14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koprivica: Postojao je mehanizam za isisavanje novca iz Skupštine

Politika

Comments 0

Koprivica: Postojao je mehanizam za isisavanje novca iz Skupštine

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

U ranijim sazivima Skupštine postojao je mehanizam za isisavanje novca iz računovodstva, kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

On je na konferenciji za novinare rekao da se Državna revizorska institucija (DRI) bavila pitanjem falsifikovanja i lažiranja putnih naloga za 2015. i 2016. godinu, što je učinila i služba Skupštine, i da su podnijete krivične prijave koje se odnose na iznose oko 200 hiljada EUR.

„U pitanju je opšta pljačka državnog novca, i to od više osoba, u produženom trajanju“, rekao je Koprivica.

On je poručio da je vrijeme da se postavi pitanje gdje je završio taj novac i ko će snositi pravne i sve druge posljedice za njegovo trošenje.

Koprivica je naveo da je izvještaj interne revizije putnih naloga za 2014. godinu pokazatelj kako se upravljalo državnim novcem u skupštinskim službama za vrijeme Demokratske partije socijalista (DPS).

„Taj izvještaj sadrži 17 nalaza koji se odnose na krupne zloupotrebe i kršenje propisa, od zakona do uredbi, a koje se tiču trošenja državnog novca“, rekao je Koprivica.

U tom izvještaju, kako je kazao, nalaze se podaci da je sa glavnog računa državnog trezora podignuto 210 hiljada EUR, i to 11 puta tokom 2014. godine.

Koprivica je istakao da je to nešto sasvim drugo u odnosu na ono što je javnost imala priliku da vidi.

„U tom periodu, reviziji nije data na uvid dokumentacija kojom se pravdaju nastali troškovi u blagajni Skupštine za novembar i decembar“, rekao je on.

Koprivica je kazao da ne postoje dva registratora koji se tiču upotrebe državnog novca.

Postoje, kako je naveo, samo ručno ispisani dnevnici blagajne, bez prateće dokumentacije.

Koprivica je istakao da nije postojala kontrola, niti potpis osobe u rubrici "kontrolisao".

On je kazao da se iz izvještaja interne revizije koji govori o 2014. godini, zloupotrebama i mehanizmima za izvlačenje novca, jasno vidi da nije postojala formalna procedura koja bi definisala sistem upravljanja blagajnom.

“Svaki taj segment bio je suprotan Zakonu o unutrašnjim finansijskim kontrolama u javnom sektoru”, rekao je Koprivica.

On je istakao da faze raspolaganja gotovinom nije vršila osoba koja ima pravo po zakonu da to radi, a nije rađena ni kontrola dnevnika blagajne.

“Nema elektronske evidencije u 21. vijeku, što znači da može da upiše ko šta hoće i koliko hoće”, dodao je Koprivica.

On je rekao da dnevnik nije vođen hronološki, nego navodno kad se skupi nekoliko naloga.

Kako je kazao, tu nije bilo skupljanja putnih naloga, "nego dođe šef organizovane kriminalne grupe i kaže koliko novca mu treba".

Prema riječima Koprivice, ne postoje izvještaji sa službenog putovanja, potpisani od osobe koja je bila na službenom putu, što je u suprotnosti sa uredbom o naknadi troškova.

“Zato što nije bilo službenog putovanja, jer je neko na taj način izvlačio novac iz blagajne Skupštine i trošio ono što pripada građanima”, rekao je Koprivica.

Kako je naveo, putni nalozi su zavođeni znatno kasnije nego kad je zaposleni upućen na put, i vrlo često ne sadrže osnovne elemnte, a u dnevniku blagajne ispravljani su i precrtavani iznosi.

“Prepravljani su zavodni brojevi, i to je pokazatelj pljačkanja državnog novca u ranijim sazivima”, pojasnio je Koprivica.

On je dodao da je Skupština tada imala računarsku opremu vrijednu više desetina ili stotina hiljada EUR, a dnevnik blagajne je, kako je kazao, vođen u sveskama.

“Evidentirati na papiru tako nešto, znači nepravdanje, neevidentiranje, to je primjer nevjerodostojnosti, to je pljačka”, istakao je Koprivica.

To je, prema njegovim riječima, pokazatelj da se tu radi o udruženom kriminalnom djelovanju, da se izvlači novac i ostvaruju lične potrebe, da se oko toga ne polaže račun, zato što se ne poštuju propisi.

Koprivica je kazao da imaju dokaze o ozbiljnim pronevjerama i falsifikovanju isprava u računovodstvenoj službi Skupštine i da se, po nalogu predsjednika Skupštine Alekse Bečića, provjerava finansijsko poslovanje u ranijim sazivima.

On je naveo da je jedan od naloga pokazao da su evidentirane greške, koje su izazvale povećanje troškova u blagajni Skupštine za 6.560 EUR.

“Na jednom mjestu je umjesto 12.254, upisano 14.254. Zašto to radi? Da bi ukrao dvije hiljade, kakav je to blagajnik”, rekao je Koprivica.

On je rekao da se u dnevnicima blagajne vidi da su se prepravljali iznosi akontacije 4.360 EUR.

“To je najbolji pokazatelj da se radi o djelovanju više osoba kako bi se isisavao novac iz računovodstva Skupštine”, rekao je Koprivica.

On je rekao da sve što u dnevicima piše nema nikakvo pokriće, i da su bez ikakve dokumentacije trošene desetine i stotine hiljada.

On je kazao da je postojala i zloupotreba u zavođenju različitih putnih naloga pod istim brojem.

“Zavede se pod istim brojem u onom iznosu koji mu je bio potreban ili dovoljan za lične potrebe”, dodao je Koprivica.

Kako je kazao, 74 putna naloga tokom 2014. godine nijesu razdužena, i evidentirana je isplata akontacija od 31.660 EUR.

Koprivica je istakao da je Bečić pokrenuo provjeru finansijskog poslovanja prethodnih saziva da bi se dobila jasna slika o tome kako je upotrebljavan državni novac.

On je kazao da novac mora biti vraćen građanima, i da institucije državnim novcem moraju upravljati na zakonit i regularan način.

Koprivica je najavio da će Odbor sve provjeriti, ali, kako je kazao, ne bi ga čudilo da se sa slučajem za 2016. godinu ide na zastaru postupka.

“Odbor ima ambiciju da pretrese postupanje organa vlasti u svim tim slučajevima, da se dođe do pune istine”, dodao je Koprivica.

On je najavio je da će na narednoj konferenciji predstaviti dokument o tome da jedna osoba iz ranijeg saziva Skupštine "naručuje iz konsultatnske kuće analizu i kaže - ovo hoću za 24 sata i nebitno je koliko košta”.

Koprivica je rekao i da će otkriti kako je jedan od partijskih lidera bio čašćen 50 hiljada EUR za rješavanje stambenog pitanja.

Zbog toga se, dodao je on, produkuju podjele i tenzije, da bi se pažnja skrenula sa pravde, kvaliteta života i životnog standarda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR