11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bečić: Saopštenje Krivokapića korak naprijed, moguć dogovor

Politika

Comments 8

Bečić: Saopštenje Krivokapića korak naprijed, moguć dogovor

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić odgovara na pitanja novinara u "Vili Gorica", a povod je kako je rekao sumiranje rezultate posljednjih godinu.

"Imajući u vidu da parlamentarnu većinu tvori 41 poslanik, oni dolaze iz deset različitih političkih partija. U godinu dana od devet poslaničkih klubova svega tri kluba nijesu bojkotovala Skupštinu. Jasno vam je koliko je u 27. sazivu izazovno obavljati funkciju predsjednika Skupštine. Bez obzira na izazove Skupština CG je postigla najbolje moguće rezultate. Ojačala kontrolnu i nadzornu funkciju, jačali smo parlamentarnu demokratiju", poručio je Bečić na početku.

Dodaje da su realizovali niz projekata.

"Najsavremenijom opremom po prvi put u istoriji imamo prenos svih skupštinskih radnih tijela. To je podiglo nivo aktivizma samih poslanika u radu radnih tijela. Obezbijedili smo otvaranje parlamentarnog kanala. Nakon adaptacije Skupštine imaćemo tv studio unutar Skupštine CG. Kreirali smo internet prezentaciju za pretragu relevantnih podataka. Otvorili smo naloge na svim društvenim mrežama. Ocijenjeni smo kao najtransparentniji parlamnet na Zapadnom Balkanu. Mijenjali smo više puta poslovnik u cilju jačanja uloge Parlamenta", ističe Bečić.

Kako dodaje, vodili su računa i o rodnoj ravnopravnosti.

"Prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta žena je potpredsjednica Skupštine. Formirali smo ženski klub. Vodili smo računa i o predstavnicama manjinskih partija u crnogorskom parlamentu. Bez obzira što se oni nalaze u opoziciji izmijenili smo poslovnik i predvidjeli da jedno potpredsjedničko mjesto bude rezervisano za njih. Na polju ekoloških vrijednosti, nakon više decenija adaptiramo zgradu Skupštine vodeći računa o energetakoj efikasnosti. Pravimo solarnu elektranu na krovu Skupštine. Nabavićemo i električna vozila koja će se puniti iz solarne elektrane i time će se uštedjeti na gorivu. Trudimo se da potpuno izbacimo papir iz upotrebe da svi zahtjevi budi elektronskim putem", objašnjava on.

Na međunarodnom nivou imali smo privilegiju da crnogorski parlament ugosti predsjednike parlamenata iz 40 zemalja Evrope i svijeta.

"Mogao bih nabrajati još ali želim zaključiti da je CG Parlament održao 18 sjednica i ispravio brojne nepravde u društvu. Donijeli smo zakon o slobodi vjeorispovijesti koji je pozdravio Savjet Evrope. Donijeli smo set socijalnih zakona, besplatni udžbenici, dječiji dodatak, minimalna zarada će biti povećana na 250e. Ispravili smo nepravdu prema žiteljima Valdanosa", navodi on dodajući da CG ima šansu da bude prva naredna članica EU.

Moguć dogovor o Vladi

Upitan za stav o rekonstrukiciji Vlade po principima koje je predložio premijer Zdravko Krivokapić, Bečić navodi da je dogovor moguć.

"Sinoćno saopštenje jeste drugi značajan korak naprijed i iskorak u ovom procesu. Nakon što je DF prihvatio da se uđe u rekonstrukciju i premijer je sinoć saopštio da prihvata. Vidjeli ste značajan broj podudarnosti koji mene ohrabruju. Treba da spustimo tenzije i odustanemo od ekstremnih pozicija. Drago mi je da su strane pokazale volju za dogovorom. Do rekonstrukcije se može doći dvosmjernim procesom koji iziskuje pozitivan ton i trend. Ovdje smo zajedno i kao tim treba da nastavimo. Svima nam je cilj da podignemo nivo političke stabilnosti", kaže Bečić.

Bečić dodaje da ni u jednom trenutku nije izostavljena URA.

"Manjinske partije treba da budu dio svake vlasti bez obzira ko je stvorio. Navijam da oni budu dio rekonstruisane vlade", dodaje on.

Bečić dodaje da je rekonstrukcija Vlade uobičajeni proces u društvu.

"To nije ništa što se doživljava dramatično u bilo kojoj zemlji. Ja sam tad imao drugačije gledište na koji način treba da bude formirana 42. vlada. Zalagali smo se da niko ne bude diskriminisan. Međutim premijer je izašao sa predlogom ekspertske vlade u kojem smo imali jednog političkog subjekta. Slobodan sam da kažem da to što je neko političar ne znači da nije ekspert. Od starta sam neko ko sugeriše da ne idemo po principima isključivosti. Mi smo bili političk subjekt koji nijednom za ovo godinu dana nije ucjenjivao i uslovljavao iako smo imali drugačije gledište kako formirati Vladu. Sad dolazimo do rekonstrukcije gdje treba da eleminišemo sve ono što se pokazalo kao nedostaci. Proces u koji smo ušli treba da se držimo toga, da će naredni izbori biti tek 2024. kad im je i rok", objašnjava Bečić.

Kaže i da nije na njemu da govori o učešću manjina.

"Prije procesa dijaloga sa manjinskim partijama ne bi bilo korektno da govorim šta bi bilo kad bi bilo. Siguran sam da premijer razmatra i sagledava i ide u dobrom smjeru", navodi predsjednik Skupštine.

"Imajući u vidu sve specificnosti, možete misliti koliki su izazovi u radu. Drago mi je da se odustalo od krajnjih pozicija i da se pokazala dobra volje. Dajemo maksimalan doprinos", kaže Bečić.

Dodaje da je sporazum koji su potpisali za njega sveto pismo.

"To je osnova za sve buduće procese. Znate kroz kakav medijski linč sam prošao kada sam ostvario kontak sa premijerom Kosova. Kad god je bilo potrebno mi nismo imali dileme. Na braniku smo sporazuma i bićemo na braniku sporazuma i EU integracija", navodi on.

Popis statististički proces, nijednu verziju ugovora sa SPC nisam vidio

Govoreći o popisu kaže da je to statistički proces i poziva građane da tako gledaju na to. 

"Idu procedure i sve to iziskuje vrijeme, ne bi prejudicirao. Što se ugovora sa SPC tiče imamo potpisane druge ugovore sa drugim vjerskim zajednicama. To je pitanje vlade koja ima podršku Demokrata i što oni saglase sa predstavnicima crkve to je nešto sa čime smo i mi saglasni. Nisam prava adresa za to jer nikad nijednu verziju tog ugovora nisam vidio", kaže Bečić.

Upitan kad možemo očekivati izbor tužilačkog savjeta, kaže da je samo tajming pitanje dogovora.

"Moj je poziv svima da efikasno pristupimo procesu. Vrlo brzo možemo stvoriti pretpostavke da uspješno završimo proces. Ako treba evo ja ću prvo insistirati na tužilačkim zakonima pa tek na rekonstrukciji. Mislim da sve to ide u dobrom smjeru", dodaje on.

Upitan hoće li nakon rekonstrukcije Brđanin i Sekulović biti smijenjeni te koji će ministri biti zaštićeni, kaže da je to proces dijaloga i dogovora.

"Premijer je neko ko treba da predstavi svoju analizu parlamentarnoj većini dosadašnji rad pojedinih ministara. Sve bi to ostavio u procesu koji je pred nama", ističe.

Navodi da su on i premijer bili na udaru beogradskih tabloida jer su, kako kaže, beskompromisni u obećanjima koje su dali građanima.

"I nećemo skrenuti sa tog puta kakvi god budu udari. Neočekivano je kad oni koji su vam partneri i saradnici uđu u zonu informerske politike i tabloidne politike. To je za mene ispod svakog nivoa. Kome god je to mjera taj treba da se prvo zapita sam sa sobom. To je moj odgovor centrima moći a moj odg parlamentarnoj većini je da se spusti lopta i tenzije", navodi Bečić.

Upitan da li Demokrate imaju posebna ministarstva za koja su zainteresovani u novoj rekonstruisanoj vladi Bečić kaže da su Demokrate pokazale da ne ucjenjuju i ne uslovljavaju.

"Svoju kooperativnost ćemo pokazati na svakom koraku. Imamo kadra, proces dijaloga će dati odgovore na pitanja", navodi on.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Mina

Ljalju je najveci "projekat" sto je razlupao cijelu zgradu Skupstine i pravi kiceraj od tog udanja. To mu je jedini "demokratski" iskorak.

Zoran

Reče tip "pričam ti priču"koji je bojkotovao skupštinu sve dok ga risto radović nije postavio dje je!