10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Pitanje osnivanja partije u ovim okolnostima logično, sa DPS-om dijelim samo istu državu

Politika

Comments 8

Krivokapić: Pitanje osnivanja partije u ovim okolnostima logično, sa DPS-om dijelim samo istu državu

Izvor: Dan/CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je u intervjuu za Dan da je zadovoljan rezultatima Vlade u proteklih 100 dana i da nema potrebe za novom avanturom u vidu eventualne rekonstrukcije.

On je rekao i da je u ovim okolnostima logično pitanje osnivanje partije. Osvrnuo se i na problem pandemije, pozivajući sve građane na odgovornost i poštovanje mjera.

Upitan o mogućoj saradnji sa Demokratskom partijom socijalista, premijer je odgovorio da je to nemoguće i da s tom partijom dijeli samo istu državu, i ništa drugo.

Vidite li izlaz iz situacije u kojoj se Crna Gora našla zbog pandemije koronavirusa, prvenstveno zdravstvene? Da li se, bar dijelom, i Vi lično osjećate odgovornim zbog aktuelne zdravstvene situacije?

Stavljanjem u promet više vakcina cijeli svijet je ugledao izlaz iz ove nesvakidašnje situacije u kojoj se nalazi više od godinu dana. Crna Gora nije izuzetak po tom pitanju, i ovdje se osjetilo olakšanje, moguće i opuštanje građana po saznanju da dolaze vakcine. To je dodatno usložilo ionako ozbiljnu situaciju u zemlji. Zdravstvena situacija u Crnoj Gori jeste ozbiljna i činimo sve što je u našoj moći da ublažimo posljedice koje je izazvala pandemija Kovid-19.

U toku je vakcinacija prioritetnih grupa. Očekujemo dolazak novog kontingenta vakcina, što će ubrzati izlaz iz ove teške situacije, koja je zadesila cijeli svijet. Pored borbe da očuva zdravlje građana i obezbijedi održivost zdravstvenog sistema, uvažavajući činjenicu da su naši zdravstveni radnici na ivici snaga, Vlada je čvrsto opredijeljena da spasi i ekonomiju. Do sada niko nije uspio da nađe dobar model da se izbori sa pandemijom, a dva najčešća modela koja su prisutna u praksi su model otključavanja i model zaključavanja.

Što se tiče odgovornosti, naravno da se osjećam odgovornim za sve što se u Crnoj Gori dešava od 4. decembra naovamo, ne ulazeći u to da li sam ja lično išta pogriješio. Ja sam predsjednik Vlade i normalno je da neću da bježim od odgovornosti. Znam da sam pokušao da uradim sve što je moguće, ne štedeći ni sebe ni svoj tim, kao što je slučaj i u ostalim situacijama. Ipak, ovo bih sveo i na ličnu odgovornost svakog od nas pojedinačno i trebalo bi da ubuduće vodimo više računa jedni o drugima.

Nema te mjere koja može dati rezultat ako svaki pojedinac ne pokaže ličnu odgovornost. Nema država toliko kontrolnih organa koliko ima mogućnosti da se mjere krše, i to govori da su u ovu borbu svi pozvani. Iskoristio bih priliku da još jedanput pozovem sve da se pridržavamo mjera i na taj način ubrzamo izlazak iz ove situacije. Vakcine su tu, dolaze nove, samo još malo strpljenja i discipline i mislim da će sve ovo uskoro biti ružna prošlost.

Od kolega iz dijela vladajuće koalicije često ste optuživani za pasivan odnos kada se radi o demontaži DPS-a i da vodite lošu ekonomsku politiku.

DPS se ne može demontirati ako iste navike preuzmu novi ljudi. To nije promjena, to je zamjena, i o tome sam govorio i ranije. Ja sam za promjenu sistema, a ona se ne može izvesti nezakonitim putem. Mi smo vlasti DPS-a zamjerali nepoštovanje Ustava i zakona, pa nemamo pravo da se ponašamo kao što su se oni ponašali, jer bi onda svaki građanin mogao da nas upita u čemu je razlika. A ako ćemo se ponašati u skladu sa propisima Crne Gore, onda to traži vrijeme jer su procedure takve kakve su.

Što se tiče kritika iz redova vladajuće koalicije, reći ću da svako ima pravo na svoj stav, i to je potpuno prirodno. Biće prilike da sa njima argumentima razmijenim mišljenja. U ambijentu u kojem funkcioniše Vlada mi više od ovoga nismo mogli da uradimo. To je mjera trenutka, poštovanja vladavine prava, prevashodno Ustava i zakona. Vlada se nije opredijelila za revoluciju, nego da, poštujući vladavinu prava i svakog građanina ponaosob, ukaže na osnovnu činjenicu da je naša mjera zadovoljenje pravde. Pravda će doći i zakucati na sva vrata ako obezbijedimo da sve institucije rade po zakonu, sarađuju i da u toj saradnji ne osjećamo da neko radi jedan posao na jedan način, a neko na drugi.

Što se tiče ekonomije, ova Vlada u prvih 100 dana rada nije mogla da napravi bolju ekonomsku politiku, jer smo zatekli, najblaže rečeno, katastrofalno stanje. Činimo sve da prevaziđemo trenutnu situaciju i učinimo ono što je najvažnije, a to je da izdignemo kvalitet života svih građana Crne Gore. Ako je suditi po reakcijama građana koje srijećem, Vlada je na dobrom putu.

Da li planirate osnivanje partije i postoji li teoretska mogućnost da u budućnosti sarađujete sa DPS-om?

Pitanje da li ću osnovati partiju starije je od mog premijerskog staža, jer su mi to pitanje postavljali još u vrijeme kada je sastavljana ova Vlada. Ono je logično ako se uzme u obzir da je Crna Gora iz suštinski jednopartijskog sistema, u kojem je odluke donosio jedan čovjek, a sprovodilo ih nekoliko ljudi, ušla u višepartijski sitem u kojem ni na jednom nivou odluke ne donosi jedan čovjek. Niti je skupštinska većina monolitna u tom smislu, niti se u Vladi donose odluke jer tako kaže premijer. Pošto ne baštinimo demokratsku tradiciju, onda se logično nameće pitanje koja snaga podržava premijera.

Kao univerzitetski profesor moram priznati da sam imao pomalo naivan stav kada je u pitanju političko organizovanje. Za mene je demokratija bila vrhunski oblik bitisanja u kojem između naroda i onih koji odlučuju nema nikoga. Partije sam posmatrao samo kao oblik organizovanja za iskazivanje volje naroda. Međutim, sada sam suočen sa činjenicom da je taj proces evolucije političkog organizovanja u Crnoj Gori negdje zapeo.

Stoga pitanje hoću li osnovati partiju u ovim okolnostima smatram logičnim i vodeći se logikom odnosiću se prema tom pitanju u budućnosti. Pitanje oko saradnje sa DPS-om doživio bih kao maliciozno da ne dolazi iz redakcije koja je godinama unazad držala do profesionalnih standarda. Potpuno je jasno da ja sa DPS-om dijelim samo istu državu, u kojoj nam proteklih 30 godina nije bilo isto, niti smo je isto voljeli. Ja sam za ovu državu dao najbolje što sam imao, oni su od nje uzeli najbolje što je imala.

U izbornoj kampanji ste optuživali Aleksandra Vučića za miješanje u izborni proces u Nikšiću. Smatrate li da se odnosi između vlasti Srbije i Crne Gore mogu graditi na zdravim osnovama, bez obzira na trzavice koje umnogom podsjećaju na ponašanje prethodne vlasti?

Najvažnije je da je o Nikšiću odlučivano u Nikšiću. To je vrhunski kvalitet izbora koji su za nama. I svako ko je znao Nikšić i Nikšićane znao je da će tako biti. Izbori u Nikšiću su bili i prošli, na kraju smo konstatovali da smo svi pobjednici, što je suštinski tačno. Pobijedile su demokratija i slobodna volja svakog građanina.

Nikšić je još jedna prilika da svi zajedno krenemo boljim putem, putem nacionalnog pomirenja i međusobnog uvažavanja, putem na kome ćemo poštovati sve različitosti koje imamo. Razlike ne bi trebalo da budu nešto što nas razdvaja, nego naša mjera saradnje kako bismo izgradili Crnu Goru koju treba da ostavimo našim potomcima. Sva ova priča jedino ima smisla ako zajedničkim djelovanjem obezbijedimo bolje uslove svim građanima Crne Gore.

Odnos sa Srbijom nije onakav kakav bismo mi željeli da bude, ali mi činimo što je do nas da se ti odnosi pomjere u željenom pravcu. I nećemo učiniti ništa što bi te odnose dovelo u pitanje. To nije ni nalik onome što je radila prethodna vlastu Crnoj Gori, koja je svoju političku platformu temeljila, između ostalog, i na konfrontaciji sa Srbijom. Mi ćemo našu politiku zasnivati upravo na saradnji sa Srbijom, ali i svim drugim državama u regionu. Teško da ćemo ubijediti ikoga u Evropi da ćemo se sjutra slagati sa narodima iz država članica ako ne možemo da živimo sa komšijama u skladu i miru.

Da li biste pristali na rekonstrukciju Vlade ukoliko to, kako najavljuju, zatraži DF, ili biste išli na nove izbore?

Prirodno pravo svake političke stranke je datraži i rekonstrukciju i da opozove ovu Vladu. Nemam nikakav problem s tim. Međutim, ja kao premijer imam potpuno povjerenje u izabrane ministre i potpredsjednika Vlade i smatram da je ova Vlada kroz 100 dana rada pokazala sve svoje vrijednosti, znanje, stručnost i pregnuće. Ostvareni su zadovoljavajući rezultati i zašto bismo sada ulazili u novu avanturu? U takvom ambijentu smo živjeli do 4. decembra. To bi značilo da opet otvaramo proces, koji bi trajao još nekoliko mjeseci, a to iščekivanje i nesigurnost ostavili bi negativan efekat, koji u ovom trenutku niko ne želi. Da li će biti novih izbora ili ne, o tome odlučuje Skupština, a ne Vlada. U svakom slučaju, ono što je najbolje za građane prihvatam kao mjeru. Političari ponekad imaju drugačije viđenje od naroda, ali i to je prirodno.

Da li ćete među partnerima u Vladi insistirati da se u Crnu Goru vrati ambasador Vladimir Božović?

U nekoliko navrata sam iskazao stav po tom pitanju, koji nije samo stav premijera, nego i kompletne Vlade Crne Gore. Pitanje gospodina Vladimira Božovića čini mi se kao pitanje koje ne treba tako isticati jer svako potenciranje nekog pitanja u budućnosti može predstavljati prepreku za saradnju. Ono što je potpuno prirodno i što je normalno, ako Srbija želi Božovića kao jedinu mogućnost za budućeg ambasadora u Crnoj Gori, ona to može uraditi poštujući diplomatske protokole. Nadam se da će svi biti zadovoljni time što ćemo prihvatiti nove akreditive za gospodina Božovića. U ovom trenutku Vlada ne može poništavati odluke koje nije ni donijela. Vodeći se Bečkom konvencijom, mi smo željeli na najbolji način da iskažemo svoj stav, tako da prepreka saradnje između dvije države ne može da bude Zdravko Krivokapić ili bilo koji građanin ili funkcija. Za dobru saradnju potrebna je dobra komunikacija, razgovori, dogovori i, naravno, poštovanje i uvažavanje i jedne i druge države, koje su apsolutno nezavisne.

Očekujete li da će parlamentarna većina usvojiti tužilačke zakone nakon dobijanja mišljenja Venecijanske komisije?

Vjerujte da je to pomalo hipotetičko pitanje. Ja bih prvo da sačekamo, a mislim da bi to moglo da se desi 20. marta, kada bi trebalo da dobijemo jasan stav Venecijanske komisije. To mišljenje na neki način obavezuje Vladu da svaki stav preispita, pronađe adekvatno rješenje i ugradi ga u predlog već postojećih ili nekih drugih rješenja. Zasad ne možemo znati sa sigurnošću šta da očekujemo. Sigurno je samo jedno da će ova vlada, uz konsultacije sa Venecijanskom komisijom i Evropskom komisijom, uraditi sve da ti zakoni budu mjera pravde. Bez obzira na to kako neko losmatrao ovu situaciju, mogu odgovorno da tvrdim da tužilaštvo ne radi svoj posao na profesionalan način.

Afera „Koverta” je pokazala da tužilaštvo nije odradilo svoj posao kako treba, ili je sudstvo zakazalo. Ne želeći da utičem na bilo koga, pozivam sve institucije pravosuđa da profesionalno, odgovorno i u korist građana i zadovoljenja pravde krenu u realizaciju brojnih krivičnih prijava koje su podnesene. Bitka za pravdu je bitka svakog čovjeka u Crnoj Gori, jer smo dovoljno dugo čekali na zadovoljenje iste. Svi se nadamo a to ne zavisi od Vlade da je pravda dostupna i da nije selektivna. Da bi se to ostvarilo nije dovoljno samo nešto nazvati nepristrasno i nezavisno, nego primijeniti to u praksi i dati rezultat koji građani očekuju. Ne po bilo čijoj mjeri, nego po mjeri zakona i zadovoljenja pravde.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Milena

Kljucni prigovor za bivsu vlast je koverta, a pri tom tokom avgustovskih izbora i izbora i Niksicu,milioni eura i dolara su izruceni prosrpskim strankama da bi pobijedili na izborima ,sto znaci da su svi gricnuli od tih para i tako jedva osvojili vecinu i o tome cute,a o koverti se prica i pjeni .

Marina

“Sa DPS-om dijelimo samo istu drzavu”-kaze A ja kazem , koju takođe ,da se ti pitas,ne bi dijelio i na cemu svim snagama radis !!!

igor

Nemogu da svatim da je ovaj coek premijer Crne Gore.Antipatican je koliko je tezak.Tonemo sve dublje sa ovim rukoljubom...