11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobarove poruke

Politika

Comments 6

Eskobarove poruke

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Miodrag Živković (preuzeto sa facebook profila)

Nakon Bosne, specijalni izaslanik SAD-a za Balkan, Gabrijel Eskobar posjetio je i Crnu Goru. Njegova posjeta se dugo i sa nestrpljenjem isčekivala, jer je bilo očekivano da čujemo poruke nove Američke administracije, ovom dijelu Balkana koji je ostao duboko zaglibljen i zarobljen, istočno od raja.

Sastao se Eskobar sa našim zvaničnicima i onima koji to nijesu i na kraju posjete saopštio svoje (Američke) stavove koje su isti oni tumačili, baš onako kako im odgova. Prostor za različito tumačenje, što je bilo i očekivano, ostavio je i sam Eskobar u svom obraćanju javnosti, prepoznatljivo diplomatskim riječnikom.

Ostavljajući laičku javnost da nagađa i različito tumači njegove poruke, poprilično sam siguran da su iste, veoma jasno čuli i prepoznali oni kojima su i upućene.

Iz njegovog obraćanja javnosti i ovo "malo" političkog iskustva kojeg imam, a Boga mi i infomacija kojima raspolažem, ja sam njegove poruke shvatio ovako....

- DF je amputiran (odstranjen) iz buduće političke kombinatorike i njegovi dosadašnji partneri i saradnici (Demokrate i URA) moraju sada vidjeti, što će i kako će;
- Podržavajući aktuelnu Vladu, poslao je više nego jasnu poruku da DPS nije reformisan u mjeri kako su to očekivali i posebno da je on svojom dugogodišnjom vladavinom odgovoran za sistemsku korupciju kojom je razarana Crna Gora;
- Ukinuta je direktna linija uticaja zvanične Srbije (čitaj Vučića) na buduća dešavanja u CG, odstranjivajem DF-a kao poželjnog partnera, a ostavljena je linija posrednog uticaja preko Demokrata koje kontroliše Crkva Srbije;
- Političkim akterima je ostavljena mogućnost da u novoj raspodjeli karata bez DF-a, pokušaju uspostaviti saradnju ili da se ide na izbore.

DPS je odmah, veoma iskusno i nažalost očekivano izrazio spremnost za saradnju sa Demokratama i URA-om, videći u tome šansu da se vrati na vlast, hvaleći građanske i demokratske kapacitete potencijalnih partnera.

Demokrate i URA, očekivano ćute "kao zaliveni", shvatajući najzad da je saradnja i valjanje u blatu sa DF-om, bila pogrešna politička avantura. Svjesni su isto tako i visoke cijene koju bi morali (u biračkom tijelu, pogotovo Demokrate) platiti ako na bilo koji način DF, zamijene DPS-om.

Iskreno želim da Demokrate (očekivano) shvate da je za njih previše visoka cijena (u biračkom tijelu) koju bi platili sarađujući sa DPS-om.

URA nema tu vrstu problema, jer je to danas stranka sa fluidnim i lutajućim biračkim tijelom.

Prijevremeni izbori, uz prelaznu vladu, do koje bi se došlo međunarodnim posredovanjem su jedini spas za ovako posrnulu Crnu Goru. Samo da to shvati i DPS.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Hominem Quaero

Ma dajte molim Vas! Ako ste toliko iskusni shvatili ste ironiju DPSa, pa tako skupljate političke poene na najjeftiniji mogući način. Uostalom, Vi ste taj koji je šurovao sa Demokratama. Razočarenje!

Marina

Ne mislim da je razlog “spremnosti na saradnju “DPS-a sa UROM I DEMOKRATAMA puki dolazak na vlast.Bar ne u ovom trenutku.Mislim da je razlog rad na povecanju koalicionog kapaciteta partije(sto je do sada bila njihova falinka)a zbog obezbjeđivanja STABILNIJE VECINE u buducem parlamentu.

Mustafa Mulalic

Par previda ste napravili kao i ameri. Df ima oko 28% na zadnjim izborima,a demokrate vise puta ponovili da nece sa dps u bilo kom formatu da saradjuje a ura ako bude saradjivala sa dps ,sledece izbore nece preci cenzus kao pozitivna. Tako da su zelje jedno a realnost drugo.