11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knežević: Ako se ne reaguje ne vrijeme, imaćemo kolumbijski scenario iz 90-ih

Politika

Tag Video
Comments 8
Saslušanje Abazovića, Burića, Katnića i Radonjića u petak

Knežević: Ako se ne reaguje ne vrijeme, imaćemo kolumbijski scenario iz 90-ih

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Lider DNP Milan Knežević saoštio je, na konferenciji za medije, da je zakazao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojem će biti saslušani potrpedsjednik Vlade Dritan Abazović, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, v.d vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i šef specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

"Ono što čitava crnogorska javnost može da vidi ovih dana, je da je aktuelna bezbjednosna situacija dodatno pogoršana i da može eskalirati sa nesagledivim posljedicama jer postoje osnovane sumnje da je dio bezbjednosnihi pravosudnih struktura učestvovao u formiranju kriminalnih klanova, švercu cigareta i narkotika, kasnije, kad je došlo do razdvajanja klanova i u izdavanjunaloga za likvidacije, a plašim se da su  neki i lično učestvovali u tiim likvidacijama. Sve ovo nije bilo moguće bez insitucionalne uvezanosti pojedinaca iz ANB-a, policije, sudova i tužilaštva sa pojedincima iz kriminalnih klanova", kazao je Knežević.

Nema drugog objašnjenja, kako je dodao, za to što su osumnjičene vođe klanova bile pravovremeno informisane da im se sprema hapšenje i da su napuštali Crnu Goru prije nego što bi specijalni policisjki timovi došli do njih.

"Drugačije se ne može objasniti zašto su neki tužioci kasnili sa žalbama na ukidanje pritvora, ili zašto su neki tužioci pisali otužne prijedloge kao da je neko ukrao gumene bombone u prodavcini, ako su imali dokaze da su ti ljudi duboko involvirani u kriminalne aktivnosti. Kao jednu od posljedica toga imamo aferu prosluškivanje u SDT-u i ja želim damo da podsjetim javnost da sam još  Ja sam još 21. aprila 2021. objavio pismo koje sam dobio od službenika Apelacionog i Višeg suda o mogućnoj umiješanosti Vesne Medenice u slučaj prisluškivanja i niko se nije oglasio, niti je reagovalo tužilaštvo i saslušalo me. Svi su mislili da se radi o određenoj političkoj promociji. Upozoravali smo i upozoravamo da je dio ANB-a bio uključen u sve aktivnosti protiv nekadašnjih opozicionih prvaka", naveo je Knežević.

"Niko se nije zapitao kako su 6 godina mogui da prisluškuju Andriju Mandića i mene, koja su to rješenja i šta su saznali za tih šest godine. I sad je pitanje ko je ukljuen i zbog čega u prisluškivanje u SDT i koje informacije su se odlivale iz SDT-a ka ANB-u i dalje ka kriminalnim klanovima. Jer ako pogledamo gdje su vođe kriminalnih klanova, vidimo da ih u Spužu nema, jasno je da je institucionalna logistika bila ključna", istakao je Knežević.

On u cijeloj situaciji vidi i, kako kaže, potencira još jednu analogiju.

"Činjenica da kada je došlo do takozvanog državnog udara na dan parlamentarnih izbora, direktor ANB-a Dejan Peruničić se oglasio i rekao da nijesu imali informacije o tome. Ja sada, kad imam pristup tajnim podacima, mogu da saopštim da je ANB sve vrijeme bila uključena u montiranej državnog udara i da je Mirko Paja Velimirović prvo poslat u ANB, pa odatle u SDT. Pozivam Dejana Vukšića da skine oznaku tajnosti sa slučaja 'Državni udar' da vidi cijela javnost što se radilo, a Specijalno državno tužilaštvo da ispita kakve veze Dejan Perunić sa onom kućom na Starom aerodromu gdje je pronađeno 150 kalašnjikova. Ko je iznajmio kuću, za koje potrebe i na koji način je ta kuća plaćena. To je samo nastavak onoga što je DF potvrđivao, to je da su bezbjednosne strukture bile pod kontrolom prethodnog režima, da su bezbjednosne strukture učestvovale u formiranju kriminalnih klanova, da su davale logistiku u obračunima i da značajan broj i pripadnika policije, ANB-a, sudstva i tužilaštva imaju odgovornost zbog svega što se dešavalo u Crnoj Gori svih ovih godina", kazao je on.

On je na konferenciji za medije rekao da je bezbjednosna situacija loša i da može eskalirati, te da očekuje što hitnije saslušanje nadležnih.

"Plašim se ako nadležni pravovremeno ne reaguju, da ćemo na ulicama crnogorskih gradova ubrzo imati nove likvidacije i obračune na ulicama, odnosno kolumbijski scenario iz najgorih 90-ih", kazao je Knežević.

Kako je dodao, ne smatra da je trenutno Crna Gora spremna da se nosi sa svm bezbjednosnim izazovima koji su pred njim, a najbolji dokaz za to je upravo samoubistvo službenika ANB-a.

"Mene plaši da su neki članovi ANB-a pomagali jednoj kriminalnoj grupi da istrijebi članove drugog, a istovremeno me plaši šta se dešavalo kad je Belivuk dolazio u Crnu Goru. Mnogo e tu pitanja, najmanje za mene, ponajviše za premijera a bogami i predsjednika države. Poslije svega što se desilo sinoć i što se dešava ovih dana i što imam osjećaj da će se dešavati u narednom periodu, mislim da treba da se sastane i Savjet za nacionalnu bezbjednost i da traži informaije jer je ovo bilo zaista brutalno uznemiravanje javnosti i svi imamo obavezu da reagujemo kako bi sačuvali suverenitt i integritet ove države", kazao je on.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

KF

Jos nije 100% siguran u svoju oslobadjajucu presudu za drzavni udar, to se da primetiti. Njega boli uva za sve ostalo. Koja je ovo funjara izigrava zabrinutog i odgovornog politicara, i sam shvaca da ce u skorijoj buducnosti opet u opoziciju ili u Spuz.

nenad_mne

I sve to kaže, prvostepenom presudom, osuđen za pokušaj državog udara? Zemljo, otvori se, pa ko pretekne, pretekne!

Ljiljana

E ako nas ti ne naucis nece niko! Ti koji si izdao CG na sve moguce nacine i u svakoj mogucoj prilici.