10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić ugostio Erdogana: Posebna veza dvije države brojna dijaspora koja živi u Turskoj

Politika

Comments 2

Krivokapić ugostio Erdogana: Posebna veza dvije države brojna dijaspora koja živi u Turskoj

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ugostio je danas u Vili Gorica predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Premijer Krivokapić, naglasivši značaj prve posjete predsjednika Erdogana Crnoj Gori, na koju se dugo čekalo, kazao je da je ona najbolji dokaz želje za daljom afirmacijom i produbljivanjem bilateralnih odnosa, koji upravo ove godine pune deceniju i po prijateljske i partnerske, obnovljene saradnje.

"Posebnu nit u prijateljskim vezama dvije države, koju s posebnom pažnjom treba njegovati, čine manjine u Crnoj Gori i brojna dijaspora sa ovih prostora koja živi u Turskoj. Premijer Krivokapić s ponosom je istakao da je multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost i suživot svih njenih građana najveće bogatstvo i dostignuće Crne Gore."

„Želja ove Vlade i mene kao njenog premijera jeste da naša saradnja bude najintezivnija i najuspješnija u oblasti u kojoj je to najviše i moguće učiniti, a to je u oblasti ekonomije. S obzirom da je čitav prostor Zapadnog Balkana opterećen prošlošću i istorijom, najbolji odgovor ove Vlade je suočavanje sa ekonomskim i životnim problemima sadašnosti, radi stvaranja svjetlije i prosperitetnije budućnosti“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o produbljivanju i inteziviranju ekonomske saradnje Crne Gore sa Turskom, premijer Krivokapić predočio je predsjedniku Erdoganu  neizbalansiran odnos ekonomskog razvoja sjevera i juga, te da na sjeveru države postoje uslovi za hitno i direktno privredno ulaganje, a što je praktično nemoguće učiniti bez prethodnog investiranja u putnu infrastrukturu. U tom smislu, premijer Krivokapić Tursku vidi kao partnera čije bi kompanije mogle pronaći ekonomski interes da uđu u planirane  projekte od strateškog interesa, saopšteno je iz kabineta premijera.

Predsjednik Turske Erdogan, zahvaljujući domaćinu na srdačnoj dobrodošlici, četitao je premijeru Krivokapiću na prošlogodišnjoj izbornoj pobjedi i izrazio nadu da će bilateralni odnosi između dvije zemlje, koji su zasnovani na dubokim istorijskim i kulturološkim vezama, biti nastavljeni u duhu prijateljstva. Erdogan je pohvalio trud premijera Krivokapića da nakon izbora sačuva ugroženi međuvjerski sklad na sjeveru Crne Gore, naročito u Pljevljima, navodi se u saopštenju. 

“Nadam se da ćemo uspjeti da u narednom periodu revitalizujemo naše odnose, posebno na ekonomskom planu. Ove godine će biti održan ekonomski sastanak što će, nadam se, još više uticati na naše odnose. Čini mi veliku čast i zadovoljstvo što veliki broj turskih investitora iskazuje zainteresovanost za Crnu Goru”, kazao je Erdogan.

Predsjednik Erdogan, govoreći u pravcu intenziviranja sveukupne saradnje dvije države, koja podrazumijeva razmjenu u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, poručio je da je, za početak, neophodno ojačati avio-saobraćajnu vezu između Crne Gore i Turske.

Sagovornici su se dotakli i ranijih projekata privatizacija velikih državnih firmi u kojima su učestvovale turske kompanije, Toščelik i Global Ports i izrazili nadu da će doći do najoptimalnijih rješenja.

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi Crne Gore, Đorđe Radulović, Jakov Milatović i Milojko Spajić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dacko

Cetnici probase pa kad opekose prste umirise se..

hdhdhdh

Toj dijaspori htjedoše da oduzmu državljanstvo hahahah