9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pribilović: Slučaj Jelušić novi primjer partijskog zapošljavanja i nepotizma

Politika

Comments 1

Pribilović: Slučaj Jelušić novi primjer partijskog zapošljavanja i nepotizma

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović reagovala je na informaciju koja se pojavila u medijima da snaha poslanice GP URA Božene Jelušić ima novo radno mjesto i to u Ministarstvu javne uprave.

"Provladin medij "Vijesti" je prekjuče pompezno objavio tekst da se u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija za pet ministarkinih pomoćnika prijavilo 76 kandidata.

Na ovu i ovakvu vijest, Evropska komisija će reći "odlično, napokon imamo povećanje broja prijavljenih kandidata za pozicije generalnih direktora direktorata", a građani će reći "evo napokon šanse i za nas". Sve bi to bilo tako, da ta ista EK i građani nijesu juče saznali, takođe iz medija, da je za vršioca dužnosti direktora Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave u tom ministarstvu, od 15 prijavljenih kandidata, izabrana niko drugi nego snaha poslanice URA Božene Jelušić, i uz to odbornica ove partije i dosadašnja sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu u Opštini Budva Milijana Vukotić Jelušić.

O kapacitetima, stručnosti i dometima koleginice Vukotić Jelušić svjedoci smo mi Budvani koliko je unaprijedila funkcionisanje lokalne uprave u Budvi, koliko je doprinijela njenoj transparentnosti i otvorenosti, a posebno koliko je doprinijela optimizaciji broja zaposlenih u Opštini Budva, u period od pet godina, ne samo kao sekretarka sekretarijata, nego i kao neko ko je dio vlasti u Budvi od 2016. godine", kazala je Pribilović.

Kako navodi, o njenim "kompetencijama" i "stručnosti" svjedoče državni organi, koji su vršili nadzor nad njenim radom. Ali, dodaje, o tome neka razmišlja ministarka Srzentić.

"S obzirom na to da ni nakon skoro devet mjeseci mandata ministarke i nove Vlade nemamo ni u najavi strategiju reforme javne uprave, možda ministarki i trebaju ovakvi kadrovi, jer izgleda da i neće imati šta da implementiraju, tako da je i nebitna njihova stručnost i kompetentnost. Međutim, ono što je bitno i presudno, jeste da dolazi iz URA.

Nema dileme i sada je svima jasno, ono na što smo od samog početka upozoravali, da je nova vlast, kada je suprotno stavovima EK izmijenila Zakon o državnim službenicima i namještenicima, to uradila ne zbog potreba i interesa građana i napretka u reformi javne uprave, već iz razloga kako bi u državnoj upravi sproveli "političku čistku" po dubini i time stvorili uslove za zapošljavanje partijskih kadrova, članova svojih porodica i prijatelja.

Izmjenom zakona stvorili su uslove da upravo snaha poslanice Jelušić, a svjedoci smo i ne samo ona, bez ikakvog ograničenja kao zaposlena u lokalnoj samoupravi može biti vršilac dužnosti u nekom od ministarstava, uz okolnost da će je za to vrijeme čekati radno mjesto i u Opštini Budva", kaže Pribilović.

Kako navodi, biće veoma interesantno vidjeti da li će i nakon javnog konkursa upravo gospođa Vukotić-Jelušić, članica i odbornica URA, biti izabrana da vrši funkciju pomoćnice ministarke Srzentić i u mandatu od pet godina.

"Sadašnja vlast, a naročito URA, je za vrijeme vladavine DPS ovakve ili slične slučajeve, posredstvom svog medija "Vijesti", pompezno i uporno navodila kao primjere političkog zapošljavanja i nepotizma. Nijesu naši stari zalud zborili "daj nekom vlast, pa da vidiš kakav je čovjek".

Nažalost, ovdje se ne radi samo o koleginici Jelušić i njenoj snahi, već i o ostalim političarima iz nove vlasti, koji su za ovo kratko vrijeme u javnoj upravi zaposlili veliki broj svojih partijskih kolega, članove svojih porodica i prijatelje. Ono što posebno zabrinjava jeste gdje nestadoše veliki predstavnici i aktivisti nevladinog sektora koji su zdušno kritikovali prethodnu vlast, a sada ućutaše zarad određenih pozicija u vlasti.

Ali o njihovoj objektivnosti u radu i izvještavanju u period prethodne vlasti, neka razmišljaju njihovi donatori", navodi Pribilović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Nismo jos zaboravili da je Bozena Jelusic zaposlila snahu u Ministarstvo javne uprave, a da joj je sin predsjednik zirija koji je nagradu "Miroslavljevo jevandjelje" dodjelio za onaj fasisticki pamflet. Nesto ne cusmo, Dritane, da si se oglasio.