14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Posebna sjednica na Žabljaku - Doprinesimo svi zajedno većim uštedama i razvoju ekološke svijesti

Politika

Comments 1

Posebna sjednica na Žabljaku - Doprinesimo svi zajedno većim uštedama i razvoju ekološke svijesti

Autor: Antena M

  • Viber

Posebna sjednica Skupštine Crne Gore posvećena jubileju – 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, održana je danas na platou kod Crnog jezera, na Žabljaku.

Navodeći da je priroda poput putokaza, multinacionalnoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori ponudila najbolje rješenje i tačku spajanja i saradnje svih ljudi bez obzira na međusobne razlike i da te razlike, poput najljepšeg rama, uokviruju sliku beskrajnih ljepota crnogorskih planina, jezera, rijeka, mora, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, istakao je da je ta slika naša najljepša razglednica.

On je kazao da su značajna prirodna bogatstva obavezala Crnu Goru da pruži doprinos svjetskoj borbi za očuvanje životne sredine, te da je od naročite važnosti da u narednom periodu damo sve od sebe kako bi brojne prirodne lokalitete uvrstili u područja svjetske baštine i time osigurali dodatnu afirmaciju crnogorskih ljepota.

Ovom prilikom, predsjednik Bečić je naglasio da je na tom putu podrška međunarodnih partnera i eksperata od izuzetne važnosti, jer, kako je kazao, samo se zajedničkim snagama može govoriti o dugoročnoj održivosti i suštinskoj zaštiti svih prirodnih predjela Crne Gore. Dužnost je, kako je istakao, da se posebna pažnja posveti regionalnoj saradnji, „kako bi prirodne ljepote i predjele koje dijelimo sa našim susjedima učinili našim najboljim kohezivnim faktorima i razvojnim šansama“.

Navodeći da je nedavno i Evropska komisija upozorila da je važnost uspostavljanja kvalitetnog zakonskog okvira u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i njegova potpuna implementacija od suštinskog značaja, predsjednik parlamenta je podsjetio da se prije 30 godina Crna Gora obavezala na “uspostavljanje državnog odnosa prema prirodi”.

„Državni odnos iziskuje potrebu da se ujedinimo oko očuvanja prirode; on iziskuje poštovanje Ustavne odredbe da je Crna Gora ekološka država, što se prije svega odnosi na nas, donosioce odluka na najvišem nivou; državni odnos znači da zakoni nisu samo mrtvo slovo na papiru, već da oni moraju biti implementirani u punom obimu, a da svi koji se usude da ih prekrše, moraju biti sankcionisani – poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta, zaključujući da borba za ekološku Crnu Goru nije borba jednog čovjeka ili jedne institucije, već je to borba svih.

Predsjednik Bečić je zaključio da će Skupština Crne Gore projektom E-parlament izvršiti digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, a u prilog tome idu i već otvoreni  novi kanali komunikacije sa građanima, posredstvom elektronskih predstavki čime je drastično smanjena upotreba papira. Takođe, temeljna adaptacija centralne zgrade Skupštine Crne Gore, s posebnim akcentom na energetsku efikasnost i održivost, značajno će uštedjeti potrošnju električne energije. „Inovativnost i odlučnost da budemo primjer svima u Crnoj Gori, regionu i šire naveli su nas da smjelo pristupimo izgradnji solarne elektrane na krovu Skupštine Crne Gore. Sa planiranih 248 panela, solarna elektrana će obezbjeđivati čak 45 odsto godišnje potrošnje električne energije“, naveo je on.

U prilog navedenom, nabavka električnih automobila doprinijeće značajnom smanjenju troškova goriva, dok će saradnja sa međunarodnim partnerima na projektu energetski efikasne fasade u značajnoj mjeri povećati uštede i doprinijeti težnji ka maksimizaciji energetske nezavisnosti zgrade Skupštine Crne Gore.

„Realizacija svih navedenih i brojnih drugih projekata pokazuje da svako od nas može dati pun doprinos borbi za očuvanje životne sredine. Pozivam i sve druge institucije da slijede naš primjer, da isključivo inovativnošću i idejama pariramo jedni drugima, a svi zajedno doprinesemo većim uštedama i razvoju ekološke svijesti“, kazao je predsjednik Bečić.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, u obraćanju pismom, istakao je da je Vlada pokrenula inicijativu oživljavanja "nezamjenjive i vječne ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori".

"Vlada Crne Gore će bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih tekovina Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena", poručio je Krivokapić.

U pismu premijera se, između ostalog, navodi da Vlada "neće dozvoliti zataškavanje takozvanih crnih ekoloških rupa, ali ni otvaranje novih".

"Nemojte nikada zaboraviti da je, uz naše vrijedne i poštene ljude, prirodna sredina naš najznačajniji i trajni resurs. Kao što je nužno poštovati svako ljudsko biće, svaku jedinku, jednako tako je neophodno poštovati, voljeti i njegovati našeg praroditelja - Majku Prirodu", ističe premijer Krivokapić u pismu.

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović, istakao je da je osnovni cilj Posebne sjednice da se ukaže na značaj afirmacije pitanja ekologije, jačanja međuinstitucionalne saradnje i potrebe da se otvori iskreni dijalog, „da kao društvo ponovo i pažljivo sagledamo poruke Deklaracije i da sa tridesetogodišnje, istorijske distance, odgovorimo u kojoj smo mjeri na dobrom ili na pogrešnom putu u kontekstu očuvanja i razumijevanja same suštine ekologije“.

On je naveo i da je Skupstina Crne Gore, kao zakonodavna vlast, na vrijeme prepoznala izazove koji prijete u ovoj oblasti i ukazala na probleme sa kojima ćemo se susresti ukoliko se hitno ne reaguje.

„Prepoznajemo da postoje dvije vrste odgovornosti: odgovornost naših institucija sistema i odgovornost nas samih, građana Crne Gore. Istraživanja pokazuju da i u jednom i u drugom kontekstu postoji veliki prostor za unapređenje“, kazao je Krapović.

Kako je poručio, stoji se čvrsto pri stanovištu da je put ka izgradnji boljeg i odgovornijeg društva jedino ostvarljiv kroz uspostavljanje kvalitetnog institucionalnog okvira, a da podizanje svijesti građana o važnosti ekologije predstavlja neodložnu obavezu.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, tokom obraćanja se osvrnuo na aktivnosti i projekte koje je resorno ministarstvo realizovalo u prethodnih devet mjeseci.

"Odmah po formiranju Vlade Crne Gore iz ministarstva smo pozvali sve nevladine organizacije čije je polje djelovanja ekologija da zajedno učinimo sve da Crna Gora postane u pravom smislu ekološka država", kazao je ministar Mitrović.

On je podsjetio da su, između ostalog, po prvi put u Crnoj Gori proglašeni zaštićeni parkovi prirode u pomorskom dijelu, da je Vlada početkom godine donijela uredbu kojom je zabranjena izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima i time spriječila dalju devastaciju rijeka, kao i da su tokom godine organizovane brojne akcije čišćenja rijeka, jezera i pomorskih obala, ali i predstavio mnoge druge aktivnosti i projekte.

"Navedene ciljeve možemo ostvariti jedino ako svi damo doprinos i shvatimo da štiteći prirodu štitimo svoju djecu i svoju zemlju. Zbog toga je izuzetno važna i edukacija stanovništva, posebno mladih", zaključio je Mitrović.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Rikardo Serije, kazao je da je zadivljen bogatstvom i raznolikošću prirode Crne Gore, koja je kako je dodao zemlja izuzetnih prirodnih ljepota, ogromnih prirodnih resursa i potencijala za razvoj.

"Moramo, međutim, shvatiti da su ti resursi ograničeni i da ih zato treba čuvati preduzimanjem odgovarajućih aktivnosti i sprovođenjem odgovarajućih mjera", naveo je Serije.

Serije je u svom obraćanju podsjetio da je zeleni dogovor nova razvojna strategija EU, koja ima međunarodnu dimenziju: uključuje najbliže susjede i buduće države članice Unije. Prema njegovim riječima za Zapadni Balkan i Crnu Goru EU je pokrenula Zelenu agendu, te Ekonomsko-investicioni plan koji ima snažan zeleni fokus, posebno kada je riječ o infrastrukturi.

"Dalji napredak u ekološkim politikama Crne Gore neće samo zaštititi životnu sredinu, dovesti do čistijeg i zdravijeg vazduha za građane Crne Gore, te poboljšati svakodnevni život svakog pojedinca. Takođe će privući dalje investicije u Crnu Goru, podstaći ekonomski rast i stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje, što će zauzvrat generisati prihode za nastavak reformi i ulaganja", istakao je Serije.

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Durmitorka

Nase „Eko -selo Zabljak“ pretpano smecem od Arome do spotskog centra! Okolica Voli -Pekara-Pijaca-nova garaza. Otvoreni kontejneri koji se redovno ne prazne a visak okolo komunalci ne ciste!!! Dali tako treba da izgleda Eko-selo pod Durmitorom?