23 °

max 23 ° / min 13 °

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma urušava demokratiju

Politika

Comments 0

Đukanović: Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma urušava demokratiju

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Međunarodni dan ljudskih prava prilika je da još jednom potvrdimo snažnu posvećenost i neophodnost kontinuiranog unapređenja i zaštite ljudskih prava i sloboda, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

"Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma, nedostatak i prijetnje vladavini prava, korupcija i organizovani kriminal, urušavaju demokratiju, slabe institucije sistema i dovode u opasnost uživanje i ispunjavanje prava i sloboda zapisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima koju smo usvojili 1948. godine, i kasnijim međunarodnopravnim dokumentima.

Posljedice su vidljive naročito kada posmatramo položaj manjinskih i ranjivih grupa, i posebno na planu fundamentalnih sloboda, čije stanje na najdirektniji način pokazuje suštinsku snagu jednog demokratskog društva", navodi Đukanović.

U periodu nakon obnove državnosti, Crna Gora je, dodaje, ostvarila vidljiv napredak na planu razvoja demokratije i uspostavljanja sistema koji će garantovati i čuvati temeljna prava svakog njenog građanina.

"Izazova je puno, ali odlučnost da Crna Gora i svi njeni građani istrajavaju u naporima da čuvaju tradiciju suživota i poštovanja i uvažavanja različitosti i izgrađuju društvo otporno na pokušaje urušavanja jednakosti i dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku, rasnu, starosnu, rodnu ili seksualnu pripadnost ili orijentaciju, nikada nije bila snažnija.

Danas Crna Gora i njeni građani su rame uz rame sa partnerima širom svijeta u namjeri da daju svoj doprinos neophodnoj revitalizaciji demokratskih vrijednosti i svijetu u kojem će svaki pojedinac biti slobodan i jednak u svojim pravima i dužnostima. Da grade demokratsko i otvoreno društvo, društvo znanja i najviših evropskih i euroatlantskih vrijednosti", zaključuje Đukanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR