22 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

22° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Nijesam uradio ništa nezakonito, iskonstruisana afera u službi domaće politike

Izvor: EPA-EFE

Politika

Comments 5

Đukanović: Nijesam uradio ništa nezakonito, iskonstruisana afera u službi domaće politike

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. i pozvao tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

On je u Sloveniji, gdje se održava Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, odgovarao na navode međunarodnih istraživača o slučaju Pandora papiri.

“Na tu temu ne bih imao ništa novo da kažem, u odnosu na ono što sam kazao timu istraživačkih novinara, koji se bavio tom temom, i ono što je bilo saopštenje mog Kabineta nakon što je ta, još jedna u nizu afera, lansirana. Po mom uvjerenju, riječ je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskontruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju reslova auitoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji”, rekao je Đukanović u Kranju.

Istakao je da svoje zakonito postupanje ne vezuje za državne funkcije.

“Ponašam se kao čovjek koji već nosi teret okolnosti da sam godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da moram štititi ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje sam obavljao i koje obavljam, kao ugled države na čijem se čelu nalazim”, kazao je Đukanović.

Rekao je da sporna registrovana firma nije otvorila ni bankovni račun.

“Samim tim nije mogla ništa uraditi i vrlo brzo nakon formiranja je ugašena. Jako je važno da svi razumijemo da i kada se nalazimo na funkciji i kada nijesmo, da sve što radimo radimo zakonito i u skaldu sa strogim standardima morala koji afirmišemo i kojeg se moramo pridržavati.”, rekao je Đukanović.

Istakao je i da je svoj odnos prema državi pokazao u “dugim godinama borbe za nju i izgradnje institucija”.

"Ne vezujem to ni za okolnost da firma koju sam registrovao nije čak otvorila ni bankarski račun, pa samim tim nije mogla ništa uraditi, i da je naravno veoma brzo nakon tog formiranja i ugašena. Mislim da je jako važno da svi razimijemo da i kada se nalazi na funkciji i kada nijesmo na funkciji, kada se bavimo biznisom, kada se ne bavimo biznisom, i kada imamo firmu sa računom ili firmu bez računa moramo uvijek voditi računa da sve što radimo, radimo zakonito i u skladu sa nekim dosta strogim standardima morala kojeg afirmiše i kojeg se i sami moramo pridržavati."

 Đukanović je dodao na novinarsko pitanje i sljedeće:

"Jako je važno da kažem da niti ja, niti moj sin nikada nijesmo uradili niti ćemo uraditi na štetu države Crne Gore, za razliku od onih koji pokušavaju lansirati aferu i koji me pokušavaju, bez ikakvog argumenta, zakovati za stub srama. Znate, ja sam svoj odnos prema toj državi pokazao u dugim godinama borbe za nju, u dugim godinama izgradnje njenih institucija, uspostavljanju vladavine prava i u dugim godinama, rekao bih, vrlo smjernoga, zakonitoga i moralnog ponašanja u skladu sa onim što su dosta strogi tradicionalni standardi crnogorskog društva."

Ako je sve ovako kao što vam kažem, onda zapravo ostaje pitanje da li bi se trebao sa više uvažavanja odnijeti prema moralnim preporukama mojih kritičara, odgovor je ne. Moram da vam priznam da vrlo uživam zato što smo na potpuno suprotstavljenim moralnim stanovištima. Ne samo zato što su neki od njih po mom viđenju izopačene ličnosti, svako ima pravo da bude čak i izopačen, ja i takvu slobodu tolerišem svakom pojedincu, nego prosto veoma je problematično kada neko sa takvim pedigreom pokušava da dijeli moralne lekcije bilo kome u društvu, moje je makar pravo da te moralne lekcije ne prihvatam. Uz to, ja ne spadam u kategoriju grantopreža koji uvijek gledaju samo kako mogu dobiti kakav novac od ovog ili od onog budžeta. Ja sam neko ko nikada tokom svog bavljenja javnim poslom, nijesam obavljao niti jedan privatni posao. To se kod mene nikada nije miješalo.

Jednako tako, kada bi se oslobađao državnih funkcija, što sam često puta pokušavao, silno želio, onda nijesam tražio od države da mi produži pravo ni na jednu platu, nego sam odlaskom sa funkcije zaključivao svoj radni odnos sa državom a sam se starao o tome kako ću obezbijediti svoju egzistenciju. Oni koji to nikad u životi nijesu radili, oni koji u životui nijesu nikada zaradili niti jedan cent nemaju pravo da mi preporučuju šta da radim i kako da se ponašam. Ponavljam, ponašam se zakonito a ono što su moralna pravila i moralni nazori, ja ih derfinišem za sebe, vrlo sam spreman da ih branim i ne dozvoljavam, posebno neodgovornim ljudima i ljudima koji iza sebe nijesu ostavili niti jedno djelo vrijedno poštovanja, ne dozvoljavam da mi oni propisuju moralne standarde. Tako se jednako odnosim i prema onima koji su ovu iskonstruisanu aferu pokušali da iskoriste da uberu koji politički poen, koji se oglašavaju sa čelnih pozicija iz aktuelne vlade.

Sedam puta sam ja vodio tu vladu služeći državi. Nijesam služio ni jednoj vjerskoj zajednici, nijesam se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju i iza toga raspoređivao ljude, svoje prijatelje  vjerske fanatike iz te vjerske zajednice na odgovorna mjesta u državi pokušavajući da ih predstavim kao eksperte. Nijesam to radio. Svoj posao sam radio odgovorno, ponosam sam na to što je iza mene ostalo i što ostaje. Ostaje i sačuvani mir, ostaje učvršćeni multietnički sklad, ostaje sačuvana zemlja od bombardovanja, ostaje obnovljena nezavisnost, ostaje članstvo u NATO, ostaje predvorje EU a možda i članstvo u EU, da ne budemo skeptični kada će ga Crna Gora dostići. Veoma sam ponosan na to i da nema katastrofalnih rezultata te nesrećne vlade i njenih čelnika, ovo bi me sve što oni pričaju zabavljalo, ovako me ne zabavlja, veoma me brine i zbog toga što me brine pojačavam želju da što prije tu nesposobnu vladu smijenimo kako bismo sačuvali Crnu Goru, njenu stabilnost i njenu evropsku perspektivu.

 Zaključujem, SDT je odlučilo da se pozabavi ovim pitanjem, drago mi je da u mnoštvu obaveza koje imaju jedan od važnih prioriteta vide i u tome da postupaju po ovoj očigledno iskonstuisanoj aferi, moja bolba prema njima će samo biti da nipošto taj posao ne ostavimo nerazjašnjen do kraja, da ostavljamo prostora da bilo ko šta sumnja i da dalje nastavlja sa svojim konstrukcijama. Moje će zalaganje biti da obavezno iskontaktiraju svaku međunarodnu adresu, da pokušaju da pronađu jedan cent, jedno parče imovine, bilo šta što postoji što bi moglobiti kompromitantno po mene i po bilo kog člana moje familije, i da nakon toga na to pitanje stavimo tačku i da pokažemo jednom da smo zrela država koja je u stanju da postupa i efikasno i ažurno, ali koja je u stanju i da onima koji besprizorno konstuišu čitav svoj život kaže ono što treba da im kaže, a to je da su ljudi koji ne zavređuju poštovanje i ne zaslužuju pažnju iole ozbiljnog dijela naše javnosti."; zaključio je Đukanović u intervju  nakon samita.

Podjsetimo, NVO MANS je u nedjelju objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori. Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

DDj

A sto nema u tim papirima neko od ruskih politicara zaboga? E jadni placenici sve vam je uzalud!

čitalac

Ako želite da budete dobro informisani čitajte britanske medije. U Pandora papirima se radi o razotkrivanju vlasništva za oko 95 000 nekretnina širom svijeta. I pobrajaju se mnoge nekretnine i njihovi vlasnici (Bler, Babiš, Putinova sobarica, Mali), ali za Đukanoviće se ne veže ni jedna nekretnina.

Mina

Sa Lovćena vila kliče zivio nam preśedniče