16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović: Trudićemo se da ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja EK popravimo

Politika

Comments 0

Božović: Trudićemo se da ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja EK popravimo

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

„Trudićemo se da ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije popravimo, očekujemo da će naredni Non-pejper EK prepoznati napredak u oblasti pravosuđa“, kazao je šef radne grupe za to poglavlje Bojan Božović, saopšteno je iu Vlade.

Danas je održana plenarna sjednica Radne grupe za 23. poglavlje na kojoj su razmatrane aktivnosti u Dinamičkom planu i tekuće aktivnosti iz pregovaračkog procesa.

Šef Radne grupe je, kako dodaju, kazao da je Izvještaj detektovao izostanak napretka u oblasti pravosuđa, dok je u dijelu osnovnih prava postignut određeni napredak, posebno u pogledu ispunjavanja obaveza utvrđenih međunarodnim instrumentima i regulativom o ljudskim pravima.

Iskazao je zadovoljstvo što je, za razliku od prethodnih godina kada nije bilo evidentiranog progresa, EK u ovogodišnjem izvještaju konstatovala da je u dijelu slobode izražavanja postignut određeni nivo spremnosti.

"Božović je podsjetio da je, u dijelu sprečavanja korupcije i promocije integriteta u odnosu na najviše nivoe izvršne vlasti i policiju, Vlada u septembru donijela Smjernice za jačanje etike i integriteta visokih funkcionera izvršne vlasti kao međukorak do donošenja etičkog kodeksa za nosioce visoke funkcionere izvršne vlasti.

Istakao je da Radna grupa u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava uz pomoć stranih i domaćih eksperata, radi na definisanju Nacrta zakona o porijeklu imovine, koji bi se u Skupštini mogao naći do kraja 2021, ocijenivši da će njegovo donošenje igrati ključnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i biti jedan od najznačajnijih iskoraka sveukupnih reformi koje se tiču vladavine prava.

Članovi Radne grupe su sagledali presjek realizovanih aktivnosti i dogovorili dinamiku i praćenje sprovođenja aktivnosti iz Dinamičkog plana predviđenih za predstojeći period", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR