15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović - Donkel: Od Crne Gore se očekuje mnogo

Politika

Comments 0

Đukanović - Donkel: Od Crne Gore se očekuje mnogo

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Filipa Donkela, ambasadora Luksemburga u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, predsjednik je iskazao zadovoljstvo susretom i inicijativom ambasadora, što je prilika za razgovor o dosadašnjoj i potencijalima unapređenja međudržavne saradnje Crne Gore i Luksemburga.

"On je ukazao na prijateljski odnos naše zemlje prema Luksemburgu koji je kao izuzetno uspješna evropska priča uzorni model za Crnu Goru sa potencijalom dragocjenog iskustva posebno na putu integracije Crne Gore u EU i usvajanja evropskih standarda.

Uz podsjećanje da ove godine obilježavamo 15-o godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, naglasio je značaj frekventnih političkih kontakata koji su dobar podsticaj produbljivanju ekonomske saradnje. Predsjednik je zahvalio za kontinuiranu podršku Luksemburga Crnoj Gori i regionu na planu evropskih i evroatlantskih integracija, koja je bila veoma značajna na putu članstva Crne Gore u NATO, a biće važna i za dalji put ka EU. On je istakao vrijednu ulogu brojne crnogorske zajednice u toj zemlji za jačanje ukupnih odnosa, posebno imajući u vidu njihovu dobru socijalizaciju u šta se i lično uvjerio. Uz direktne letove između dvije države, postoje preduslovi za realizaciju zajedničkih projekata u saradnji sa investitorima iz Luksemburga, kazao je Predsjednik, što bi, imajući u vidu visoke standarde te zemlje, bio značajan podsticaj konceptu razvoja naše ekonomije na principima održivosti", navodi se u saopštenju.

Ambasador Donkel je, dodaju, uz zahvalnost za susret naglasio da je Crna Gora veoma važna za njegovu zemlju koja je počastvovana što je uzor, ali koja takođe želi i da uči od Crne Gore.

"Crnogorska istorija od obnove nezavisnosti je mlada, i treba vremena za njen razvoj, što ne treba požurivati i vršiti pritisak, imajući u vidu da su Luksemburgu za današnji nivo razvoja trebale 100-tine godina, kazao je ambasador. Podsjetivši da su vladavina prava i predvidljivost i sigurnost za građane u Luksemburgu prepoznati kao najznačajniji stub takvog razvoja, naglasio je punu podršku Crnoj Gori na putu integracije", kaže se u saopštenju.

Crna Gora je odradila ogroman posao, ogroman posao još predstoji, kazao je ambasador, dodajući da se od Crne Gore očekuje mnogo i da ono što može Luksemburg, možemo i mi.

"Imajući u vidu da je Luksemburg i sjedište važnih evropskih političkih i finansijskih institucija, iskazao je spremnost te zemlje za dalju podršku Crnoj Gori i to kroz saradnju, uz visoke ocjene za usvajanje evropskih standarada i kroz Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. On se saglasio sa ekonomskim potencijalima za jačanje veza dvije države, kojima snažno doprinosi crnogorska zajednica na koju su u Luksemburgu ponosni i koja predstavljaja dodatu vrijednost ljepoti i multietničnosti te zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR