11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

16.04.

16° / 7°

Subota

17.04.

15° / 10°

Nedjelja

18.04.

15° / 10°

Ponedjeljak

19.04.

13° / 8°

Utorak

20.04.

14° / 10°

Srijeda

21.04.

15° / 10°

Četvrtak

22.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Posjeta Krivokapića i Radulovića Izraelu snažan impuls jačanju odnosa

Politika

Comments 2

Radulović: Posjeta Krivokapića i Radulovića Izraelu snažan impuls jačanju odnosa

Autor: Antena M

  • Viber

Ministri vanjskih poslova Crne Gore i Države Izrael, Đorđe Radulović i Gabi Aškenazi ocijenili su danas u telefonskom razgovoru da će planirana posjeta predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića toj zemlji doprinijeti jačanju kvalitetnih i prijateljskih odnosa, kao i produbljivanju saradnje u oblastima turizma, naučno-tehnoloških inovacija i kulture.

Kako je saopšteno iz MVP, šef crnogorske diplomatije je zahvalio na pozivu premijeru Benjaminu Netanjahuu da crnogorski predsjednik Vlade posjeti Izrael.

Aškenazi  je pozvao Radulovića da, zajedno sa Krivokapićem, dođe u posjetu, "što će predstavljati odličnu priliku da na premijerskom i ministarskom nivou razmotre najvažnije oblasti za dalje unapređenje odnosa".

"Zajednički je izraženo zadovoljstvo činjenicom da uprkos pandemiji postoji veliko interesovanje izraelskih turista za Crnu Goru, uz očekivanje da bi prvi let iz Tel Aviva za Tivat trebalo da bude realizovan do kraja aprila", navodi se u saopštenju.

Takođe, na sastanku je istaknuto da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje kroz razvoj visokih tehnologija, te inovativnih projekata, imajući u vidu da se Izrael smatra vodećom start-up zemljom na svijetu. U tom kontekstu, dogovoreno je prenošenje iskustava i najboljih praksi od strane izraelskih stručnjaka.

Ocijenjeno je da o dobrim odnosima dvije zemlje svjedoči i namjera Vlade da uskoro otvori crnogorsku Ambasadu u Izraelu. Takođe, pohvaljen je i aktivan angažman počasnog konzula Crne Gore u toj državi, koji u kontinuitetu doprinosi jačanju veza dva naroda.

"U kontekstu pandemije, ministar Radulović je kazao da Crna Gora pozdravlja uspjeh koji je Izrael postigao u procesu imunizacije stanovništva, čime su pokazali učinkovitost njihove metodologije i zavidnu disciplinu. To će, kako je ocijenio, uz zelene pasoše, uticati i na veću mobilnost izraelskih turista koji su dobrodošli u Crnu Goru", dodaje se u saopštenju.

"Ministar Aškenazi je kazao da je za njihove građane Crna Gora atraktivna i poželjna destinacija, te da je i sam svjedočio ljepotama crnogorske obale. Imajući u vidu pojavu rastućeg antisemitizma na globalnom nivou, ministar Radulović je naglasio da smo ponosni na činjenicu da u Crnoj Gori, koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobode i antifašizma, nijesu zabilježeni slučajevi javnog iskazivanja antisemitskih osjećanja", kazali su iz MVP.

Radulović je, dodaje se, kazao da je Jevrejska zajednica u Crnoj Gori prepoznata i vrlo aktivna, što potvrđuje i potpisivanje Sporazuma o međusobnim odnosima sa Vladom, čime je judaizam priznat kao jedna od zvaničnih religija u državi.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Zanimljiva slucajnost. I Vucic ima odlicne odnose sa Natanjahuom, a takodje koristi savjetnicke usluge izraelske firme. Zli jezici kazu da Izraelci u Americi lobiraju za Vucica i "srpski svet".

Naroz

Nije on sposoban za to, vjerovatno im je Srbija ugovorila sastanak, Vučić je skoro bio tamo. Eto malo da se prošetate, vidite svijet i druge kulture, a što se tiče koristi od toga, nikakva, samo putni troškovi na teret gradjana Crne Gore.