i, kako je dodao, mogli smo da dođemo u situaciju da je dio podatka iz neznanja mogao biti razmjenjivan.

"Ovo se sve nadovezuje na nešto što smo imali prije, a što je u javnosti ostalo nerazjašnjeno, a što utiče na društveni i politički život - javno iskazani i potvrđeni pokušaj korumpiranja Abazovića prilikom sastavljanja ove vlade u iznosu 21 milion.

A kako su postupili državni organi:

"Činjenicu da lice koje je, prema saopštavanju nadležnih, falsifikovalo diplomatski pasoš NATO države dozvoli mu se izlazak iz zemlje, a to falsifikovanje je ozbiljno krivično djelo."

Čudne okolnosti su, dodao je Konjević. i da lična karta Simijanoviću bude za jedan dan izdata.

"Imamo lažne diplomate, pokušaj korupcije visokog državnog funkcionera, činjenicu da se poslije ispostavlja da se ne radi uopšte o diplomatskom predstavniku NATO zemlje, a da je to lice ugovaralo sastanke koji su namjere imalo predstavljanje kompanija koje se bave trgovinom municije", rekao je Konjević.

Komentar Miloša Konatara bio je: "Tresla se gora, rodio se miš".

Kazao je da vjeruje da to nije jedini lažni diplomata koji je stupao u kontakt sa Abazovićem.

"Mi nemamo šta da krijemo", rekao je Konatar.

Prema njegovim riječima, pokušaj dovođenja Abazovića u vezu sa ugrožavanjem bezbjednosti je politička predstava.

Komentarisao je i aferu 21 milion i kazao da je cilj moguće korupcije bio da kolege iz DPS-a ne budu opozicija.

Nijesu zakazale institucije države u slučaju Simijanović, rekao je Bošković i dodao je da je Abazović mogao tražiti informacije od ANB-a.

Nije Abazović otkrio pozadinu Simijanović već drugi ljudi, tvrdi Bošković - dodajući da će se i o tome tek govoriti.

"Tresla se gora, rodio se miš, kažete - to će javnost suditi kad dođe do kontrolnog saslušanja", dodao je Bošković.

Predsjednik Odbora Milan Knežević rekao je da će DF podržati inicijativu zbog toga što smatraju da Abazović ima odgovornost i obavezu da sve ono što se tretira kao uznemiravanje javnosti ili neke indicije - razjasni.

Knežević: Za direktora policije nije stigao nikakav akt

Konjević je pitao predsjednika Odbora Milana Kneževića da li je formalno došao prijedlog Vlade za davanje mišljenja za direktora policije.

"Ne, zasad je došao samo akt za imenovanje direktora ANB-a i mislim da je svima proslijeđen. Za direktora policije nije stigao nikakav akt. Čim bude stigao taj akt ili akt za direktora vojno-obavještajne agencije, ja bih ga proslijedio vama", odgovorio je Knežević.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Danile

Gradacija odvratnosti bi mogla ovako da izgleda: odvratan, odvratniji, Milos Konatar. Rijetka cetnicka olos i nistarija. Svu bi CG za grumen Srbije dao. 3,14

Ljiljana

Tresla se gora rodio se "Komatar"! Konatar sa ovom izjavom najvise je rekao o sebi,koliko je glup i nepismen. Ocekvano od NN lica sa ulica. Lupeta kao i Abazovic i svi oni iz urinarne stranke,nevaspitanje,nekultura, bezobrazluk su odlika glupih ljudi!

Adrijana

Dako se Dritko seti ko mu je nudio 21 milion e.