15 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

18.05.

23° / 13°

Srijeda

19.05.

23° / 12°

Četvrtak

20.05.

19° / 14°

Petak

21.05.

22° / 11°

Subota

22.05.

22° / 11°

Nedjelja

23.05.

23° / 13°

Ponedjeljak

24.05.

23° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ideja smrtonosnija od Covida na Balkanu

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 6

Ideja smrtonosnija od Covida na Balkanu

Izvor: Peacefare.net

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Daniel Server (Serwer), prevela: Biljana Jovićević

Covid 19 nije jedina epidemija na Balkanu. Postoji jedna čak i smrtonosnija: prijedlog o promjeni granica. Za sprječavanje njenog širenja nema vakcine. Ispod je dobar slikoviti sažetak zahvaljući Radi Trajković, koja je tweetovala:

“Korumpirani, kriminalizovani, neliberalni balkanski lideri toliko su ohrabreni svojom nesputanom moći koju su prigrabili da sada vjeruju da mogu igrati (krvavu) igru s našim granicama. Savršeno skretanje pažnje sa njihovog lošeg učinka kod kuće i način destabilizacije EU decenijama”.

Velika Albanija, Velika Srbija, Velika Hravatska: morkri snovi Franje Tuđmana, Slobodana Miloševića, Hasana Prištine. Svi pobjeđeuju!

Ali naravno oni su gubitnici: i na ovoj mapi gore i inače. Bošnjaci (bosanski muslimani za američke medije, bez obzira koliko nereligiozne) dobijaju neodbranjivu, krnju državu okruženu zakletim neprijateljima i zrelu za radikalizaciju. Kosovski Albanci gube svoju državu i postaju sjeveroistočna provincija Albanije. Glavna srpska pravoslavna mjesta južno od rijeke Ibar na Kosovu više ne bi bila održiva. Makedonija moguće gubi 40 posto svoje teritorije. Nekoliko stotina hiljada ljudi (možda pola miliona ili više?) na "pogrešnoj" strani etnički definisanih novih granica moralo bi se preseliti ili rizikuju da budu manjine u etnički definisanim državama.

I dalje od ove mape reperksuije bi takođe bile drmatične: jednom kad se prekrši princip ne mijenjanja granica radi ustupaka na račun etničkih razlika, ruski stav o Južnoj Osetiji i Abhaziji u Gruziji, Pridnjestrovlju u Moldaviji i Krimu i Donbasu u Ukrajini biće znatno ojačan. Rusko izazivanje teritorijalnog integriteta Estonije, Latvije i Litvanije ne bi bilo daleko. Sve to dobro razumiju u Sjedinjenim Državama i Evropi. Rijetki su u Vašingtonu, Londonu ili Briselu zainteresovani za otvaranje Pandorine kutije. Ali Zapad je u rastrojstvu.

SAD se suočavaju s dugim popisom vanjskopolitičkih izazova. EU je zaokupljena pandemijom COVID-19, ekonomskom recesijom i posljedicama Brexita. Isto je i sa Ujedinjenim Kraljevstvom (UK). Kancelarka (Angela) Merkel, glavni adut EU-a kada je riječ o guranju ideje liberalne demokratije na Balkanu, i u mnogim drugim pitanjima, sprema se na povlačenje bez dostojnog nasljednika na vidiku.

Trenutna preferencija Zapada nije pomjeranje granicana Balkanu već da one postanju što manja smetnja. Ovaj prijedlog ide pod imenom "mini-Šengen" i pokušaj je da se na regionalnom novou napravi replika šengenskog područje bez granica kao unutar EU. Ukidanje viza, carina i necarinskih barijera uz skraćivanje vremena čekanja za kamione na prečestim graničnim prijelazima na Balkanu, moglo bi poboljšati učinkovitost i ubrzati dan kada se Balkan može pridružiti "maxi" šengenskom području. To je mnogo lakša i više obećavajuća perspektiva od preseljenja pola milona ljudi, mnogih protiv njihove volje. Nasilje je jedini način na koji bi se moglo postići ono što je projektovano na mapi gore.

Američke i evropske trupe morale bi ili spriječavati ubistva i haos na Kosovu, u Bosni i Sjevernoj Makedoniji ili se evakuisati, što bi se bez sumnje proslavilo u Moskvi. A nasilje se tu ne bi zaustavilo: Srbi u Crnoj Gori bi tražili uniju sa Srbijom, dok bi Bošnjaci u srbijanskom dijelu Sandžaka težili uniji sa krnjom Bosnom, gurajući po strani ljude drugih etničkih grupa. Možda bi Rusi mogli iskoristiti obnovljeno balkansko nasilje kao izgovor za raspoređivanje njihovih trupa, kao što su to nedavno učinili kako bi okončali sukob u Nagorno-Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana.

Ukratko: mapa gore prijedlog je za smrt i razaranje, nestabilnost, NATO i evropsku sramotu i još jedna ruska pobjeda, uz omogućavanje etničkog, nacionalističkog i političkog gušenja Balkanu za još jednu generaciju. Oni koji bezočno predlažu tako nešto, sramota su za stvarne demokratije. Nadam se da će SAD-e i EU pronaći vremena i pored njihovih brojnih prioriteta da bi ovoj distrakciji priuštili diplomatski ekvivalent navijanju koje se zaslužuje u Bronksu- poslušajte:

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Ab_OVo

@Ljiljana Postoji ona prosta formula: Kad ti ne ide dobro u kući čačni malo u komšiluku. Tako i neko u Evropi radi jer je svuda kriza. Pa će reći svojima :vidite kako je dobro kod nas, a na Balkanu se ponovo trese!

KakoJe

@DV tacno! I poslije ovoga nekim mozgovima i dalje nije jasno đe nam je kraj s ovom vladom i ko joj je sve pomogao da dovde dodje. A necemo u srpski svet, dzabe ste se naostrili!

DV

@KakoJe Kreatori nove mape i skriveni mentori ne "pominju"CG namjerno takticki jer racunaju je vec da je usla u"crveno po svojom demokratskom voljom"kroz drzavne institucije..time izbjegavaju "buku"