9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulović tvrdi da neće biti inženjeringa: O izmjenama će mišljenje dati i skupštinski Odbor

Politika

Comments 13
Ministar unutrašnjih poslova sa NVO sektorom

Sekulović tvrdi da neće biti inženjeringa: O izmjenama će mišljenje dati i skupštinski Odbor

Tvrdi da je cilj MUP-a ispravljanje nepravde.

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović razgovarao je sa predstavnicima NVO sektora, o aktuelnim pitanjima i dilemama,  koje se tiču izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, saopšteno je iz MUP-a.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Centra za demokratsku tranziciju, Centra za monitoring i istraživanje, Centra za građansko obrazovanje, Instituta aleternativa, Centra za građanske slobode i Građanske alijanse.

"Ministar Sekulović upoznao je sagovornike sa konkretnim podacima i brojkama, kao i trenutnim statusom građana Crne Gore, kojima bi bilo olakšano sticanje crnogorskog državljanstva, promjenom Odluke, odnosno njenim prilagođavanjem zakonu i Ustavu. Shodno tome, apsoultno ne stoji ocjena dijela javnosti da bi se promjenom Odluke došlo do demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa. Jedini cilj Ministarstva unutrašnjih poslova je ispravljanje nepravde, jer je postojeća Odluka protivzakonita i neustavna. 

Napominjemo da se ona, ukoliko bude usvojena, neće primjenjivati retroaktivno, te da strahovi koji postoje, oko izmjene crnogorskog nacionalnog bića, nemaju opravdanje", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, sugestija nevladinog sektora bila je da je Odluka u startu trebalo da bude upućena na skupštinski odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, te da je proces morao biti transparentniji.

"Uprkos tome što se radi o Vladinoj Odluci, ministar Sekulović potvrdio je da će o ovom pitanju mišljenje iznijeti i Odbor, odnosno poslanici. Iako Vlada vjeruje da su predložene izmjene Odluke u cilju da se ona uskladi sa zakonom, mišljenja smo da ne postoje prepreke da proces bude inkluzivan, da se o njemu izjasni skupštinski odbor i da se ukrste svi argumenti.

Kada je riječ o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, predstavnici NVO sektora iznijeće svoje sugestije i primjedbe tokom javne rasprave koja je u toku", piše u saopštenju.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

CG2

Šta očekivati od sekulovića, isto što i od ostalih "apostola" Izdaju svega Crnogorskog i građandkog. Nije mi što laže, već što misli da mu vjerujemo.....

daleka

U svim pametnim drzavama nakon 10godina stalnog rada i boravka ostvaruje se pravo na drzavljanstvo ali nije garancija za sve da ce ga i dobiti.

Metohijac

@Naroz Nije tacno gospodine,evo da krenem od posljednjeg,ne mogu da primim vakcinu protiv koronavirusa,samo drzavljani,ne mogu da se zaposlim,gotovo svuda uslov drzavljanatvo,banke ne daju kredite,samo drzavljanima,nemam isto pravo kao drzavljani na sticanje imovine,registracija auta,obrazovanje...