9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EK: Odnosi Srbije i CG zategnuti, situacija sa SPC vodi povećanju nacionalističke retorike

Izvor: gov.me

Politika

Comments 1

EK: Odnosi Srbije i CG zategnuti, situacija sa SPC vodi povećanju nacionalističke retorike

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora i Albanija jedine od država zapadnog Balkana imaju potpunu usklađenost sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), objavio je briselski portal ,,Euroactiv", pozivajući se na podatke Evropske komisije. Najmanji procenat usklađenosti, prema tim podacima, ima Srbija.

Kako navodi briselski portal, u 2020, stopa usklađenosti Srbije sa izjavama visokog predstavnika EU za spoljne poslove u ime odluka EU i Savjeta iznosila je 56 odsto, što se i navodi u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

"Poređenja radi, Albanija i Crna Gora su bile u potpunosti usklađene, dok je Sjeverna Makedonija imala 96 odsto a Bosna i Hercegovina 70 odsto", navodi briselski portal.

Evropska komisija je u utorak (19. oktobra) objavila svoje redovne izvještaje kao „Paket proširenja“, koji pokrivaju Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

U Izvještaju za Srbiju, u dijelu regionalnih odnosa, navodi se između ostalog da su odnosi Srbije sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom dobri, BiH stabilni, dok su odnosi sa Crnom Gorom u Izvještaju EK ocijenjeni zategnutim.

"Odnosi sa Crnom Gorom su zategnuti. Prisutne su konstantne tenzije u vezi sa problemima i događajima koji se vezuju za Srpsku pravoslavnu crkvu, koje vode povećanju nacionalističke retorike", navedeno je u Izvještaju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Spc ratnička

Spc je ratnička regimenta na Balkanu. Što je ne zaustavljaju ???