16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jelušić: Borba za prava LGBTI+ osoba je borba za ljudska prava

Politika

Comments 7

Jelušić: Borba za prava LGBTI+ osoba je borba za ljudska prava

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola u Crnoj Gori napravljen je značajan iskorak, ali je od legislative često značajnija društvena podrška i razumijevanje, jedan je od zaključaka koji se mogao čuti sa Međuparlamentarne plenarne skupštine "Kopenhagen 2021" o stanju globalne LGBTI+ zajednice, kojoj je prisustvovala poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić, saopšteno je danas iz Medijskog tima ove partije.

Plenarna skupština održana je u palati "Christiansborg", sjedištu danskog parlamenta "Folketinget", navode oni.

Iz URE ističu i da je interparlamentarna plenarna skupština održana u okviru Foruma za ljudska prava "Kopenhagen 2021", a iz našeg regiona su učestvovali predstavnici iz parlamenata  Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

"Za LGBTI+ prava kao za temeljna ljudska prava posebno se zalažu partije okupljene oko Zelenih Evrope, čiji su brojni predstavnici učestvovali u radu plenarne skupštine i posebnih skupova aktivista. Postoje brojne zemlje u kojima su predstavnici konzervativnih političkih partija prihvatili legislativu vezanu za LGBTI+ prava, ali su ova prava još uvijek kriminalizovana u čak 67 zemalja.

Činjenica da u nekim evropskim zemljama (Mađarska, Poljska) dolazi do značajnog pogoršanja prava ove zajednice, rezultirala je predlozima i konkretnim mjerama povlačenja EU fondova iz tih zemalja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su na plenarnoj skupštini predstavnici iz Hrvatske ukazali na finansijere i skrivene centre moći koji plasiraju teorije zavjere i animozitet prema LGBTI+ zajednici i posebno ukazali na značaj "Matićevog izvještaja", usvojenog od strane Evropskog parlamenta.

"U brojnim obraćanjima parlamentaraca jasno je označeno da je borba za LGBTI+ prava dio borbe za ljudska prava. Pošto podrška i razumijevanje prema LGBTI+ osobama u našoj zajednici još uvijek izostaju, ostaje otvorena dilema koja se čula i na Međuparlamentranoj skupštini: da li su zakoni koji štite ljudska prava LGBTI+ osoba točak promjena ili tek njihov rezultat", stoji u saopštenju.

Na marginama zasijedanja, Jelušić se susrela sa predsjednikom i prvom damom Islanda, iskoristila priliku da se susretne i sa predstavnicima iz regiona (Hrvatske i Makedonije) i predala zbornik o LBTI+ pravima i isorijskom položaju u Crnoj Gori, prenose iz Medijskog tima URE.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Mina

Đe se ti boriš. tu rane skaču.

Kotor

Jesi li vidjela kako je Dritan docekan u Cetinju. Tebi zvizdi CIJELACrnaGora.

Tivat

Da imas obraza nestala bi iz javnog zivota . Stidi se.!