15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zirojević: Izostaviti pitanja koja stvaraju dodatne podjele

Politika

Comments 0

Zirojević: Izostaviti pitanja koja stvaraju dodatne podjele

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Imajući u vidu aktuelnu političku i društvenu situaciju, u interesu svih građanki i građana, ali i države jeste da se iz popisa stanovništva izostave pitanja koja dodatno dijele nikad podjeljenije društvo, prvenstveno imajući u vidu da ona ne spadaju u obavezna ni u mnogim evropskim državama, kaže portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević komentarišući jučerašnju inicijativu grupe nevladinih organizacija i agencija za istraživanje javnog mnjenja koja je podnijela Vladi predloge za izmjenu Nacrta zakona o popisu stanovništva.

Popis, prema njihovoj ocjeni, najranije može biti organizovan u oktobru naredne godine, a imajući u vidu izrazito nestabilnu društveno-političku situaciju i nedostatak povjerenja u institucije, iz njega treba izostaviti pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku.

Zirojević takođe smatra da je realan termin za sprovođenje popisa godinu dana nakon usvajanja Zakona o popisu, zbog procedura koje je prvobitno neophodno sprovesti.

Ističe da Socijaldemokrate podržavaju inicijativu da se popis održi bez pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti, maternjem jeziku.

“S druge strane, smatramo da je potrebno da popis obuhvati i određena pitanja koja su važna za kreiranje adekvatnih politika iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, mladih i sl”, ocjenjuje Zirojević u razgovoru za Dnevne novine.

Komentarišući raniji zahtjev Demokratskog fronta da se popis stanovništva održi do kraja godine, sagovornik Dnevnih ističe da je DF-u priča oko rekonstrukcije Vlade mnogo hitnija od ovog uslova koji su postavili, podsjećajući da su tada najavili rušenje Vlade ukoliko se u septembru ne usvoji Zakon o popisu.

“Septembar prođe, a oni, umjesto da ruše Vladu, dogovaraju njenu rekonstrukciju. Ovdje se, rekao bih, prije radi o tome kako će se prema ovom pitanju odnijeti GP URA, kao partija koja se barem deklarativno predstavlja kao građanska, a čiji glasovi u parlamentu mogu biti opredjeljujući u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima”, ocjenjuje Zirojević.

Portparol SD kaže da od Vlade ne očekuju da na bilo koji način doprinese smanjivanju tenzija, s obzirom da ih je do sada samo potpirivala.

“Ovdje svakako moramo imati u vidu i lošu epidemiološku situaciju, gdje je Crna Gora neslavni ‘lider’ u Evropi po broju novozaraženih i preminulih od COVID-a, tako da bi sprovođenje popisa u ovom trenutku predstavljalo rizik i sa ove strane, a Crna Gora ne bi bila ni prva, niti jedina koja je zbog takve situacije odložila popis, jer su to već uradile neke druge zemlje u regionu”, poručuje Zirojević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR